..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam hoþtur, ölüm rahat ve huzurludur. Zor olan geçiþtir. -Asimov
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Uzaybilim > Ömer Faruk Hüsmüllü




21 Eylül 2010
Yüz Bin Sene Sonraki Mesaj  
Ömer Faruk Hüsmüllü
Yakýn zamana kadar evrende yaþayan zeki varlýklarýn sadece dünyada var olduðu görüþü hakimdi. Bu görüþte insanoðlunun megaloman düþünceleri rol oynuyordu. Sonsuz bir evren sanki sadece insanýn hizmetine sunulmuþtu.


:BFBE:

Bu günlerde Profesör Stephen Hawking’in “þu anki bilgi ve teknoloiyle, kimyasal yakýtlarla çalýþan roketler kullanarak en yakýn yýldýza gitmek bile 50 bin yýllýk bir zaman alýyor.” sözü aklýma takýlýyor. Gene Hawking, bu tür seyahati gerçekleþtirebilmemiz için “ ýþýk hýzý ile hareket etmemiz ve yolculuk sýrasýnda kozmik radyasyondan korunmasýný saðlayacak teknolojiyi elde etmemiz” gerektiðini söylüyor.
Yakýn zamana kadar evrende yaþayan zeki varlýklarýn sadece dünyada var olduðu görüþü hakimdi. Bu görüþte insanoðlunun megaloman düþünceleri rol oynuyordu. Sonsuz bir evren sanki sadece insanýn hizmetine sunulmuþtu. Ancak son zamanlarda birçok bilim adamý evrende yalnýz olamayabileceðimiz düþüncesini de dillendirmeye baþladýlar. Tabii bu biraz insanoðlunun saltanatýný sarsacak . Çünkü evreni ve belki de dünyamýzý baþkalarýyla paylaþmak zorunda býrakacak.
Diyelim ki bize yakýn olan bir yýldýzýn bir gezegeninde insan ya da insana benzer zekâ sahibi canlýlar var. Bu gezegendeki akýllý yaratýklarla irtibata geçmek için onlara bir mesaj göndersek, bunun gidip gelmesi en az yüz bin sene sürecek. Bu kadar uzun bir sürede sonuçlanacak bir iþ için dünyadaki bilim adamlarýnýn harekete geçmeleri çok zor, belki de imkansýz görünüyor.
Buna raðmen, bana göre gene de bilim adamlarýnýn içinde görüntü ve ses kayýtlarý olan bir uzay aracýnýn hazýrlayýp göndermeleri gerekir. Tabii ki bunun sonucu -eðer insanlýk dünyada tarih sahnesinden silinmezse- yüz bin sene sonra belki alýnabilecektir.
Biliyorum bir çok kiþi o zamana kadar “kim öle, kim kala!” diyordur. Bu zaman süresi insan için çok uzun, ancak dünyamýz ve evren için hiç de öyle deðil.
Baksanýza dünyamýz kaç milyar yýlý geride býrakmýþ! Milyarlarýn yanýnda yüzbinlerin lafý mý olur? Göz açýp kapayýncaya kadar geçiverir!

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Evrende yaþam
Gönderen: Taner SARGIN / , Türkiye
11 Haziran 2011
Evrende yaþam olasýlýðý hesaplarý bilim adamlarý tarafýndan yapýlýyor. Ama bu hesaplar yapýlýrken elimizdeki veriler þu anki ulaþabildiðimiz veriler üzerinden yapýlýyor. Mesela dünyadaki yaþam formu C (karbon) türevli. Baþka bir element türevinde yaþam formlarý da oluþabilir. Baþka bir konu atmosfer. yani Bir gezegen'in her hangi bir yaþam formunu barýndýrabilmesi için o yaþam formu için gerekli gazlarý barýndýrabilecek bir kütleye sahip olmasý ve uzaydan gelen zararlý ýþýnlarý filtre edebilecek kalýnlýkta olmasý gerekiyor. Genel kaný Big Bang'in hemen ardýndan belirlenen sayýsal dengelerinin, insan yaþamý için olaðanüstü derecede uygun olduðu yönünde. Tartýþýlmasý gereken baþka bir konuya dikkat çekmek isterim: üç uzam boyutuna sahip evreni baðlayan zaman boyutunun yanýna 'insan þuurunu' eklemek gerekir mi? Ýnsan þuuru sýnýrlara sahip þu anki bilgi birikimi ile evrenin derinliklerine uzanýmlar yapýyor. Çözmüþ olduðu bilgiler ýþýðýnda bilmek öðrenmek istediklerini çözmeye çalýþýyor. Diðer taraftan paralel evrenlerden, sarmallardan ve sekiz on iki boyuttan bahsediliyor. Yeryüzündeki düþünen varlýklarýn þu anki kavrayabildiði dört boyut. yakýn bir gelecekte Güneþ sisteminin yüksek enerjili foton kuþaðýna gireceði, bilinen elektronik aletlerin çalýþmaz hale geleceði, insan beyninin kapasitesinin daha fazlasýný kullanýp birbirlerinin düþüncelerini okuyarak iletiþimde bulunacaðýndan bahsediliyor. Bir zamanlar kazlarla aya gitmeyi planlayan, denizin dibinde 20 bin fersaha inen insan þuuru için bugün sadece o döneme ait basit öngörüler olarak bakýyorsak. Yarýnýn düþünen varlýklarý da bizlerin bu düþünme denemelerimizi basit birer öngörü olarak yorumlamalarý muhtemeldir. Tek gerçek varsa o da insanýn deneme yanýlma, gözlem ve bunun gibi yollardan elde ettiði doðru sonuçlar üzerine yeni bilgileri eklediðidir.

