..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kendinden daha uyanýk insanlarý iþe aldýðýn zaman, senin onlardan daha uyanýk olduðunu kanýtlamýþ oluyorsun. -R. H. Grant
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Toplumcu > Þenol Durmuþ




9 Temmuz 2010
Fareler  
Þenol Durmuþ
Babamý götürüyorlar, onu kaybediyorum. Askeri kamyonlara bindirilen insanlar son sürat götürülüyor. Korku içinde, telaþla bir sokaða giriyorum. Bir haykýrýþ daha: "Dur kýmýldama, eller yukarý" Akþam karanlýðýnda bu sokakta baþka askerler, baþka bir grup insaný duvara dizmiþ bekliyor.


:ACIG:
Ýstanbul karanlýða gömülmüþ. Yaðmur tüm þiddetiyle yaðýyor, boðuluyorum odamda. Beynimde düþünceler tüm þiddetiyle çarpýþýyor, geçmiþ gelecekle savaþýyor. Masamda sigara paketleri, sigara izmaritlerinden taþmýþ kül tablasý, su bardaklarý, kahve artýklarýyla dolmuþ. Düþünüyorum, geçmiþ peþimi býrakmýyor. Sanki zaman tünelinde bir yolculuktayým. Siyah beyaz görüyorum sahneleri. Bir ses duyuyorum.

"Artýk sözün bittiði yerdeyiz" diyor.

Düþüncelerim daðýlýyor. Asýk suratlý bir general televizyon ekranýnda kendinden çok emin, sert bir þekilde konuþuyor. Otoritesinden, gücünden, makamýndan çok emin bir adam gibi görünüyor. Neyi temsil ediyor. Ýnsaný mý yoksa üstlendiði karanlýk geçmiþ çaðlarý mý temsil ediyor.

"Artýk sözün bittiði yerdeyiz" diyor.

Midem bulanýyor, baþým dönüyor, nefret vücudumu sarýyor. Görüyorum yeniden sahneyi, bana hatýrlatýyor. Geçmiþ peþimi býrakmýyor.

On dört yaþýndayým. 12 Eylül askeri darbesinin postal sesleri duyuluyor. Darbeye bir kaç aylýk süre kalmýþ. Süleymaniye, Vefa, Küçükpazar semtleri, sokaklarý o gün binlerce askerin, komandonun postallarý arasýnda eziliyor. Ayný anda evler, iþ yerleri basýlýyor. Ýnsanlar adeta savaþ esiri gibi eller havada gruplar halinde götürülüyor. Kalabalýk bir grubun içindeyim. Babam ön sýrada yürüyor, dipçikler tekmeler her taraftan yaðýyor. Küfürler, marþlar, çýðlýklar, feryatlar, silah sesleri sanki cehennnemden geliyor.

"Orospu çocuðu" diyor bir ses. Sivil bir polis beni kalabalýktan çekiyor. Yakamdan tuttuðu gibi kaldýrýyor, ayaklarým yerden kesiliyor. Baðýrýyor. "Asker bu on beþ yaþ altý, çýk ulan oradan" diyor. Tekmeyle sýradan çýkýyorum. Subaylarýn, sivil polislerin naralarý, emirleri, askerleri daha da çýldýrtýyor. Yirmi yaþýnda saf temiz, anadolu köylüsü çocuklar emirleri harfiyen yerine getiriyor. Lazý, kürdü, çerkezi, egelisi, trakyalýsý adeta acýmasýzlýkta birbirleriyle yarýþ ediyor. Þüpheye düþüyorum. Düþman saldýrýsý mý acaba diyorum. Ama biliyorum bunlar mavi bereli, kamuflajlý komandolar, bizim askerlerimiz.

Babamý götürüyorlar, onu kaybediyorum. Askeri kamyonlara bindirilen insanlar son sürat götürülüyor. Korku içinde, telaþla bir sokaða giriyorum. Bir haykýrýþ daha: "Dur kýmýldama, eller yukarý" Akþam karanlýðýnda bu sokakta baþka askerler, baþka bir grup insaný duvara dizmiþ bekliyor.

Ünlü spiker ona gülümseyerek bakýyor. Sorularý öyle bir içten, öyle bir saygýyla soruyor ki asýk suratlý general çok memnun bir yüz ifadesiyle ona bakýyor. Ýkisi de hallerinden memnun, Makam, mevki, para, güç her þey onlarda. Belli oluyor. Ekran bazen tanklarý, uçaklarý, törenleri gösteriyor. Sivil otoriteden güç aldýðý her halinden belli. Devamlý kavga eden, televizyon ekranlarýndan baðýrarak slogan atan siyasiler, generaller, bir toplantýda bir araya geldiklerinde ise kýrk yýllýk dostlar gibi kucaklaþýyor, gülümsüyor, tokalaþýyor.

