..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçeðin dili çok yalýn. -Euripides
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Mustafa Mert




24 Mart 2011
Hâlâ Þaþýrdýðýma Þaþýyorum  
Mustafa Mert
Bir çok ülke nükleer santrallerini kapatma, yeni projeleri durdurma kararý aldý. Kazmayý vuracaðýz diyen olmadý, biri hariç. Her zaman ki olumsuz konularda birinciliði elden býrakmayan bir ülke. Trafik kazalarýnda, benzin fiyatlarýnda...


:BJEJ:
Bir Türk olarak, yýllarca þaþýrmamayý öðrenmemize raðmen, son günlerdeki olanlar karþýsýnda bir kere daha þaþkýna döndüm, hattâ çýlgýna döndüm. Japonya'daki deprem ve tsunami faciasýndan sonra,dünyada en çok konuþulan þey nükleer santrallerdeki patlamalar ve sonrasýnda ortaya çýkan büyük tehlike oldu. Bir çok ülke nükleer santrallerini kapatma, yeni projeleri durdurma kararý aldý. Kazmayý vuracaðýz diyen olmadý, biri hariç. Her zaman ki olumsuz konularda birinciliði elden býrakmayan bir ülke. Trafik kazalarýnda, benzin fiyatlarýnda...
Acaba neden kazmayý vuruyoruz diye biraz düþündüm. Herhalde çok düþük maliyetle çok fazla enerji üretiliyor, eh bu üretiminde pek büyük bir riski yok, kimseye de bir zararý yok, bizim için çok önemli olmalý, bizim risklerimiz Japonya'dan farklý, ayrýca nükleer enerjiden baþka kaynaðýmýz da yok, gibi çeþitli nedenler olabileceðinden hareketle, sade bir vatandaþ olarak nükleer santral ve diðer enerji kaynaklarý konusunda kendi çapýmda küçük bir araþtýrma yaptým. Öncelikle güneþ ve rüzgar gibi iki büyük enerji kaynaðýmýz olduðunu ve bunlarý hemen hemen hiç kullanmadýðýmýzý öðrendim. rüzgar enerji potansiyelimiz mevcut kullandýðýmýzýn iki katý imiþ. Güneþ enerji potansiyelimizde ayný þekilde. Rüzgar enerjisini saðlayan rüzgar güllerinin kurulum yeri konusunda dikkatli olunmaz ise kuþlara az da olsa zarar verebileceðini öðrendim. Bu nedenle sadece güneþ enerjisine yoðunlaþtým. Bu yolla üretilen enerjinin hiç bir riskinin olmadýðýný öðrendim. Nükleer santralin maliyetinin Baþbakan'ýn aðzýndan 20 milyar dolar olduðunu öðrendim. elekrik mühendisleri odasý 51 milyar dolar diyorsa da ben baþbakanýn dediðini doðru kabül ettim. akkuyu nükleer santralinin gücü 4800 Mw olacakmýþ. Antalya'da 20 Mw'lýk bir güneþ santralinin maliyeti 60 milyon avro olacakmýþ. yani 240 adet Antalya'daki gibi güneþ santrali kurulursa ayný enerji elde edilebilecek. Maliyet 15 milyar avro civarý. (23 milyar dolar) Nükleerin risklerine baktým. Deprem, terörist saldýrý, yapýlacak hatalardan oluþabilecek arýzalarý görmesek bile, üretim yapýlan nükleer çubuklarýn ömrü bitince atýlmasý da büyük bir dertmiþ. Bir çok ülke bu atýklarý depolayacak yer arýyormuþ. Ayrýca Akkuyu fay hattýndaymýþ. Nükleer santrallarde çýkan arýzalar sonrasý çevreye nükleer sýzýntý yayýlmasý ihtimali varmýþ ve bu sýzýntý etraftaki her canlý için ölümcül hastalýklar, hâtta ölüm anlamýna geliyormuþ.
Güneþ ve Rüzgardan enerji elde etmenin günümüzde usa en uygun yöntem olduðunu anladým. Maliyet hesabýný býraktým. Ýki alternatif arasýnda risk olarak bu kadar fark varken, riskli olan neden seçilir, ona þaþýrýyorum. Þaþýrmayý býrakýp, nedenleri düþünmeye baþladým. Onlarý burada yazmýyorum, onu da okuyanlar düþünsün ve artýk yudum insaný þaþýrmayý býrakýp, nükleere sonuna kadar karþý çýksýn, diye bekliyorum.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kurban Bayramý da Ýptal Olsun
Wikileaks ve Ýsviçre
Diziler ve Kitaplar

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Siegfried Lenz - Almanca Dersi ve Edebiyat Hakkýnda Subjektif Düþünceler
Viran Daðlar - Necati Cumalý
Ahmet Ümit Beyoðlu Rapsodisi
Pascal Mercier - Lizbon’a Gece Treni Üzerine

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Plajda Bir Gün [Öykü]
Motorsiklet Çilesi [Öykü]
Ablak Yüzlü [Öykü]
Deniz Sevdasý [Öykü]
Üçkapýlar'da Çay Ýçmek [Öykü]
Mektup [Öykü]
Ýddia [Öykü]
Yere Düþen Tek Terlik [Öykü]
Parkta Otururken [Öykü]
Çevre Koruma ve Biz Türkler [Öykü]


Mustafa Mert kimdir?

Antalya'da doðup,büyüdüm. Çocukluðum ve gençliðim futbol topunun peþinde koþmakla geçti. 26 Yaþýndayken son oynadýðým futbol takýmýnýn kaptaný,baþkaný ve sponsoru olan kiþiyle tartýþtýktan sonra futbolu kesin olarak býraktým. Jose Mauro De Vasconcelos'un Güneþi uyandýralým ve Þeker Portakalý,Gabriel Garcia Marquez'in Yüzyýllýk Yalnýzlýk,Paulo Coelho'nun Simyacý kitaplarý gibi o dönemin çok satanlarý ile birlikte Dostoyevski'nin Suç ve Ceza'sýný da okuyunca edebiyet'a ilgim bir tutku haline geldi. Çetin altan'ýn yazdýðý ilk öykü kitabýný okuyana kadar,kendimi sadece tutkulu bir okuyucu olarak görüyor,yazarlýða yeteneðim olmadýðýný düþünüyordum. Çetin Altan'ýn ilk yazdýklarý ile bugün yazdýklarý arasýndaki fark bende yazarlýðýn geliþtirilebileceði duygusunu uyandýrdý. Ancak evli ve çocuklu olduðumdan eve ekmek gitmeliydi. Bu nedenle sadece yazarak geçinmeye çalýþmayý deneyecek cesaretim olmadý. Hem çalýþýp,hem de fýrsat buldukça yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Vedat Türkali,Orhan Kemal,Yaþar Kemal,Jose Mauro De Vasconcelos,Emile Zola,Sait Faik Abasýyanýk,Orhan Veli Kanýk,Nazým Hikmet,Ümit Zileli,Erol Manisalý,Tahsin Yücel


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mustafa Mert, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.