..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilgi sakalla ölçülmez. -Moliere
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aný > harun þeker




7 Þubat 2011
Topacýmýn Kabarasý Yok  
ÇOCUKLUK KADAR GÜZEL NE VAR KÝ

harun þeker


Kasabadaki bir çocukluk hatýrasý


:AICJ:
TOPACIMIN KABARASI YOK

Kar yaðdý, her yer bembeyaz oldu. Kuþlar kararan siyah noktalara yöneldi. Hava ayaz, camlar buz tutmuþ. Sobadaki odun sönünce odanýn içi soðumuþ, annem biz uyurken hayvanlara yem vermek için ahýra inmiþ.
Dýþarýdaki çocuk sesleri yorganý üstümden atmama sebep oldu. Herkes elindeki kýzaklarla karþý yamaca týrmanýyorlardý. Yüzlerce keçinin geçtiði kýsýmlar hep keçi izi olmuþ, adeta doðal kayak pisti idi. Kuzu kümesinde özenle sakladýðým kýzaðýmý çýkarýp, üstündeki tozlarý bir bezle sildim. Kýzaðýn önüne kalýn bir ip baðladým. Çocuklarýn gittiði yöne doðru hýzlý adýmlarla yürüdüm. Onlara yetiþmem uzun sürmedi. Hepsi yarýþmak için hevesli, kýzaklarýný övüyorlardý. Biri diyor; benimki iyi kayar altý meþe aðacýndan, diðeri þimþir aðacý benimki daha iyi kayar. Bu muhabbetle 1,5–2 km geçiveriyordu. Ýþte þimdi tepenin baþýndayýz. Köy uzakta kalmýþ, ladin aðaçlarý karlardan çam aðaçlarýna benzemiþti. Oturuyoruz kýzaklarýmýza, bir sürat, bir kývrýlma, sevinç çýðlýklarý uzaktan gelen köpek seslerini bastýrýyordu. Bu çýðlýklar yeni uyanacak çocuklara bir uyarý niteliðinde olmuþ olmalý ki gelenlerin sayýsý gittikçe artýyordu. Kaç kere aþaðý inip, kaç kere kaydýðýmýzý hatýrlamaz ancak öðle ezaný okununca eve gitmemiz gerektiðine inanýrdýk. Evimize varýncaya kadar kýzaklarýmýza binmek isterdik, ancak mahalledeki Zülfü Mustafa ve Canavar dayýdan çok korkardýk. Çünkü onlar görürse yollarý kaydýrýp beni düþüreceksin diye çok kýzarlardý. Bizde onlara kara basarak yolun kenarýndan gitmiyorlar da bize kýzýyorlar diye kýzardýk.
Kýþ bizler için tam bir oyun mevsimi idi. Kaymadýðýmýz zamanlarda yine erken kalkmak lazýmdý. Çünkü güneþ gelmeden su birikintilerine veya dereye gitmek gerekirdi. Buzlarýn üstünde topaçlar bir baþka dönerdi. Topaç illa ki þimþir aðacýndan olmalý, ucunda kabara olmalýydý. Çok güzel bir topaç yaptýrmýþtým. Onu farklý kalemlerle boyadým ki dönerken güzel görünsün diye. Ancak ucunda kabarasý yoktu. O kadar çok üzülmüþtüm ki anlatýlmaz. Ancak dedem benim üzülme sebebini öðrenince kolayca çözmüþtü. Kabara denilen o raptiyeye benzer çivi olmasa buzda veya baþka yerde güzel ve uzun süre dönemezdi. Topaç dönerken kalýn bir buz üstüne denk gelir, ipten güzel býrakýldýysa deðmeyin keyfine, dakikalarca dönerdi, adeta dönmez gibi görününce ; “oðundu, oðundu” sözleri ortalýðý çýnlatýrdý. Buzun üstünde iyi dönebilen bir de katir denilen baþka bir topaç benzeri oyuncaðýmýz vardý. O topaçtan daha uzundu. Ucuna bir þey takýlmaz kýrbaca sarýlarak atýlýrdý. Kýrbaçtan fýrlayan katiri baþlarsýn kýrbaçlamaya, ne kadar çok kýrbaç vurabilirsen o kadar güzel dönerdi. Her vuruþta þak, þak sesleri etrafta yankýlanýrdý. Yavaþ yavaþ etrafýmýz seyircilerle dolar heyecanlý gözlerle bizleri izlerlerdi.
Kýþ günlerinde kar yaðýþý devam ediyorsa evlerden çýkamaz, evde oynanabilen oyunlar oynamaya özen gösterirdik. Bunlardan en yaygýný köþeden köþeye kaçarak yerleþtiðimiz bucak adlý oyundu. Birde ocak oyunu vardý, ceviz büyüklüðünde taþlarla oynanan. Küçük taþlar yýðýnýna ocak deniyordu. Taþlarýn paylaþtýrýlmasý ile elinde çok taþ kalan kaybederdi. Bir de tömbeki adlý oyuncaðýmýz vardý, aðacýn kýzarmýþ demirle delinip, içine mil ve ýslak bez vasýtasýyla týkaç þeklinde biraz þýrýngaya benzeyen yapý kazandýrýlýrdý. Ucuna ardýç aðacýnýn tohumu konur, mil itilince tohum ileriye fýrlar giderdi. Kimin ardýç tohumu uzaða giderse ya da hedefe kim isabet ettirirse baþarýlý sayýlýrdý. Bu oyunlarýn yanýnda küçük bir odunu koltuðumuzun altýna sýkýþtýrýr mahalle imamlarýna sureleri okumak için giderdik. Bu sureleri çabuk ezberleyenler yani “elemneþrahleke(Ýnþirah)” suresine gelen arkadaþlar “ferðab’a çýkmýþ olurdu. Bu çok büyük bir onur olduðu için gölle adý verilen mýsýr ve buðdaydan oluþan sulu bir yiyecek daðýtýr, bizlerde kaþýkla sahandan yerdik. Daha sonra bunun yerini bisküvi ve lokum almýþtý.
Bilmiyorum hala buzlarda topaç döndüren, ocak oynayan çocuklar var mý? Bizler hem fiziksel hem de zihinsel oyunlar oynuyorduk. Belki çok yoksulduk ama ruhsal olarak zengindik. Þimdi çocuklarýmýza bakýnca bir monitör, klavye ve fare yetiyor. Hem gözlerine hem zihinlerine çok üzülüyorum. Bilmem bizim çocuklar hangi oyunlarýný anlatacaklar.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn aný kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Baþkadýr Benim Kasabam Gezlevi

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köylü Annelerin Günü
Dýþarda Sonbahar Ýçerde Bitmeyen Ýþler

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yerköprü'den Taþkent'e [Deneme]
Nevbahar Oldu [Deneme]
Gavut ve Gölle [Deneme]
Otuz Üç Yaþýna Kadar Neler Öðrendim [Deneme]
Tiryakisi Olmak [Deneme]
Sanal Dünyada Zamane Ýnsaný [Deneme]
18. Yüzyýlda Göksu Vadisindeki Köyler [Ýnceleme]


harun þeker kimdir?

edebiyatý severim

Etkilendiði Yazarlar:
A. Haþim


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © harun þeker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.