..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam hoþtur, ölüm rahat ve huzurludur. Zor olan geçiþtir. -Asimov
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýliþkiler > Fuat Türker




9 Nisan 2011
Kur'an'da Arkadaþlýk  
Fuat Türker
Kötülüðe çaðýrýrken þeytanýn yaptýðý gibi, arkadaþýnýn ancak kendisine uyduðunda kurtuluþa ereceðini ve kendisinin doðru bir yol üzerinde olduðunu iddia eder. Ýnkara ve din dýþý ahlaka davet ederken arkadaþýna, onun iyiliðini istediði yalanýný söyler. Kendisine inanan arkadaþýný böylece mutsuzluða sürükler.


:AFHE:
Arkadaþýn, insan yaþamýnda çok önemli bir yeri vardýr. Öyle ki arkadaþý, insanýn cennet ya da cehennem ehli olmasýna vesile olabilir. Peygamberimiz (s.a.v) arkadaþ seçiminin önemini, "Kiþi dostunun dini üzeredir; þu halde her biriniz kiminle dost olduðuna baksýn." (Bihar-ül Envar, c.74, s.792) hadisiyle açýklar.

Birçok insanýn arkadaþ edinme nedeni yalnýzlýk yaþamamaktýr. Ýnanan insan arkadaþ seçiminde titizlik göstermeli, Kur’an ahlakýný yaþayan insanlarla arkadaþlýk etmelidir. Peygamberimiz(sav) "Salih arkadaþ yalnýzlýktan daha iyidir; yalnýzlýk da kötü arkadaþtan daha iyidir." (Bihar-ül Envar, c.15, s.51) buyurarak, yalnýzlýk korkusuyla arkadaþ edinmenin yanlýþlýðýna dikkat çeker.

Arkadaþ seçerken, karþýmýzdaki insanda Allah sevgisi ve korkusu var mý, Allah’a teslim mi? Kadere inanýyor mu? Tevekkül sahibi mi? gibi sorulara cevap aramalýyýz. Eðer cevaplar olumlu ise o kiþi makuldur, konuþulabilir, arkadaþ olunabilir. Allah’a iman eden insan akýllýdýr; ondan insana zarar gelmez. Ancak içinde Allah sevgisi ve derin bir Allah korkusu olmayan kiþi ile yakýn arkadaþlýk kurulamaz.

Hz. Ali(ra) insanýn, arkadaþlarý vesilesiyle tanýnabileceðini þöyle ifade eder:

"Kimin durumunu kestiremiyorsanýz; dinini bilmiyorsanýz, onun çevresine bakýn. Eðer arkadaþlarý Allah’ýn dinine baðlýysalar, o da Allah’ýn dini üzeredir. Þayet arkadaþlarý Allah’tan baþkasýnýn dini üzere iseler, onun Allah’ýn dininden nasipsiz olduðunu bilin. Çünkü Resulullah (s.a.v) þöyle derdi: "Allah ve âhiret gününe inanan bir kimse kafiri kardeþ, faciri arkadaþ edinmesin. Kim kafiri kardeþ ya da faciri arkadaþ edinse, facirdir, kafirdir." (Bihar-ül Envar)

Ýnsanlarýn çoðu iman ettiðini söylediði halde Allah’ýn hoþnut olacaðý gibi bir hayattan uzak durur, yüzlerce çeliþki yaþar. Bu ahlaktaki kiþi, inkar ifade eden sözleri ve davranýþlarýna raðmen, kendisini doðru yolda zanneder, cennete gideceðine inanýr, gerçekte ise kendisini kandýrýr.

Allah’tan uzak yaþayan bu kiþi, týpký kötülüðe çaðýrýrken þeytanýn yaptýðý gibi, arkadaþýnýn ancak kendisine uyduðunda kurtuluþa ereceðini ve kendisinin doðru bir yol üzerinde olduðunu iddia eder. Ýnkara ve din dýþý ahlaka davet ederken arkadaþýna, onun iyiliðini istediði yalanýný söyler. Kendisine inanan arkadaþýný böylece mutsuzluða sürükler.

De ki: "Bize yararý ve zararý olmayan Allah’tan baþka þeylere mi tapalým? Allah bizi hidayete erdirdikten sonra, þeytanlarýn ayartarak yerde þaþkýnca býraktýklarý, arkadaþlarýnýn da: "Doðru yola, bize gel" diye kendisini çaðýrdýðý kimse gibi topuklarýmýz üzerinde gerisin geri mi döndürülelim?" De ki: "Hiç þüphesiz Allah’ýn yolu, asýl yoldur. Ve biz alemlerin Rabbine (kendimizi) teslim etmekle emrolunduk." (En’am Suresi, 71)

Zaman zaman inançlý olduðunu söyleyen insanlarýn Allah’tan yüz çevirmiþ, sapkýn bir yaþamý olan kimselerle arkadaþlýk ettiklerine tanýk oluruz. Ahlak dýþý yaþayan bu tanýnmýþ kiþilerle birlikte olmaktan, onlarla çekilmiþ fotoðraflarýnýn medyada yer almasýndan gurur duyarlar. Ancak diðer yandan bu kiþi, Müslüman kimliðiyle bilinen insanlardan uzak durur; adeta korkar. Örneðin Peygamberimiz(sav) döneminde de onunla birlikte olmak büyük bir suçtu. Onunla ve onunla birlikte olanlarla konuþmuyor, ticaret yapmýyorlardý. Dahasý bu durum yýllarca sürmüþtü. Bu þeytanýn bir oyunudur ve her dönem bu yaþanmýþtýr.

