..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bazen bir mýsra yaþamý deðiþtirir." -Kafka
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Vildan Sevil




27 Nisan 2011
Tatmin Olamýyorum Ey Okur!.. Tatmin O - La - mý - Yo - Rummm!.. (Giriþ)  
Kan basýncým artýyor, þekerim yükseliyor,tiroid dengem bozuluyor, terler döküyorum

Vildan Sevil


Bizim zamanýmýzda demokrasi bu kadar ileri deðildi. Darbe dönemleri hariç, politikacýlar, ortalýðý ayaða kaldýran sorunlarda açýklama yapma gereði duyarlar, bizi de tatmin etmeye çalýþýrlar, hiç deðilse öyleymiþ gibi yaparlardý. Kurulmaya çalýþýlan Ýkinci Cumhuriyet’in, imana ve imama dayanan “Ýleri Demokrasi’sinde böyle zahmetlere yer yok anlaþýlan. Ýþte o zaman, bende tatminsizlik krizleri tutuyor. Eh, bunca tatminsizliði de benim metabolizmam kaldýrmýyor.


:BEFC:
TatMin OlaMýyoruM Ey Okur!...TatMin OlaMýyoruMmm!...

Sevgili okur, tatminsizlikten kývranýyorum.

Devlet büyüklerimize baktýkça kýskançlýktan ölüyorum.

Ülkeyi sarsan, milyonlarca kiþiyi ilgilendiren bir olay, bir sorun çýkýyor. Saygýdeðer büyüklerimiz, alt kademe bürokratlarýndan edindikleri bilgilerle derhal tatmin oluyorlar. Olaylar doðrudan bizi ilgilendiriyor; sorunlar, bizim yaþamsal sorunlarýmýz. Bütçemizi, çocuklarýmýzýn geleceðini, saðlýðýmýzý ilgilendiriyor örneðin.

Büyüklerimiz, benim gibi, “Acaba þu da olabilir mi, bu da olabilir mi, kanýtý nedir, tanýðý kimdir, sonucu nedir?” gibi binbir çeþit soru sormuyorlar galiba. Hemen tatmin oluyorlar.

Sorup tatmin oluyorlarsa da o verileri bize iletmiyorlar nedense.

Bizim zamanýmýzda demokrasi bu kadar ileri deðildi. Darbe dönemleri hariç, politikacýlar, ortalýðý ayaða kaldýran sorunlarda açýklama yapma gereði duyarlar, bizi de tatmin etmeye çalýþýrlar, hiç deðilse öyleymiþ gibi yaparlardý.

Kurulmaya çalýþýlan Ýkinci Cumhuriyet’in, imana ve imama dayanan “Ýleri Demokrasi’si”nde böyle zahmetlere yer yok anlaþýlan. Ýþte o zaman, beni tatminsizlik krizleri tutuyor.

Eh, bunca tatminsizliði de metabolizmam kaldýrmýyor.

Saygýdeðer büyüklerimizin kimileri, yüzlerine yapýþmýþ hep ayný gülümsemeyle, kimileri ayný öfkeyle, kimileri ayný aðlamaklý ifadelerle, kimileri ise saçlarýný savurarak tatmin olduklarýný açýklayýveriyorlar bu zamanda. Bizi de hiç insan yerine koymuyorlar.

Bu kez ben, olayla, sorunla ilgili výdý výdýlarýmý sürdürürken yeni sorularla boðuþmaya baþlýyorum. Halkýmýz da çoluðuna çocuðuna, yazarýna, aþýna ekmeðine sahip çýkamayacak kadar tatmin olmuþ görünüyor.

O halde, hep ayný yüz ifadesini taþýma sanatý var mý, varsa eðitimi nerede yapýlýr ve nasýldýr, insanlar üzerindeki etkisi, gücü nedir?...Biz bu sanattan yoksun olduðumuz için mi halkýmýzý tatmin edemedik, edemiyoruz?..Böyle sürüp gidiyor sorular...

Kan basýncým artýyor, þekerim yükseliyor,tiroid dengem bozuluyor, terler döküyorum, bu sorulara yanýt aramaktan. Ýþin içinden çýkamýyorum.

Ýþte bu sýkýntýdan kurtulmak için, sizler daha iyisini bulup da bana önerene deðin, kendime özgü bir yöntem geliþtirdim. Çünkü, fiziksel ve ruhsal saðlýðýmýn gerçekten tehdit altýnda olduðunu duyumsamaya baþladým.

