..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"...Ve hepimiz az ya da çok rüyacý deðil miyiz!" -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Tüze Felsefesi (Hukuk) > Ahmet Odabaþ




28 Ekim 2010
Ermenilerin Sigorta Ataðý  
Ahmet Odabaþ
sürekli gündemde tutulan bir olay hakkýnda yazýlmýþtýr. Soyut iddialara delil oluþturmak için yapýlan ve ayaklarý yere basmayan görüþler ve eylemler tartýþýlmýþtýr.


:AHAJ:
     ERMENÝLERÝN SÝGORTA ATAÐI....


30 Ocak 2004 tarihli Milliyet Gazatesi”nde bir haber baþlýðý bu. Amerikan sigorta þirketi New York Insurance, 1915-1919 arasýnda Anadolu”da öldürüldüðü ileri sürülen Ermenilerin hayattaki mirasçýlarýna 20 milyon Dolar ödeyecek. Kaliforniya”da 4 yýl önce açýlan dava 2.400 poliçeyi kapsýyordu. Davayý açan avukat kardeþimiz, bu kararýn ayný zamanda Ermeni soykýrýmýnýn tanýnmasý olacaðýný belirtmiþ

1.Amerikan sigorta þirketinin avukatlarý ne iþ yapar
Böyle bir alacak-tazminat istemi- karþýsýna çýkan þirketin ilk yapacaðý iþ avukatýna veya avukatlarýna baþvurmak olacaktýr. Amerika’da yargýlama ve avukatlarýn çalýþmalarý konusunda fazla bir bilgim yok.

Ancak, 85-90 yýl önceki hayali sigorta poliçesi ve hayali olaylara atýf yapýlarak tazminat ödenmesi inandýrýcý görünmüyor.

Gerçekten, bu memlekette zamanaþýmý diye bir olay yok mu. Klasik ilk itirazlardan birisi zamanaþýmý itirazý olarak ileri sürülmüyor mu. Siz bir Avrupa ülkesinde bu þekilde sigorta þirketi aleyhine giriþimde bulunsanýz, belgeler doðru olsa bile karþýnýza ilk çýkacak savunma, zaman aþýmý itirazý olacaktýr. Þu anda Türkiye’de çalýþan yabancý sigorta þirketleri var. Ýsterseniz onlarýn avukatlarýna sorabilirsiniz.


2.Sigorta þirketinin Türkiye’deki çalýþmalarý

Bu muhteþem þirket, Osmanlý Ýmparatorluðu’nun dört bir yandan saldýrýya uðradýðý bir zamanda, Anadolu’ya gelip, Ermeni yurttaþlarýmýzý tespit edip, sizin sigorta yaptýrmaya ihtiyacýnýz var. Hadi pamuk eller cebe... demiþtir. Ekonomik açýdan zor zamanlar yaþayýp, geçinme hesaplarý yapan insanlar, “aman ne güzel, bir de hayat sigortasý yaptýralým. Ne olur ne olmaz” demiþler ve sigorta bedellerini ödeyerek, sigorta yaptýrmýþlar.

Sigorta þirketinin yalnýzca Ermenileri bulmasý ve onlarla poliçe düzenlemesi enteresan bir vaka elbette. Ýnsanlar arasýndaki eþitsizliðin çözümlenmesi gerek.

Bakterilerden söz ederken, ilkel kardeþlerimiz diyen bilim adamýna saygýlar sunuyorum. O kendisini ve bizi, canlýlýðýn bir parçasý kabul ederken, siyasi cambazlar, kendilerine yer edinmek için yapmadýk oyun býrakmýyorlar.



O tarihte, yani 1915’lerde, Osmanlý geniþ bir ülke. Rumlar, Ermeni’ler, Yahudi’ler, Kürtler, Türkler, Araplar.... bütünün bir parçasý. Siz bunlarýn arasýnda Ermeni’leri seçin, gidip onlarla sigorta poliçesi imzalayýn. Ermeni yurttaþlarýmýzýn kaç tanesi okur-yazar. Kaç tanesi imza atmayý biliyor. Sözde poliçelerde imza, parmak izi... ne var.

Bu olay iki açýdan mizah unsuru içerir. Birincisi öyle kolay lokma sigorta þirketi yoktur. Gerçek olaylarda bile sigorta tazminatý ödememek için pek çok yollara baþvurulurken, habere konu olaya biraz gülümsersiniz.

Ýddia edilen sigortalama olayýnýn bir an için gerçek olduðunu var sayýn. Demek ki, senaryo hazýr. Birileri bir þeyler hazýrlamýþ. Sonucunu da öngörmüþ. O kadar ufkunuz açýktý. O insanlarýn ölüm riski taþýdýðýný biliyordunuz da, neden hiçbir önlem almadýnýz. Yoksa senaryo sizin mi.