:: Sayýn Mehmet Ali Özler
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
23 Eylül 2010
Verdiðiniz bilgiler için teþekkür ederim. Böyle bir uydunun uzaya gönderildiði konusunda hayal meyal bazý bilgiler hatýrlýyordum, ama emin deðildim. Sizin aktardýðýnýz bilgiler emin olmamý saðladý. Sað olun. Selam ve saygýlarýmla.

:: Çoktan Yapýldý...
Gönderen: Mehmet Ali Özler / ,
23 Eylül 2010
böyle bir uydu (Sphings) Amerikalýlar tarafýndan 1980 yýllarýnda uzaya býrakýldý. Yanýlmýyorsam uzay boþluðunda saat'te 60 kusur bin kilometre hýz ile ilerlemekte. Bu uydudan gönderilen son verilerin (radio dalgasý hýzý ile) bize ulaþmasý dünya zamaný ile yedi sene sürmüþtü. Bir daha ki verilerin elimize geçmesi 10 sene sonra tahmin ediliyor. Yaklaþýk 2020 senesinde Sphings ile dünya baðlantýsýnýn kesileceði ve bu uydunun bir bilmezliðe ulaþacaðý tahmin ediliyor. Ýlgilenenler araþtýra bilir. Not: Sphing te, insan ve dünya üzerine gerekli anlaþýlýr tüm bilgiler en eski dillerde mevcut. Lakin bu uydu, içersine bir video filmi konamayacak kadar küçük (o dönemlerde video teknolojisi vardý). Zaten insanlar üzerine bir foto veya filim, bir gün bu uyduyu bulacak veya denk gelecek yaþam birimlerini olumsuz þekilde þaþýrta bilir. Bu kadar kýsa bilgi araþtýrmak isteyenler için yeter sanýrým. Saygýlarýmla.

:: Teþekkürler
Gönderen: Hulki Can Duru / , Türkiye
23 Eylül 2010
Sn Hocam, sanýrým ýþýk hýzýný aþabilecek sýnýrlara da insanoðlu ulaþabilecektir. Çünkü evren o kadar büyük ki ýþýk hýzýyla bile gidilse, anca milyonlarca ýþýk yýlý gidilerek ulaþýlabilecek gökadalar, samanyollarý, kara delikler vs var. Esenlik

:: :)) Deðiþik bir konuya deðinmiþsiniz
Gönderen: Müþerref ÖZDAÞ / , Türkiye
22 Eylül 2010
Ýlgimi çeken konularýn baþýnda gelmiþtir her zaman evrenin sýrlarý ve olasýlýklarý. Ben diyorum ki neden olmasýn? Her þey göreceli ise... Bizimle birlikte yaþayan milyonlarca canlýnýn farkýnda mýyýz ki? Boyut sorunundan bahsediyorum.Ýçimizde, vucudumuzun dýþýnda yaþayan milyonlarca mikroorganizmanýn farkýnda mýyýz? Rüyalarda birkaç saniye içine birkaç saatlik olaylar sýðýyor... sýrlar hep olacak, çözülmeyi beklemeyecek, sadece olacak. Farkýnda da olmamýz gerekmeyecek belki.... Teþekkürler Hüsmüllü.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Felsefe Kýrýntýlarý - Skolastik
Geleceðin Fiziði - Michio Kaku
Varlýk Üzerine Düþünce Kýrýntýlarý
Felsefe Kýrýntýlarý - Þüphe
Felsefe Nedir?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Siyasi Taþlama: Neþezâde - 2 [Þiir]
Siyasi Taþlama: Karamsarzâde [Þiir]
Kusurî"den Týrtýklama [Þiir]
Zam Zam Zam... [Þiir]
Týrtýklama (Kazak Abdal'dan) [Þiir]
Yoklar ve Varlar [Þiir]
Ýstanbul,sana Âþýk Bu Kul [Þiir]
Âþýk Dertli"den Týrtýklama [Þiir]
Namuslu Karaborsacý [Þiir]
Dostlarým [Þiir]


Ömer Faruk Hüsmüllü kimdir?

Uzun süre Oruç Yýldýrým adýný kullanarak çeþitli forumlara yazý yazdým. Ýddiasýz iki romaným var. Çok sayýda siyasi içerikli yazýya ve biraz da denemelere sahibim. Emekli bir felsefe öðretmeniyim. Yazmaya çalýþan her kiþiye büyük bir saygým var. Çünkü yazýlan her satýr ömürden verilen bir parçadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Az veya çok okuduðum tüm yazarlardan etkilenirim.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Faruk Hüsmüllü, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.