Hayret ediyorum. Ýnsanlýk, söz, dürüstlük, davranýþ, karakter nerede acaba. Haberler adeta ikinci dünya savaþý belgeselleri gibi. Bir çocuk bunlarý seyrederken acaba ne düþünüyor. Hayata, geleceðe nasýl bakýyor. Sivil otorite müslümanlarý yeniden müslüman yapma telaþýnda. Sivil otorite çölden, kudüsten, gazzeden bahsediyor. Onlarý alkýþlayanlarýn birçoðu ise belki de bugünlerde þiddetli yaðan yaðmurdan, sellerden, mahallesinde, evinde boðulmak üzere. Gençler, çocuklar fakirlik, ümitsizlik, uyuþturucu, hýrsýzlýk, fuhuþ, çöküntü dünyasýnda yol alýyor. Gelecek nerede, ama kimin umurunda.

Camilerden ayný anda yüksek sesle haykýran ezan belkide bu sesleri bastýrmak istiyor.

"Kimliðini çýkar ulan" diyor asker. Kimliðime bakýyor. Ona anlatýyorum, dinlemiyor. "Geç ulan sýraya" diyor. Bir tekme, bir dipçik daha. Kalabalýða katýlýyorum, eller havada bekliyoruz. Az sonra bir subay geliyor, emir veriyor. "Metris reosuna" diyor. Asker beni gösteriyor. Polisin dediði gibi o da ayný þeyleri söylüyor. "Bu on beþ altý, çýk ulan sýradan" diyor, küfür ediyor. Tekmeyle sýradan çýkýyorum. Baþka bir sokaða giriyorum, ayný insanlar, ayný askerler. "Eller yukarý, kimliðini çýkar." Dört beþ sokak daha geçiyorum. Her yer abluka altýnda, Süleymaniyeden çýkýþ yok. Gece on iki oluyor, terk edilen bir berber dükkanýna sýðýnýyorum. Berber de göz altýnda. Kapýlar ardýna kadar açýk. Bir süre orada saklanýyorum.

Gece yarýsý iki'ye doðru dükkandan çýkýp, Þehzadebaþýna doðru yürüyorum. Ortalýkta sokak köpeklerinden baþka kimse gözükmüyor. Bir kaç askeri jip, kamyon kalmýþ sadece. Hiç kimse yok. Binlerce askerden, onbinlerce gözaltýndan eser yok. Minibüsler, taksiler, araçlar, caddeleri terk etmiþ. Fatihte oturduðum gecekonduya doðru yürüyorum.Evin kapýsýný çaldýðýmda, annem soruyor.Anlatýyorum.Uykulu gözlerle, donuk bir yüz ifadesiyle bakýyor.Kadýn alýþmýþ, bir þey demiyor.Babamý üç gün sonra salýyorlar.Periþan bir halde, sýrtýnda onlarca jop izi var.Annem sýrtýna merhem sürerken onlarý izliyorum.Ýkisi de hiç konuþmuyor.Suçlu kim, ikiside bilmiyor..

Belki de sözün bittiði yerdelerdi...

Televizyonu kapatýyorum.




.Eleþtiriler & Yorumlar

:: fareler !!
Gönderen: Aysu / , Türkiye
10 Temmuz 2010
Emir komuta zinciri tamamlanmýþtýr komutaným ; Demokrasi ve siyasi sürecin önünde büyük engeldir 12 eylül,geliþen sürecin nedenlerini bulup ortaya çýkarmaktansa demokrasiye darbe indirmeyi mübah gören anlayýþlardýr darbeler.(Ýþlenilen onca karmaþanýn ki o dönemleri görmesem bile geliþen süreçleri iyi dinleyip okuyup analiz edebiliyorum.) Ýsteselerdi o dönemim piyonlarýný bulup ortaya çýkarabilirlerdi. Tabi ' biz asmayalým da besleyelim mi diyen bir bakýþ açýsý ve kültürünün versiyonlarýnda hayata tutunuyoruz.Yargýtay'ýn 2 kez iptal ettiði halde kendi fikirlerine uygun MGK kararýyla idam edilen Erdal Eren ' in hesabý kimden sorulacak þimdi veya ; Karlarýn sesini ' kýrt -kürt' insan kimliklerine uygulayan düþünce nasýl demokrasiye katký saðlayabilir. Netekim...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumcu kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kurtarýn Beni
Sarýgöl Roman Mahallesi 2
Pavyon Sokaklarý
Gel Abi...
Ýblis Yeryüzünde
Çöp Kamyonu
Ýsyankar Ruhlar
Toplum Düþmaný
Genelev
Midyeci Raci

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hýrsýzlar Kralý
Güzel Ýstanbul
Ýdam Ýsteriz
Dilenciler Köyü
Emret Baþkaným
Cafer Kalfanýn Ýsyaný 2
Düttürü Düüüttt
Þairler Çýkmazý Sokaðý
Ayþe Aþk Arýyor
Köpekler Sokaðý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kurtlar Sürüsü [Þiir]
Ego - [Þiir]
Çingeneler Zamaný [Þiir]
Açým Ben [Þiir]
Olmalý [Þiir]
Zaman Geçsin [Þiir]
Hani [Þiir]
Konstantin Aðlýyor... [Þiir]
Kuyu [Þiir]
Sen Gidersen [Þiir]


Þenol Durmuþ kimdir?



Etkilendiði Yazarlar:
CERVANTES


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Þenol Durmuþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.