O dönemde geçim sýkýntýsý çeken insanlar, poliçe bedellerini nerden ve nasýl ödediler.

Sigorta olayýný çözümlemek için hangi hukuk uygulanacaktýr. Osmanlý ülkesinde sigorta çalýþmasý yapma yetkiniz var mý. Hangi kurumdan, ne gibi bir izin aldýnýz.

Sigorta þirketi ile sigorta yaptýran arasýnda uyuþmazlýk çýktýðýnda, hangi ülke hukuku uygulanacaktýr. Peki bu ayrýntýya dikkat edildi mi.

Adý geçen dava, Türkiye’yi dolaylý olarak muhatap almaktadýr. Amerika’da davanýn ihbarý diye bir kurum var mý. Sigorta þirketi ödeme yaparsa, yarýn bize dönecek ve rücu davasý açacak belki de.

Yoksa tahkim vs. bahanesi ile, yargý yetkimiz de devre dýþý mý kalacak.

Peki sayýn þirket, sen gerekli savunmalarý yaptýn mý. Osmanlý’nýn 1915 tarihindeki sýnýrlarýný biliyor musun. Bu ülkede yaþayan insanlarý, hayali olaylardan sorumlu tutarken, neden kafatasý kriteri alýyorsun.

Göç olayý, belli bölgedeki yurttaþlar için uygulanmýþtýr. Bu olaydan, o bölge dýþýnda yaþayan, örneðin Ýzmir’de, Ýstanbul’da vs. yaþayan Ermeni yurttaþlarý da mý sorumlu tutuyorsunuz.

Yine o geniþ ülkenin, kültürel farklýlýklar gösteren, Süryani’lerini, Araplar’ýný, Yahudiler’ini , Kürt’lerini .... mi sorumlu tutacaðýz. Peki, o tarihte Osmanlý sýnýrlarý içinde olan ve þu anda deðiþik ülkelerin yönetimindeki yerlerde yaþayan halk ne olacak.

Osmanlý ülkesinden koparýlan yerler ve insanlar huzura kavuþtu. Eðer bu yerler, Ýsrail, Filistin, Lübnan, Irak, Suudi Arabistan, Yemen, Kuveyt, Yugoslavya, Yunanistan... Osmanlý’dan ayrýlmamýþ olsa ve bugünkü Türkiye Cumhuriyeti’nin bir parçasý olsa, oralarda yaþayan insanlar da hayali soykýrýmdan sorumlu sayýlmaya çalýþýlacaktý.

Görüldüðü gibi, sorumuz ayný zamanda çözümünü içeriyor. Sorun Türkiye’nin daðýlmamýþ olmasý. Ülke sýnýrýnýn dýþýnda kalan aklanýyor. Ýçerdekiler yeni saldýrýlara muhatap.



3.Osmanlý Meclisinin Genetik Haritasý

Tehcir kanununu çýkaran Osmanlý Meclisinin genetik haritasý biliniyor mu. Mecliste, ne kadar Rum, ne kadar Ermeni, ne kadar Arap, ne kadar Kürt, ne kadar , Türk vardý.
Böyle net bir harita olamaz. Herkes birbiri ile akraba. Bugünkü Amerika’yý düþünün. Alman, Fransýz, Ýtalyan, Çin..... nasýl ayýracaksýnýz. Evlenirken, kim kimin genetik geçmiþi ile ilgileniyor. Ortada bir Amerikalý var. Hepsi bu.

Eski tapu kayýtlarýný okuyorum. Osmanlý uyruðundan söz ediyor. Ne din, ne dil, ne ýrk... Ýstavri’den, Yorgo’dan, Maria’dan söz ediyor.

“Kýzlaraðasý Haný’da ikamet eden, tebai Osmaniye’den Yorgo...”



4.Dedem için de tazminat verilecek mi

1915’lerde gelip, bir kýsým yurttaþlarýmýzý ölüme karþý sigortalayan þirket, acaba annemin babasýný da sigortalamýþ olabilir mi. Gerçekten, Trabzon’da yaþayan dedem, çeteler tarafýndan öldürülmüþ. Henüz yirmili yaþlarýnda ...

Madem ki yiniyetli olarak geldin ve Osmanlý ülkesinde yaþayan insanlar için yaþam sigortasý poliçesi düzenledin.... dedemi de sigorta etmiþ olman gerek. Sayýn þirket, benim dedemin, Türk, Rum, Kürt, Ermeni, Yahudi.... olup olmadýðý konusunda bilgi sahibi deðil. Böyle bir bilgiye ulaþmasý da bilimsel anlamda olanaksýz ve bir o kadar da anlamsýz.

