..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sorularla dolu bir kitap... hiçbir zaman eksiksiz olamaz. -Robert Hamilton
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Meslekler & Ýþ Yaþamý > Rüya Bayram




21 Nisan 2010
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (19) (Agah Efendi ile Söyleþirken... )  
Rüya Bayram
"Franklin bir çocuða bir elma vermiþ. Çocuk çok sevinmiþ. Bir elma daha vermiþ. Çocuk daha çok sevinmiþ. Bir elma daha verince çocuk sevinçten deliye dönmüs. Ve bir elma daha verince, çocuk dört elmayý elinde zaptedememiþ, sonuncusunu düþürmüs yere... Bu sefer aðlamaya baþlamýs çocuk. Hayat böyledir iþte... Hayal etmediðimiz bir saadete eriþtikten sonra bile, onun bir lokmasýný dahi kaybetmek bizi periþan eder. Keyifler deðildir yaþamý deðerli yapan. Yaþamdýr, keyif almayý deðerli kýlan." Hani masallarda da gökten 3 elma düþer ve mutlu sonla biter ya. Ama gerçek hayatta yetmez.Yaþamak ve keyif almak.. Keyif almak için yaþamak... Bu düþüncelerin ýþýðýnda bugün Agah efendi ile söyleþeyim dedim biraz. Kendileri vicdanýma taktýðým isim olur. Aslýnda benim vicdaným bu Agah efendi gibi katý da deðildir bana kalýrsa ama kim kendine kötü der ki:) Tersine anlatýmla konuyu neþelendirmek adýna Agah efendiye bu rolü yazýverdim. Niye Agah efendi sormayýn onu da bilmiyorum öyle esti:)


:BEDE:
Bizim Agah efendi psikolog gibidir mübarek, ne söylersen söyle vardýr seni rahatlatacak bir karþýt cevabý. Býrakmaz öyle seni kendinle, geçirir ipleri ele. Kötü deðildir niyeti. Seni mutlu görmektir tek dileði. Yani kendilerinin asli görevi yaþamdan maksimum faydayý saðlayabilmemiz, baþlangýçta yazdýðým internetten alýntý söze göre keyif almayý deðerli kýlan bir yaþam yaþayabilmemiz. Daha azýna kanmaz 3 - 5 elma ile doymaz.

