..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Mektubum sanýrým fazla uzun oldu, çünkü daha kýsa yazmak için yeterince vaktim yoktu. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Türkiye > Elvan Çolakoðlu




18 Temmuz 2010
Si - Bi - Si  
Elvan Çolakoðlu
Kimse açýlýmlarýný bile doðru dürüst bilmiyor.Çocuklarýný ne anlama geldiðini bile bilmediði sýnavlara sokmak için sokaklara dökülüyor insanlar..


:AHDF:
Kimse açýlýmlarýný bile doðru dürüst bilmiyor.Çocuklarýný ne anlama geldiðini bile bilmediði sýnavlara sokmak için sokaklara dökülüyor insanlar..Durakta beklerken bir çýlgýn minibüs duraða giriyor. Ölüler, yaralýlar falan. Babasý yaralýlardan biri olan kýz çocuðunu polis abisi sýnava yetiþtirmeye çalýþýyor.Çocuk aðlýyor tir tir titriyor...Baþýna bir insaný milyonda bir bulacak bir trafik kazasý gelmiþ, belli ki bir travma geçiriyor. Saçý baþý daðýlmýþ. Ama polis abi "Merak etme diyor, seni sýnava yetiþtireceðim."
Yine sabah sabah pencereden düþmüþ çocuk.,Bir hastane odasý? beli kýrýlmýþ yatýyor.Elinde soru kitapçýðý ..."Baþýnda iki gözetmenle sýnava girdi." diyor spiker...Hayat memat meselesi yani...Ýki elim kanda olsa dedikleri bu olsa gerek.

Geçen haftalarda gerçekleþtirilen SBS'lerde görevliydim.Birinde baþkan, birinde gözcüydüm...Ellerinde çeþitli marka pet þiþe sularla, rengi atmýþ benizleriyle esneyerek, sürünerek girdiler 6 nolu salona ...Salonda ne, bildiðin sýnýf iþte. Ben salon BAÞKANIYIM. Çok havalýyým.Çocuklar girmeye baþlayýnca benim de havam sönüyor..Emin olun bu kadar endiþeli gözü bir arada hiçbir yerde göremezsiniz. Giriþ belgelerinin içine sokuþturulmuþ kimlikleriyle kurbanlýklar gibi girdiler içeri...Rutin baþladý...Soru kitapçýðýnýn sayfalarýný kontrol et, kitapçýðýn türünü iþaretle, imzaný at...

6 nolu salonun pencerelerinden birini açmaya çalýþtýk..Pencere elimizde kaldý.Sýralar týkýrdýyor...Diðer görevli arkadaþ bir karton parçasý buldu geldi.Yýrtýp yýrtýp sýralarýn ayaðýna koyduk...Ses yapmasýn çocuklarýn müthiþ dikkati daðýlmasýn diye. "Kýt kaynaklarýn etkin kullanýmýnýn" Türk versiyonu. Rezillik.

Son bir saat ve son 15 dakika çýkmak yasak. Bunu söyleyince çocuklardan biri "Öðretmenim, 16 dakika kala bana haber verir misiniz?" dedi. Fýkra gibi bir þey. Telefonlarý masanýn üzerine koy. Çiþini tut. Sorularý yap. Çýk git.

Türkiye'de ÖSYM'nin uyguladýðý açýlýmýný bilmediðimiz onlarca sýnavýn bütçesi herhangi bir bakanlýðýn bütçesine eþit. 16,7 milyar ..OKS,YGS, LYS,YDS, KPDS,DGS,ÜDS,TOEFL, KPSS, LA HAVLE.................

Ya sýnavlar yanlýþ, ya cevaplar fazla ya da deðerlendirmede hata var. Sýnav görevlilerine para ödeniyor. Kýrtasiye masrafý gýrla... Ailelerin gereksiz telaþesi, sinir hücreleri daha bu yaþta ölmeye baþlayan milyonlarca çocuk. Her alanda meta olarak kullanýlan bir yandan da hem fiziksel hem de psikolojik þiddete, istismara maruz bir yýðýn masum yavru.

Yeni müfredat güzel. Ben de çocuklarýn çoklu zekâ sisteminde yaratýcýlýklarý ,ifade ,yorum yetenekleri ön plana çýkarýlarak birey odaklý öðrenci merkezli, ezberden uzak eðitimi sonuna kadar savunuyorum. Ancak buna uygun olarak sýnav sistemini de deðiþtirmek gerekiyor acilen...Çocuklar okulda uçurtma yapmayý öðrenirken hala havuz problemi sormaya devam ederseniz veli de çocuðunu milyarlar akýtarak dershaneye gönderir hatta daha fazla gönderir...
Dünya liderliðine oynadýðýmýz þu günlerde Dünya Þampiyonasý'nda Gana var, Türkiye yok...Bunun sebebi bu pet þiþeli adamlarý, olduklarý yerden bir adým öteye götüremememiz olabilir mi acaba?

Sýnav bittiðinde bir çift mavi göz belirdi önümde ..Sýnav belgelerini teslim etti.Sonra da "Öðretmenim," dedi,elindeki sýralarýn üstünü numaralandýrdýðýmýz küçük kaðýdý göstererek "Bunu da alabilir miyim? Hatýra olur..."
Yemin ederim aðlamak istedim o an. Boynuna sarýlmak."Umarým hayatýn boyunca her þeyin güzel bir anýsý olur, caným benim." demek istedim. Ama saçýný okþamakla yetindim ."Tabii ne demek, ne demek." dedim. Arkasýndan bakakaldým öylece?

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ...
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
18 Temmuz 2010
Güzeldi.Tam 18 sene dershane sektöründe çalýþtým. Anlattýklarýnýzýn ne anlama geldiðini çok iyi biliyorum. Dersanelerde ekmek parasý için çalýþtýk, ancak yaptýðýmýzýn iþ olmayýp bir nevi üçkaðýtçýlýk olduðunu (bu sektörde çalýþanlar beni baðýþlasýn!...) kendimize bile itiraf edemedik. Veliler paralarýný verdi, o günahsýz çocuklar da zamanlarýný. Sonra ne mi oldu? Anlattýklarýnýz... Saygýlarýmla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Cevap
Et Yemezsek Ölmeyiz

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Yanlýþlýk Olmalý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kardan [Þiir]
Hiç Biþey Yokmuþ Gibi... [Þiir]
Ez de Hezdýkýme [Þiir]
Bre Çocuk Sana Ne Yargýtaydan? [Deneme]
Keçi Gribi ve Özel Cleveland Saðlýk Ocaðý [Deneme]
Ak Sakallý Dede [Deneme]
13 Ajans [Deneme]
Koftiden Ýþler Gereksiz Meseleler [Deneme]
Acý... [Deneme]
Bodytox Detox [Deneme]


Elvan Çolakoðlu kimdir?

Ýçimde hep birþeyler var,kýpýrdayan. Dýþarý çýkarmam gerek. Huzursuzum sanki paylaþmam gerek. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Hemingway,Asturias,Russell,Murathan Mungan ,Alev ALATLI


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Elvan Çolakoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.