Dedem de o ortamda, o þartlarda yaþayan bir insandý, tüm diðer insanlar gibi.

Ýnsanlarý konu alan her türlü çalýþmada, birim insandýr. Baþka þekilde düþünülmesi ard niyet içerir. Dedemin gelmiþini geçmiþini.... Amerika’daki bir þirket bilebilir mi.


5. Soykýrým Varsa Kim Yaptý

Osmanlý, kendi kendine mi soykýrým yaptý. Böyle saçmalýk olur mu. Ülkede çeþitli diller ve dinler bir arada yaþýyor. Osmanlý Meclisi’ni kimler oluþturuyor. Eðer göç kararý bir yasa ile alýndý ise, bu yasa hangi ülkenin yasasý.

Osmanlý ülkesinde yaþayan ve sonuç itibarý ile bugünkü Türkiye’de yaþayan ve yalnýzca müslüman olan Türkler mi bu kararý aldý.

Herhangi bir ülkede veya yerde yaþayan, hýristiyan, þaman, budist... dinlerine inanan Türkler deðil. Yalnýzca Türkiye’de yaþayan ve yalnýzca müslüman olanlar....

Anadolu Türkleþme ve islamlaþma sürecini yaþarken, burada yaþayan halk, genlerine kadar deðiþti ve Türk geni taþýmaya mý baþladý. Var mý böyle anlamsýz bir önerme. Genlerin bir insana ait olduðu düþünülebilir. Ancak, her hangi bir milleti, milliyeti, ýrký, dini temsil eden genler olamaz. Varsa böyle anlamsýz teoriler bilmek isteriz.

Ýnsanlar Türk ve müslüman oldular diye, çaðdaþ yobazlar tarafýndan dýþlanmaya çalýþýlýyor; cezalandýrýlmaya çalýþýlýyor.

Birinci Dünya Savaþý yýllarýný ve Osmanlý’nýn son dönemini iyi bilmemiz’ iyi çözümlememiz gerekiyor.

Ülke içinde çatýþma ve insan öldürmeyi teþvik eden, destekleyenlere bir sorumluluk yüklemeyeceðiz. Bu ülkenin insanýna, kendi insaný ile çatýþtý diye leke atacaðýz. Dikkat edilirse, savaþ dinleri karþý karþýya getirmiþ görüntüsünde. Ancak Osmanlý’nýn müslüman olan unsurlarý da, devlete karþý kýþkýrtýlmýþtýr.

Göç kararý ve uygulamasýndan, neden Türkiye sýnýrlarý içinde yaþayan müslüman halk sorumlu tutulmak istenir de, farklý dinlerdeki insanlarýmýz baþka türlü.

Yine neden, Osmanlý’nýn Anadolu’su suçlanýr da, Irak, Suudi Arabistan, Mýsýr, Lübnan, Ýsrail.... sorumlu tutulmaz. Aslýnda ülke sýnýrlarý yapaydýr. Osmanlý sýnýrlarýný ve meclis yapýsýný bilmeyen hayalperest kardeþlerimizin gösterileri anlamsýzdýr.

Çanakkale Savaþýnda, gönüllü olarak savaþa giden ve tamamý ölen Týp Fakültesi öðrencilerinin, genetik haritasý var mý. Bu deyimi sanýrým yalnýzca ben kullanýyorum. Sanýrým neyi anlatmak istediðim yeterince açýk.

Çanakkale’yi geçip, Ýstanbul’u almak ve Osmanlý’ya son vermek isteyen güçlerin, her türlü propagandayý yapmasý, her türlü yalaný söylemesi doðal deðil mi. Yaptýklarý saldýrýyý haklý göstermek için, her yola baþvurmalarý, her tekniði kullanmalarý onlar için doðaldý.

Ayný anda Çanakkale ile birlikte, Osmanlý’nýn dört bir yaný saldýrýya uðramýþtýr. Arap çöllerinde 2 milyon askerimizin öldüðünü bir kaynaktan okumuþtum.

Bunun üzerine bir de Çanakkale’de yenilgiye uðrayan saldýrganlar, her türlü propaganda aracý ile Osmanlý’ya, sonrasýnda Türkiye halkýna saldýrmýþlardýr. O gün baþlayan soðuk savaþ taktiði aynen devam ediyor. Soðuk ve sýcak savaþ aslýnda birbiri ile iç içe gibi görünüyor.




6.Propaganda

Birinci Dünya Savaþýndaki, o zamanýn süper güçlerinin planlarý tutsa, Anadolu’da hýristiyan bir devlet kurulsa idi, böyle anlamsýz bir propaganda devam eder miydi.