Sevgili okur, þimdi anlatacaklarýmý okuyup da sakýn ola bana, kanýt, tanýk, belge, bilgi, neden, sonuç sormaya kalkmayýn. Koskocaman, tüm ülkenin sorumluluðunu taþýyan saygýdeðer devletlülerimizin; þýppadak tatmin olurken, bütün bunlara dayanmama ya da açýklamama hakký varsa, benim de hiç bir dayanak olmadan izlenimlerimlerime, gözlemlerime, okuduklarýma dayanarak tatmin olmama hakkým vardýr.

Tatmin olamayýnca da her tatminsizliðin doðal sonucu olan öfkelenme, tepki gösterme hakkým vardýr. Sonuçta, yumurta küfesi onlarýn sýrtýnda. Ben yalnýzca “Sokaktaki kadýn” ým.

Çok merak eder de beni tatmin etmeyen ama sizleri tatmin eden bilgilere ulaþýrsanýz, bana da iletin lütfen.

Ýzlediðim yayýn organlarý, TV’ler ve Geogle’deki bilgiler bana yetmedi. Görmediðim, atladýðým da olmuþtur belki. Bilen, bilmeyene öðretir.

“Sokaktaki kadýn” deyince aklýma geliverdi. Hep merak eder dururum. Hani TV’lerde, yoldan çevrilip mikrofon tutulan “Sokaktaki vatandaþlar” vardýr...

Sürekli Ýstanbul’da yaþadýðým zamanlarda olsun, þimdiki gibi belirli sürelerle kalýp gittiðim zamanlarda olsun, bir türlü “Sokaktaki vatandaþ” olamadým nedense.

Eþim dostum, ailem ve diðer tanýdýklarým da ayný dertten sýzlanýr durur. “Yahu, þu beyaz cama biz neden bir türlü çýkamýyoruz?” diye sýzlanýp dururuz. Bir de izlenilirlik (Raiting) göstergelerinde nedense yok sayýlýyoruz. Yoksa gerçekten biz yok muyuz?... Eðer yok’sak, hemen yok’lar olarak örgütlenmeliyiz.

Ahmet Þýk’ýn fetüs kitabýna yapýlan saldýrýya karþý tepkiler, YGS þifrelemesi, kopyacýlýðý, nükleer karþýtlýðý eylemler alevlendiðinde, ben de Ýstanbul’daydým, halen Ýstanbulda’yým.

Zatürre illeti izin verir vermez, kendimi sokaklara attým.

Ben top peþinde koþturanlara baðýrýnca tatmin olanlardan deðilim. Beni kýzdýran konularda baðýrýp çaðýrýrsam tatmin olabiliyorum. O da gayet kýsa süreli, geçici bir tatmin. Bu nedenle, Galatasaray Lisesi’nin önüne yatak yorgan sermediðim kaldý bir. Polis coplarýndan, herhalde yaþtan ötürü yýrttýysam da bir yerlere sýðýnana kadar biber gazýndan zatürreli ciðerler nasibini aldý.

Bu eylemlerin bazýlarýnda ya da merkezi yerlerde, sokaktaki adam, sokaktaki vatandaþ ropörtajlarýna rastladým. Kalabalýðý nazikçe yarýp kendimi göstermeye çalýþtým. Mikrofonu bana da uzatsýnlar da þöyle bir içimi dökeyim, belki tatmin olurum, dedim.

Ýlgi çekmek için ne numaralar yaptým. Yok azizim, yok, yok... Tipimi mi, yaþýmý mý, giysimi mi beðenmezler, bilemem...Mikrofonla buluþmamýzýn, beyaz cama çýkmanýn mümkünatý yok...

Birazcýk tatmin olmam için bile þans gülmedi iþte. Kader utansýn, ne yapayým?...

Þimdi siz, “Bu ne uzun giriþ, sadede gel.” diyorsunuz deðil mi? Haklýsýnýz.

Gelmesine geleceðim de tatminsizlik öyle büyük ki, bu yazýnýn sýnýrlarýný aþacak, uzayýp gidecek, canýnýz sýkýlacak. Sanýrým, ufak çapta bir yazý dizisi olacak tatminsizlikler. Ya da “Otuz iki kýsým, tekmili birden”.

