..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Ben bir dünya yurttaşıyım. -Sokrates
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > İnceleme > Türkiye > M.NİHAT MALKOÇ




21 Kasım 2010
Kuruluşunun 44. Yılında Kuşakkaya Gazetesi  
M.NİHAT MALKOÇ
Gazetecilik bir sevdadır; bulaşınca bırakamazsınız. Anadolu’da hiçbir kurum ve kuruluştan destek almadan, kıt imkânlarla gazete çıkarmak zor bir iştir. Onun için bu işi bir sevda mesleği olarak görüp gazetecilik aşkına eldeki gelirini(belki emekli maaşını) bu işe sarf eden kişilere olan saygım ve sevgim sonsuzdur. Bu kişilerden biri de Gümüşhane’de Kuşakkaya Gazetesi’ni 44 yıldan beri istikrarlı bir şekilde çıkaran, Anadolu basınının duayenlerinden biri olan Turan Tuğlu’dur. Gazeteciliği bir sevgi işi ve tutku olarak gören Turan Tuğlu, bu işi büyük bir ciddiyet ve sorumlulukla 44 yıldan beri gerçekleştiriyor. Kuşakkaya Gazetesi 1967 yılında Turan Tuğlu ve Zühtü Çetinkaya tarafından Gümüşhane’de kurulmuştur. Bu güzide gazete, adını şehre tepeden bakan Kuşakkaya Dağı’ndan almaktadır.


:BHEE:

M.NİHAT MALKOÇ

     Gazetecilik bir sevdadır; bulaşınca bırakamazsınız. Anadolu’da hiçbir kurum ve kuruluştan destek almadan, kıt imkânlarla gazete çıkarmak zor bir iştir. Onun için bu işi bir sevda mesleği olarak görüp gazetecilik aşkına eldeki gelirini(belki emekli maaşını) bu işe sarf eden kişilere olan saygım ve sevgim sonsuzdur. Bu kişilerden biri de Gümüşhane’de Kuşakkaya Gazetesi’ni 44 yıldan beri istikrarlı bir şekilde çıkaran, Anadolu basınının duayenlerinden biri olan Turan Tuğlu’dur. Gazeteciliği bir sevgi işi ve tutku olarak gören Turan Tuğlu, bu işi büyük bir ciddiyet ve sorumlulukla 44 yıldan beri gerçekleştiriyor. Kuşakkaya Gazetesi 1967 yılında Turan Tuğlu ve Zühtü Çetinkaya tarafından Gümüşhane’de kurulmuştur. Bu güzide gazete, adını şehre tepeden bakan Kuşakkaya Dağı’ndan almaktadır.

     Gümüşhane küçük ve şirin bir Anadolu şehridir. Bu yörenin insanı bu zor coğrafyada zor şartlar altında kıt kanaat geçinirler. Fakat şehirlerini ve onun kadim değerlerini baş tacı ederler. Kuşakkaya da bu şehrin en eski ve en köklü değerleri arasındadır. Gümüşhaneliler bu gazeteyi daima desteklemişler ve ona güvenmişlerdir. “Kuşakkaya yazmışsa doğrudur” kanaati bu şehrin insanlarının zihnine yerleşmiştir. Bu güveni ve sadakati kazanmak kolay olmamıştır. Gümüşhane’ye doğru ve tarafsız haber sunan Kuşakkaya ekibi bu güvene layık olmaya çalışmıştır. Son yıllarda gerçekleştirdikleri yenilikler bu gazeteyi daha güçlü kılmıştır.

Köklü bir yerel gazete olan Kuşakkaya, kuruluşundan beri Gümüşhane’ye çok şey kazandırmıştır. Gümüşhane’nin gözü, kulağı ve sesi olan Kuşakkaya; gördüğünü yazmış, hiçbir şeyi görmezlikten gelmemiştir. Gümüşhane Üniversitesi’nin kurulmasında bu gazetenin yayınlarının büyük etkisi vardır. Daha bunun gibi birçok hizmette bu gazete rol oynamıştır.

Kuşakkaya Gazetesi’nin adı Gümüşhane’yle özdeşleşmiştir. Bu gazetenin millî meselelerde dik ve tavizsiz bir duruşu vardır. Kuşakkaya’nın yazar kadrosu ulusal gazeteleri aratmayacak kadar zengindir. Alanlarında uzman birçok kalem bu gazetede gerçeklere ışık tutmaktadır. Bu gazetenin başyazarı olan mümtaz insan Turan Tuğlu her gün yazdığı birbirinden değerli ve aydınlatıcı yazılarıyla gündemi yorumlamaktadır. İlerleyen yaşına rağmen kalemi elden bırakmayan, genç gazetecilere model olan Tuğlu’yu kutlamak gerekir.

Turan Tuğlu Ağabeyle kişisel hukukumuz çok eskilere dayanır. 1992 yılının sonunda Gümüşhane’ye öğretmen olarak atandığımda ilk tanıştığım kişilerden birisi o idi. O zamanlarda başladığım Kuşakkaya köşe yazarlığımı 18 seneden beri aralıklı olsa da devam ettiriyorum. Bugüne kadar yazdığım hiçbir yazıya en küçük bir müdahalede bulunulmamıştır. Bu da Kuşakkaya Gazetesi’nin ne kadar demokrat bir gazete olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Kuşakkaya, benim için gazetecilikte bir mektep görevi görmüştür. Bu gazetede yazan yazarların çoğu ulusal medyada kalem oynatabilecek güçtedir. Bir Gümüşhane sevdalısı olan, Gümüşhane üzerine birbirinden güzel deneme türünde yazılar kaleme alan Ali Coşkun Hirik, bu gazetenin olmazsa olmazlarındandır. Çok güçlü ve sanatsal derinlikli kalemi olan Hirik’in ulusal medyada, mesela Doğan Grubu gazetelerinde yazmamasını hâlâ anlayabilmiş değilim.