Irak’ta kimyasal silah, nükleer silah... var gibi bahaneler, propagandadan baþka bir anlam taþýr mý. Bu günün tarihi, zamana yalan ve yanlýþ olarak yazýlabilir. Kendini haklý çýkarmak için her þey söylenebilir.

Ama, Ýran-Irak Savaþý’na, her iki tarafa da, el altýndan silah satýldýðý söylenmez. Ýþkenceye sözde karþý çýkýlýr ama neden iþkence aletlerinin üretilip, aklýevvel ülkelere satýldýðý söylenmez. Her kimyasal ve biyolojik biraz da nükleer silaha sahip ülkeye savaþ açmak gerekse, bazý ülkelerin kendi kendine saldýrmasý, kendini imha etmesi gerekir. Buna da gülünebilir.




7.Köfteden Aydýnlar


Bu aydýn türünü bu adla ilk ben andým. Dün radyodan bir aydýn türünü duydum. Az geliþmiþ ülkelerde sömürgecilerin sözcüsü olabileceðinden söz ediyordu. Bu tiplere aydýn deðil, kibar söylemle yalaka denilir. Biraz daha yumuþatarak, köfteden aydýn da denilebilir. Adam her þeyi bilir. Çok yönlü olmak güzel de, atmak baþka bir þey. Ýnsanlarý, dillerine, dinlerine, renklerine, ekonomik durumlarý, ülke sýnýrlarý ve silahlý kuvvetlerinin gücüne göre ayýrmak, doða yasasýna uygun ancak Anayasa'ya aykýrý bir durum

Belki de insanlýk suçu bu.


8. Baðýmsýz Yargý

01
Baðýmsýz yargý, sigorta poliçelerinin ödenmesine karar verdi. Bir kýsým vakýflar, ölen kendi babalarýymýþ gibi tazminatlarýný aldýlar. Bu tazminatlar, yol, su, elektrik ve Türkiye'ye karþý propaganda finansmaný olarak geri dönecek. Peki bu propagandanýn kime ya da kimlere yararý olacak.

Ermeni yurttaþlarýmýza bir yararý olmayacaðý gibi, Ermenistan'da, veya dünyanýn baþka yörelerinde yaþayan Ermeni'lere bir yararý olmayacak. Avrupa ülkeleri veya Amerika, ülkelerinde yaþayan Ermenilere baðýmsýz devlet mi kurduracaklar. Tabi kendi ülkelerinde. Gülümseyin lütfen. Böyle anlamsýz düþünce olur mu...Peki hayali poliçeler ile alýnan tazminatlar ne olacak.

Birileri malý götürüyor ama, gariban insanlar deðil.

Avukat Ahmet, öldürülen dedesi için tazminat davasý açsa, yine kabul edilecek mi. Baðýmsýz yargý meselesi iþte.... .Bu arada dava açýlmadan tazminat ödeyen Fransýz sigorta þirketine de saygýlar. Nasýl olsa bol kepçeden ödeme yapýyorsunuz, benim ödemeyi de yapýn. Veraset ilamý isterseniz, birkaç gün içinde hallederim.






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn tüze felsefesi (hukuk) kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Türkiye ve Komþuluk
Neymiþ Biliyor Musun
Atatürk ve Türkiye
Bilirkiþi Raporu
Seçim Barajý
Madem ki Biliyorsun, Neden Öðretmiyorsun
1982 Anayasasý ve Tutukluluðun Devamý Kararý
Çok Partili Yaþam
Dostça Bir Söyleþi
Özelleþtirme Neden Yapýlýr

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Beynimizin Çaresizlik Oyunu
Bayýndýr
Kendini Baþkasýnýn Yerine Koymak
Doða Düzeni ve Ýnsan
Baþlarken
Ms ile Söyleþi
Dna ve Evrim
Duygusal Þiddet Nedir?
Hastalýðýn Ýlerlemesi Nasýl Durur
Yanlýþ Anlama Sanatý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kukla [Þiir]
1001 Gece Masallarý [Þiir]
Odabaþ Tüm Þiirler [Þiir]
Buluþalým [Þiir]
Kuklacý Amca [Þiir]
Çay Koy Ortak [Þiir]
Çay Koy Ortak [Þiir]
Geliyorum Ortak [Þiir]
Zamanýn Yaptýklarý [Þiir]
Akrabalar [Þiir]


Ahmet Odabaþ kimdir?

1963 Çarþamba/Samsun doðumluyum. Serbest avukat olarak çalýþýyorum. (Ýzmir'de)

Etkilendiði Yazarlar:
Karacaoðlan, Pir Sultan Abdal, Hayyam, O Veli, Aziz Nesin,


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ahmet Odabaþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.