..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Bir takım şeyler görürsünüz ve "Niye?" diye sorarsınız. Ben ise bir takım şeyler düşlerim ve "Niye olmasın?" diye sorarım. -George Bernard Shaw
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > İnceleme > Türkiye > M.NİHAT MALKOÇ




21 Kasım 2010
Soyadıyla Müsemma Bir Sima: Mevlut Selami Yardım  
M.NİHAT MALKOÇ
Trabzon değerli bir simasını daha ebediyete uğurladı. Akçaabat’ta yaptırdığı güzel okulla Türk Millî Eğitimine büyük katkıda bulunan, Akçaabat Sebatspor’u Türkiye Birinci Ligi’ne çıkaran ‘efsane başkan’ olarak nitelendirilen Mevlüt Selami Yardım’ı kaybettik.


:BEFA:

M.NİHAT MALKOÇ

     Trabzon değerli bir simasını daha ebediyete uğurladı. Akçaabat’ta yaptırdığı güzel okulla Türk Millî Eğitimine büyük katkıda bulunan, Akçaabat Sebatspor’u Türkiye Birinci Ligi’ne çıkaran ‘efsane başkan’ olarak nitelendirilen Mevlüt Selami Yardım’ı kaybettik.

     ‘Yardım’ soyadıyla müsemma bir insandı; yardımseverdi. Gönül zenginliği dünyevî zenginliğinin çok ötesindeydi. O, Akçaabat’a yürekten sevdalıydı. Akçaabat onun ilk ve son göz ağrısıydı. Bu güzel şehrin derelerinde çimmiş, bayırlarında dik nefes yürümüş, koşmuş ve sokak aralarında yırtık kara lastikleriyle top oynamıştı. Buranın buz gibi sularından içmişti.

     O, merhum Hacı Hafız Yardım’ın oğluydu. Ailelerinde dürüstlük ve inanç her şeyin önünde gelirdi. 1934’te böyle bir aile içinde doğar Mevlüt Selami Bey… Yedi yaşında Akçaabat Merkez İlkokulu’nda başlar eğitim hayatı… Fakat ancak beş yıllık bir eğitim hayatı olur. Zamanın şartları onun eğitim hayatını devam ettirmesine müsaade etmez. Bir an evvel iş hayatına atılmak mecburiyetindedir Küçük Mevlüt… Nitekim O da öyle yapar. Babasının manifatura dükkânında çalışmaya başlar. Henüz 16 yaşında İstanbul’a atar kendini. Çünkü düşleri ve düşünceleri Akçaabat sınırlarını çoktan aşmıştır onun… Önce amcasıyla çalışır, daha sonra ailesi de İstanbul’a taşınmaya karar verir. Babasıyla birlikte Beşiktaş’ta manifatura üzerine iş yeri açarlar. Baba-oğul helalinden kazanmak için geceyi güne katarlar.

     O da her Türk genci gibi askerlik vazifesini yapmak için ayrılır ocağından. Mevlüt Selami, iki yıllık askerlik hayatından sonra tekrar işine döner. 31 yaşında yuvasını kurar. Yaşı büyüdükçe işleri de büyür. 1966’da İstanbul Sultanhamam’da toptan konfeksiyon imalatına ve satışlarına başlar. Çoluk çocuğa karışır bu arada… Kesesi ve kasası para görünce bunu ülkesiyle paylaşmaya karar verir. İlk iş olarak; doğduğu, çocukluğunu geçirdiği, masmavi sularında yüzdüğü, kızgın kumlarında güneşlendiği memleketi Akçaabat’a bir eğitim yuvası kurmaya niyetlenir. 1991’de okulun temeli atılır. Boşa geçirilecek zaman yoktur. Bu yüzden bir yıl gibi kısa bir sürede söz konusu okul, açılma safhasına gelir. Görkemli bir törenle okulun açış kurdelelerini keser zamanın Milli Eğitim Bakanı Köksal Toptan… Mevlüt Selami Yardım’ın keyfine diyecek yoktur. Onun ikinci doğumu gibidir bu eseri ülkesine kazandırmak… Bu okulu yaptırmakla adını da ebedileştirmiş olur Mevlüt Selami Yardım…

Bu hayırsever işadamı; okulu yaptırmakla kalmaz, söz konusu okulun donanımı için de elinden gelen her türlü desteği verir. Okulun sağlıklı işlemesi için her türlü ihtiyaçlarını giderir. Bu okulda okuyan öğrenciler doğuştan şanslıdır. Zira burada okuyan ihtiyaçlı öğrencilere şefkat elini uzatır Mevlüt Selami Yardım… Onların giyecek, yiyecek ve kırtasiye ihtiyaçlarının giderilmesi için her türlü fedakârlığı gösterir. “Damdan düşenin halini ancak damdan düşen anlar” demişler. Çünkü yoksulluğun ne demek olduğunu çok iyi bilir kendisi. Onun elinden tuttuğu çocuklar bugün ülkemizin önemli yerlerinde canla başla çalışarak ülkelerine hizmet vermektedirler. Türkiye’nin yarınları bu eğitim yuvasında yetişmektedir. O öldüğünde okulun internet sitesinin giriş sayfasında yazılan şu sözler de pek manidardır:

“Bu toprak çok insan yetiştirdi. Ama O, bu toprağın gül kokusuna, yosununa özlem duydu. İstedi ki, bu topraktan çıkan gençler iyi yetişsin, iyi gelişsin. İlkin ‘eğitim’ dedi. Sonra cami... Sonra yoksullar... Sonra Akçaabat Sebatspor... Hep güzeli, iyiyi yaptı. Hep doğruya koştu. İstedi ki, bu toprakta güzellikler olsun. Tam bir Akçaabat sevdalısı... Tam bir İstanbul beyefendisi olan M. Selami Yardım, Hakk’ın rahmetine kavuşmuştur. Üzüntümüz büyüktür. Onun manevi çocukları olarak kendisine Cenabı Hakk’tan rahmet, ailesine, dostlarına, Akçaabat halkına, Trabzon halkına, eğitim camiasına, sevenlerine sabırlar diliyoruz.”