Kuşakkaya bir kültür gazetesidir aynı zamanda. Gazetenin ikinci sayfasında her gün düzenli olarak yayınlanan şiir köşesi bunun ispatıdır. Köşe yazarlarının kaleme aldıkları yazılarda da kültürel konular sıklıkla işlenmektedir. Bu gazetede yazanların ortak sevdası Gümüşhane’dir. Bir Trabzonlu olmama rağmen buna ben de dâhilim. Beş yıl ekmeğini yediğim, suyunu içtiğim bu topraklara olan sevgimi kelimelerle ifade etmem zordur.

Kuşakkaya Gazetesi son yıllarda bir de internet sitesini yayına soktu. Bu site, gazeteye ulaşamayan gurbetteki Gümüşhaneliler için çok önemli bir hizmet veriyor. Bu sitede güncel Gümüşhane haberlerine ve Kuşakkaya Gazetesi’ndeki yazarların yazılarına ulaşabilirisiniz.

Gümüşhaneliler, Kuşakkaya gibi bir gazeteye sahip oldukları için çok şanslılar. Gazetenin başyazarı Turan Tuğlu’ya Allah’tan uzun ve sağlıklı bir ömür diliyorum. Ne diyelim nice güzel yıllara… Kuşakkaya’nın 44. yayın yılını kutluyor, başarılar diliyorum.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın türkiye kümesinde bulunan diğer yazıları...
Memleket Havası ve Köprübaşı Tv Sitesi
Bir Köprübaşı Sevdalısı: Ahmet Sancak
Eski Türkler'de Arıcılık ve Bal Kültürü
Soyadıyla Müsemma Bir Sima: Mevlut Selami Yardım
İslâmiyet ve Türkler

Yazarın İnceleme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Okul ve Hapishane
Arif Nihat Asya'nın Doğumunun 100. Yılı
Gevheri'nin Hayatı ve Şiirleri
Vatan Sevgisi İmandandır
Yusuf Has Hacip'in Şâirlere Bakışı
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlı
Yapraklar Dökülür Kasımlarda!..
Veremle Savaş
Bir On Kasım Sabahı
İlköğretim Okulları ve 100 Temel Eser

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Senin Olan Sana Gelir (Manzum Reçeteler - 1) [Şiir]
Menzilin Mübarek Olsun [Şiir]
Alev Denizlerinde Mum Kadar Çaresizim… [Şiir]
Zihnimiz İşgal Altında [Şiir]
Sizin Kafanız İyi Mi? [Şiir]
Kıyameti Bekle Bir Gün! [Şiir]
Sen Kurtuldun, Bizler Öldük [Şiir]
Buz Tutmuş Karanfiller [Şiir]
Aslan Aksoy Abimiz [Şiir]
Berceste Mısralar - 303 [Şiir]


M.NİHAT MALKOÇ kimdir?

NİHAT MALKOÇ’UN BİYOGRAFİSİ Beş çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ında Trabzon’un Köprübaşı ilçesine bağlı Gündoğan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. İlkokulu komşu köy olan Güneşli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öğrenimini Köprübaşı Lisesi’nde tamamladı. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktı. Lise son sınıfta girdiği üniversite imtihanında KTÜ/Fatih Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü’nü kazandı. Dersaneye gitme imkânı ve zaman kaybına tahammülü olmadığı için kazandığı fakülteyle yetindi. 1992 yılında okulu bitirdi. İlk göz ağrısı olarak nitelediği Gümüşhane’de beş yıla yakın öğretmenlik yaptı. Her geçen gün öğretmenliği daha çok sevdi. Artık öğretmenliği bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu İstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öğretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocağında yüzlerce yabancı subaya güzel Türkçe’mizi öğretti. Ankara’da girdiği sınavı kazanarak Akçaabat Anadolu İmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak atandı. Burada iki yıl görev yaptı. Daha sonra girdiği yazılı ve sözlü imtihanı kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a,üç yıl görev yapmak üzere, öğretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde ve İlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öğretmeni olarak çalıştı. Yine Aşkabat’ta Türkçe Öğretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yıl boyunca değişik milletlerden kişilere Türkçe’yi sevdirerek öğretti. Şu anda Akçaabat’a bağlı Derecik İlköğretim Okulu’nda görev yapmaktadır. Bugüne kadar,en büyüğünden en küçüğüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazı ve şiir yazdı. Bu yayın organlarından Türk Edebiyatı,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çınar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Şenliğin Sesi,İnsanlığa Çağrı,Yeni Sesleniş,Gençliğin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüşhane,Kuşakkaya,Ortadoğu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaş,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yıllardan beri deneme,makale,fıkra ve şiirler yazmaktadır. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yaptı. Kültürel organizasyonların çoğunda aktif olarak görev aldı. Sevgi,Dostluk ve Kardeşlik konulu şiir yarışmasında birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediği Çevre ile ilgili yarışmada birincilik,yine aynı belediyenin düzenlediği “İki binli Yıllara Doğru Trabzon” konulu makale yarışmasında mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin değişik zamanlarda organize ettiği şiir yarışmalarında birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandı. Karadeniz Yazarlar Birliği kurucularındandır. Halen bu birliğin üyesidir. Bunların yanında elinin altındaki öğrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onların da pek çok kültürel yarışmada ödüller almasına zemin hazırlamıştır. İkisi kız,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasıdır.

Etkilendiği Yazarlar:
Necip Fazıl Kısakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlı


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © M.NİHAT MALKOÇ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.