- R: Yaa Agah efendi açgözlü yaratýklar olduk vesselam , hem açgözümüz deðil mi bak bizi asýl mutsuz eden þu dünyada.
- A: Aa olur mu hiç, ona azimli olmak denir yoksa hangi güdü ile çalýþacaksýn bu dünyada, çalýþacaksýn hep dahasýný isteyeceksin, bu uðurda engel tanýmayacaksýn ki baþarasýn, sen devam et!
- R: Ama Agah efendi, engel tanýma derken, onun bunun hakkýný yiyeyim, kalbini kýrayým, sýrada önlerine geçeyim, ofiste kuyularýný kazayým, kandýrayým aldatayým, yalanlar söyleyeyim, sevmediklerimi seviyor gibi yapayým, menfaatim neredeyse oraya koþayým bunu mu diyorsun?
- A: 3 günlük dünyada dert mi çekmek istiyorsun sen! Düþünme bunlarý gününü gün etmeye bak. Onlar seni düþünüyor mu ki sen düþünüyorsun, tabii ki gerekeni yapacaksýn. Çelmeni de takacaksýn, maskeni de gerektiði gibi. Baþarýsýz olduðunda suçu baþkalarýna atacaksýn. Baþkalarýnýn baþarýlarýnýn üstüne çaktýrmadan yatacaksýn.
- R: Deme ya Agah efendi, bu haksýzlýk etmek olmaz mý? Hem yetinmeyi de bilmek lazým. Keyif almadan ömür tüketen bir tür haline geldik diyorum ne dersin?
- A: Boþversene sen kuzum ömür dediðin gelir geçer, sen elde kaç karý kýz var, kaç parayý kolay yoldan, yorulmadan kazandýn ondan haber ver.
- R: Yok be Agah efendi, aðlayan gözleri güldürmenin mutluluðu parayla satýn alýnýr mý hiç?
- A: Yahu boþver gül geeç, görmezden gel, sen mi aðlattýn ki sen güldüresin. Aðlamasaymýþ caným. Zincirin zayýf halkalarý kopacak ki güçlüler ayakta kalsýn.
- R: Olmaz Agah efendi elimizdekiler yeter, dahasýna ne gerek?
- A: Ohoo sen hiç akýllanmayacaksýn, baþkalarýnýn eli niye seninkinden dolu olsun, asýl o zaman tembelleþirsin, iþe yaramaz hale gelirsin. Neden onlarda olan sende olmasýnmýþ ki?
- R: Boþver Agah efendi, önemli olan saðlýk, huzur, sevdiklerim, bu bana yeter de artar bile. Dostluk ve sevgi paradan önemli.
- A: Saf olma böyle, saðlýk da huzur da para ile olur. Ýnsaný ne yapacaksýn? Paran varsa herkes dostun. Neþeliysen herkes yanýnda. Aç gözünü aaç, sen açmazsan baþkalarý açar, sen öyle arkalarýndan aðzý açýk bakarsýn. Unutma kýzým, parayý veren düdüðü çalar, dünya da düdük çalanlara koþar.
- R: Agah efendi böyle yaparsak etrafýmýzda kimse kalmaz, eþ dost olmaz,yapayalnýz kalýrýz.
- A: Boþver yahu ben sana yeterim ne yapacaksýn onlarý? Seni benden iyi kim tanýr?
- R: Dünyaya kazýk çakacakmýþýz gibi konuþuyorsun Agah efendi.
- A: Bu kafayla sen zaten ancak kazýk yersin, çakmaktan bi haber.
- R: Böyle konuþma Agah efendi , yapamam, kimsenin üzerine basamam, hakkýný çalamam, kalbini kýramam, hakkým neyse kaderime de kederime de razý olurum.
- A: Ýyi o zaman ne halin varsa gör. Bak bana 1000 yaþýma geldim gayet de keyifliyim, senin gibi düþünsem 100 yaþýmý bile bulamazdým.
- R: Küsme be Agah efendi, sensiz de yaþayamam ki, dur beni býrakýp gitme. Bilirsin iþte ben gelmem gereken noktaya hep geç ulaþtým çünkü iyi özelliklerimi kimsenin gözüne sokmadým, istedim ki onlar keþfetsin. Öyle pazarda elma satar gibi kýrmýzý kýrmýzý elmalarým var demedim. Rafta önümdekileri itekleyip öne geçmedim. Herkes olduðu yerde deðerlendirilsin bunu görmek deðerlendirenin görevi dedim.
- A: Gördün mü bak þimdi sen de benle ayný fikirde deðil misin? Haklarýný kimi zaman aldýn, kimi zaman alamadýn. Aldýðýnda ise geç olmuþtu. Beni baþtan dinleseydin ya. Artýk deðiþ diyorum anlamýyorsun ki.
- R:Sen de haklýsýn Agah efendi sen de haklýsýn!!

Aa dünya yanýyor Agah efendi, boþveeer senin eski hasýrýn saðlam düþünme gerisini:)

Ýþte böylee. Zaman zaman söyleþiriz Agah efendi ile. Ben yaþadýklarýmý ona anlatýrým o yaþadýklarýmý beni tersine ikna için kullanýr. Agah efendi ile iyi dost olabilirsek birbirimize ve kimseye zarar vermeden yaþar gideriz. Onsuz olmaz ama Agah efendinin bizi kandýrmasýna çok fazla müsade edersek farkýnda olmadan vicdansýzýn teki olur çýkarýz. Her ettiðimiz kötülüðe Agah efendinin elinden çýkma güzel maskeler takýp, yaptýklarýmýzý sevimli görür kendimizi kaybederiz.