Allah’ýn Hikmetli Bir Örneði

Kur’an’ýn Kehf Suresi’nde biri varlýklý diðeri yoksul olan bahçe sahibi iki arkadaþýn kýssasý anlatýlýr. Sahip olduðu mülk ile büyüklenen arkadaþlardan biri, bahçesinin sonsuza dek kurumayacaðýný söyler. "Kýyamet-saatinin kopacaðýný da sanmýyorum. Buna raðmen Rabbime döndürülecek olursam, þüphesiz bundan daha hayýrlý bir sonuç bulacaðým." diye sözlerine devam eder. Ýman sahibi arkadaþý ise Rahmani bir merhamet örneði göstererek onu þöyle uyarýr:

"... Seni topraktan, sonra bir damla sudan yaratan, sonra da seni düzgün (eli ayaðý tutan, gücü kuvveti yerinde) bir adam kýlan (Allah)ý inkar mý ettin? Fakat, O Allah benim Rabbimdir ve ben Rabbime hiç kimseyi ortak koþmam." (Kehf Suresi, 37,38)

Ýman sahibi kiþi, büyüklenen arkadaþýnýn imanýnýn zayýf olduðunu fark eder ve imanýný güçlendirmek için ona yardýmcý olmaya çalýþýr. Arkadaþýna "bir damla sudan” yaratýldýðýný hatýrlatýr ve onu güzel ahlaka çaðýrýr.

Ayette, arkadaþýný güzel ahlaka davet ederken ya da ona ahiretine yönelik bir hatýrlatmada bulunurken müminlerin izleyeceði yol tarif edilir. Eðer arkadaþý, Allah karþýsýndaki aczinin farkýnda deðilse, ona acizliðini hatýrlatmak, yapýlacak en doðru davranýþtýr.

Kur’an, Allah’tan yüz çeviren kiþinin ahirette söylediði "Ah keþke!" ifadesiyle, yaþadýðý büyük panik ve korkuyu tarif eder. Bu kiþi yaþamý süresince kendisini uyaranlara kulak vermemiþ, "batýla ve tutkulara dalýp gidenlerle birlikte dalýp gitmiþ" (Müddessir Suresi, 45), sapkýn arkadaþlarýna uyarak yoldan çýkmýþtýr. Þimdi kendisi gibi dünya hayatýnda Allah’ýn sýnýrlarýný korumayan, büyüklük taslayan insanlarýn tümüyle beraber Allah’ýn huzuruna getirilmiþtir.

Allah’ýn hoþnutluðunu kazanmanýn yollarý açýk iken, arkadaþlarýnýn etkisinde kalarak kendisine tanýnan fýrsatý kaçýrmýþ olmanýn verdiði piþmanlýk gittikçe artar. Öyle ki ellerini ýsýrýr, içini yakan dönüþü olmayan piþmanlýk sözlerine yansýr:

"O gün, zulmeden, ellerini (hýnçla) ýsýrarak (þöyle) der: "Ah keþke, elçiyle birlikte bir yol edinmiþ olsaydým, Vah yazýklar bana, ne olurdu da filaný dost edinmeseydim. Çünkü o, gerçekten bana geldikten sonra beni zikirden (Kur’an’dan) saptýrmýþ oldu. Þeytan da insaný ’yapayalnýz ve yardýmsýz" býrakandýr." (Furkan, 27-28-29)

Ýman eden ve Rabb’ine teslim olmuþ insan ise kötülüðe çaðýran arkadaþýnýn deðil elçinin sözlerinin kendisi için en hayýrlýsý olduðunu bilir. Gönülden itaat eder, söylenenleri büyük bir þevk ve istekle uygular. Bu ahlak, gerçek imanýn kanýtýdýr ve Allah, bu koþulsuz teslimiyeti yaþayanlarýn kurtuluþ bulacaklarýný müjdeler:

Kim Allah’a ve Resul’e itaat ederse, iþte onlar Allah’ýn kendilerine nimet verdiði peygamberler, doðrular (ve doðrulayanlar), þehidler ve salihlerle beraberdir. Ne iyi arkadaþtýr onlar? (Nisa Suresi, 69)

Allah’a dua edelim, dünyada bizleri Kendisine yakýn güzel ve iyi insanlarla, ahirette de peygamberler, doðrular, þehitler ve salihlerle arkadaþ kýlsýn...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýliþkiler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsan Neden Kýskanýr?
Yýkýma Götüren Duygu Kýskançlýk
Toplumun Gençlere Telkinleri

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler
Son Perde
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr
Anne Babaya Ýtaat Nasýl Olmalý?
Çocuklar Gibi...
Gerçek Sevgili
Ne Kadar Aciziz!..
Ahirete Hazýrlýk Kursu
Korkma Ebedi Varsýn

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr [Eleþtiri]
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum [Eleþtiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleþtiri]
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý [Eleþtiri]
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk [Eleþtiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.