Arkasý gelecek sevgili okur..

Vildan Sevil
26.04.2011

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Hep var olun...
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
28 Nisan 2011
Sevgili sanal ortam dostlarým, hep var olun, esen olun..Böyle kývranýp dururken ilaç gibi geldiniz. Teþekkürler, sevgiler...

:: ...
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
28 Nisan 2011
Kendinize zarar vermeyecek her þeyi yazabilirsiniz. Üzülmeyin bizim canýmýz sýkýlmaz. Ama sizin canýnýz bize de lazým. Selam ve saygýlarýmla.

:: hocam..
Gönderen: Aysu / , Türkiye
27 Nisan 2011
imamlara dokundunuz bu yazýda,*)

:: ...tatminsizlik zordur, hocam..
Gönderen: Göktu Kara / , Türkiye
27 Nisan 2011
..güzel bir "dalga",devamýný merak ediyorum...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tatmin Olamýyorum Ey Okur!.. Olamýyorum Ýþte (Sonuç)
Tatmin Olamýyorum Ey Okur!.. (Geliþme)
Deprem... Kar... Poyraz... Ahhh Baþýmmm... Ve... Ak Balýkçýl
"Komþuda Piþer, Bize de Düþer"  mi?.. Syriza ve Türkiye’de Sol
Ah Osmanlýca, Ýlle de Osmanlýca!.. (1)
"Harf Ýnkýlabý Köpekliktir"... Bebelerden Dedelere, Ninelere Osmanlýca da Osmanlýca...
Nur Topu Gibi Bir Barýþýmýz Doðdu… Peki Sonra?..

Küresel Kapitalizmin Oyunlarýndan Biri: Hrant"ýn Katli ve Günümüz

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Referandum Gününden Hoþ Sedalar
30 Mart 1972 Kýzýldere Katliamý (Dev, Baþ Ýstiyor/ G. Akýn)
Birgün Ben, Belki Bir Sýðýrcýk Kolonisinin Ýçinde, Belki Yýldýzlarla Birlikte Göklerde…
N. Ç!.. N. Ç!.. N. Ç"ler!.. Hepimiz Tecavüzcüyüz!..
Geçmiþin Ýzdüþümünde Bir Kýsýr Döngü
Ýzedebiyat Üyelerine Açýk Mektup: Koþun, Face Dayatmasýna Karþý Durun!..
Erkek Egemen Toplumdan Erkek Dininin Egemen Olduðu Topluma
Ýzedebiyat Yönetimine ve Üyelerine Açýk Mektup
Cumhuriyetin Rövanþý Ya da Þeriata Doðru Adým Adým Mý?..
Teslis Sendromu >> Ücretsiz E - Kitap: Hulki Can Duru

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Duruþma [Þiir]
Dedem Düþlerime Giriyor [Öykü]
Çocuklarýn Çýðlýðýndan Göklerin Týlsýmýna [Öykü]
Dolunayda Uyku Tutmaz [Öykü]
Ýlk Sosyalist Muhtar Fevzi Aðabey [Öykü]
Oy Madimak, Madimak!.. Sen Artýk Türkülerle Deðil, Ateþlerle Anýlmaktasýn [Öykü]
Düþselin Gerçeðinde, Gerçeðin Düþselliðinde [Öykü]
Ben Ölürken [Öykü]
Gece, Mehtap, Selene, Apollon ve Ben [Öykü]
Aþk"a Geldin, Hoþ Geldin!.. [Öykü]


Vildan Sevil kimdir?

Koþuþturmaktan yoruldu. Altmýþýndan sonra, çok yabancýsý olduðu teknolojiyle, sanal ortamda kalem oynatmaya kalktý. Ýletiþim kurmak, duygu, düþünce, birikim paylaþmak, genç kuþaklardan yeni þeyler öðrenmek istedi. Yazarlýk deneyimine burada adým attý. Ýþte böyle sýnýr tanýmaz bir "dinazor ". . . Baþarýr mý acaba ?

Etkilendiði Yazarlar:
Marx, Engels, Freud, Nietzsche, Adorno, Horkheimer, Foucault, Antik Grek, Rus , Fransýz yazýný, Amado, Marquez, Llosa, Asturias, Lübnanlý Amin Maalouf...Elbette Nazým, Aragon, Neruda ve nice ozan/þair...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Vildan Sevil, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.