Merhum Mevlüt Selami Yardım, Türk futboluna, Trabzon futboluna ve Akçaabat Sebatspor’a da çok büyük katkılarda bulundu. Bir ilçe takımı olan Sebatspor onun başkanlığı döneminde iki sezon Fenerbahçe’yi, Galatasaray’ı ve Beşiktaş’ı bu şirin ilçede misafir etti. İlçenin tanıtımında pay sahibi oldu. Yardımsever Yardım’a Allah’tan rahmet diliyorum.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın türkiye kümesinde bulunan diğer yazıları...
Memleket Havası ve Köprübaşı Tv Sitesi
Bir Köprübaşı Sevdalısı: Ahmet Sancak
Kuruluşunun 44. Yılında Kuşakkaya Gazetesi
Eski Türkler'de Arıcılık ve Bal Kültürü
İslâmiyet ve Türkler

Yazarın İnceleme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Okul ve Hapishane
Arif Nihat Asya'nın Doğumunun 100. Yılı
Gevheri'nin Hayatı ve Şiirleri
Vatan Sevgisi İmandandır
Yusuf Has Hacip'in Şâirlere Bakışı
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlı
Yapraklar Dökülür Kasımlarda!..
Veremle Savaş
Bir On Kasım Sabahı
İlköğretim Okulları ve 100 Temel Eser

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Senin Olan Sana Gelir (Manzum Reçeteler - 1) [Şiir]
Menzilin Mübarek Olsun [Şiir]
Alev Denizlerinde Mum Kadar Çaresizim… [Şiir]
Zihnimiz İşgal Altında [Şiir]
Sizin Kafanız İyi Mi? [Şiir]
Kıyameti Bekle Bir Gün! [Şiir]
Sen Kurtuldun, Bizler Öldük [Şiir]
Buz Tutmuş Karanfiller [Şiir]
Aslan Aksoy Abimiz [Şiir]
Berceste Mısralar - 303 [Şiir]


M.NİHAT MALKOÇ kimdir?

NİHAT MALKOÇ’UN BİYOGRAFİSİ Beş çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ında Trabzon’un Köprübaşı ilçesine bağlı Gündoğan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. İlkokulu komşu köy olan Güneşli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öğrenimini Köprübaşı Lisesi’nde tamamladı. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktı. Lise son sınıfta girdiği üniversite imtihanında KTÜ/Fatih Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü’nü kazandı. Dersaneye gitme imkânı ve zaman kaybına tahammülü olmadığı için kazandığı fakülteyle yetindi. 1992 yılında okulu bitirdi. İlk göz ağrısı olarak nitelediği Gümüşhane’de beş yıla yakın öğretmenlik yaptı. Her geçen gün öğretmenliği daha çok sevdi. Artık öğretmenliği bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu İstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öğretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocağında yüzlerce yabancı subaya güzel Türkçe’mizi öğretti. Ankara’da girdiği sınavı kazanarak Akçaabat Anadolu İmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak atandı. Burada iki yıl görev yaptı. Daha sonra girdiği yazılı ve sözlü imtihanı kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a,üç yıl görev yapmak üzere, öğretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde ve İlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öğretmeni olarak çalıştı. Yine Aşkabat’ta Türkçe Öğretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yıl boyunca değişik milletlerden kişilere Türkçe’yi sevdirerek öğretti. Şu anda Akçaabat’a bağlı Derecik İlköğretim Okulu’nda görev yapmaktadır. Bugüne kadar,en büyüğünden en küçüğüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazı ve şiir yazdı. Bu yayın organlarından Türk Edebiyatı,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çınar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Şenliğin Sesi,İnsanlığa Çağrı,Yeni Sesleniş,Gençliğin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüşhane,Kuşakkaya,Ortadoğu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaş,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yıllardan beri deneme,makale,fıkra ve şiirler yazmaktadır. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yaptı. Kültürel organizasyonların çoğunda aktif olarak görev aldı. Sevgi,Dostluk ve Kardeşlik konulu şiir yarışmasında birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediği Çevre ile ilgili yarışmada birincilik,yine aynı belediyenin düzenlediği “İki binli Yıllara Doğru Trabzon” konulu makale yarışmasında mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin değişik zamanlarda organize ettiği şiir yarışmalarında birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandı. Karadeniz Yazarlar Birliği kurucularındandır. Halen bu birliğin üyesidir. Bunların yanında elinin altındaki öğrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onların da pek çok kültürel yarışmada ödüller almasına zemin hazırlamıştır. İkisi kız,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasıdır.

Etkilendiği Yazarlar:
Necip Fazıl Kısakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlı


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © M.NİHAT MALKOÇ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.