Mutlu olmamýz gereken bir sürü þeyi mutsuzlukla gölgeliyoruz. Mutsuz olmamýz gereken bir çok þeyi de Agah efendilerimiz sayesinde yenip dert etmiyoruz.

Yaþarken bir sonraki adýmdan korkmaktan, atmýþ olduðumuz adýmý yaþayamýyoruz. Oysa atmýþ olduðumuz adým da bir önceki adýmýmýzýn bir sonrasý idi.Ee öldük mü onu atýnca.. Hala nefes alýyorsak bu kadar korku niye?

Agah efendiyi dizginleyip yola getirene ne mutlu..

Agah efendinin dizinin dibindeki sahte huzurun kucaðýnda.

Rüya
21 Nisan 2010

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Yorumunuz için teþekkürler
Gönderen: Rüya Bayram / , Türkiye
21 Nisan 2010
Agah efendi yanýmýzda arada elimizi koyduðumuz yerdeki vicdanýmýz olmasý gerekirken, zaman zaman nasýl da ustalýkla rolleri deðiþtirip biz oluyor önümüze geçiyor deðil mi? Saygýlar

:: Agah Efendiler mantar gibi bitiyor...
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
21 Nisan 2010
Agah Efendi'nin yanlýþlarý çok fazla,ama az da olsa doðrularý da var.Hem gerçek yaþamda o kadar çok Agah Efendi'ye rastlamak mümkün ki...Þaþýrýp kalýyoruz doðrusu.Bir yandan çocuðumuza "dürüst ol,kimseyi aldatma,her þeyi çalýþarak kazan" diyoruz,öte yandan hýrsýzlar,vurguncular malý götürüyor.Yani çocuðumuzu yarýþa birkaç yüz metre geriden sokmuþ olmuyor muyuz böylece?Paylaþým güzeldi.Ellerinize saðlýk.Saygýlarýmla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn meslekler & Ýþ yaþamý kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (17) (Labirentlerden... )
Ýþ Hayatý Ýþler Hayatý...

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
En Kusursuz Cinayet Yaþama Sevincini Öldürmektir
Hani Tek Bir Kiþiyi Özlersiniz Her Yer Issýz Gelir Derler Ya...
Uzun Metraj Korku Filmi, Bol Kan, Bol Siyaset, Bol Kavga, Boþ Hayat!
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (10) (Sýradan Bir Masaldan... )
Mutluluk
Hayatý Kuralýna Göre Oyna!
Herþeyin Bir Nedeni Var Ama Unutmayýn Bir de Sonucu...
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (11) (Çocukluðumdan... )
Tüp Bebekler ve Çöp Bebekler
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (9) (Kalpten Kalbe Nasihatlerden... )

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Çeliþki [Þiir]
(Kürtaj) Olmak Ya da Olmamak, Ýþte Bütün Mesele Bu... [Eleþtiri]


Rüya Bayram kimdir?

Yaþamayý tüm anlarý ile seviyorum. Bazen acýtýyor her yanýmýzý hayat, bazen güldürüyor yüzümüzü beklemediðimiz bir anda. Yaþanmýþlýklar anýlarýmýz oluyor ve ben uslanmaz bir aný biriktiricisiyim. Hayat biriktirdiðimi ve kaçýrdýðým tüm zamanlarý yazýyla bir yerlerde sakladýðýmý düþünüyorum yazýya döktüðümde kendimi. . . Ve bir gün bir yerlerde onlarýn içinde barýnan herþeyin beni bulup kucaklayacaðýný hissediyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Can Dündar,Ahmet Altan,Paolo Coelho,Goethe,Shakespeare,J.J.Rousseou


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Rüya Bayram , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.