..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En güzel özgürlük düþü, hapishanede görülür. -Schiller
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > Vildan Sevil




14 Mayýs 2011
Tartaros Paradigmasý>> Ücretsiz E - Kitap: Hulki Can Duru  
Çaðýmýzý, nereye doðru gittiðimizi anlamak, kavramak, soru sormak, düþünmek, araþtýrmak isteyen okur için gerçekten ezber bozmaya kýþkýrtan bir yapýt.

Vildan Sevil


HCD, insanlýk sorunsalýný, ölümü, yaþamý, küresel düzenin þeytani ruhsal artalanýný irdelemeyi, paradigmalarý kýrmayý deniyor ve bunu yaparken biraz, belki de bir hayli bilim ve din dýþýna çýkarak ruhlar, melekler, cinler, UFO’lar, ölüm sonrasý, günlerin sonu, dünyanýn sonu gibi soyut, mistik, paranormal öðelerden ve Kutsal Kitap (Tevrat ve Ýncil) eskatolojisinden söz ediyor ve dünyevi paradigmalarý kýrmak için bu eskatolojiyi kullanmaya çalýþýyor.


:BFED:
“Tartaros” mitolojideki Hades’in en altýnda olan; yeryüzü, göklerin yýldýzlarýndan ne kadar uzaksa o kadar uzakta olan, sonsuz sessizlik ve zifiri karanlýklar içinde, en aþaðýlýk ruhlarýn, Kronos ve Titanlar gibi düþmüþ tanrý, tanrýça ve yarý tanrýlarýn hapsedildiði bir yerdir. Kutsal kitaplar içinde bu sözcük tek bir yerde, Ýncil’de Yahuda’nýn mektubunda geçer ve isyankar meleklerin Tartaros’a, “koyu karanlýðýn kuyularýna” atýldýðýndan söz edilir.

HCD, þu an dünyamýz ve insanlýðýn içinde bulunduðu durumu buna benzetiyor: Hepimiz sanki Tartaros’dayýz. Ýnsanlýk aðýr vergiler, pahalýlýk, ve psikolojik savaþla sindirilmiþ; insanlar yaþam mücadelesi, hayatta kalma uðraþý, varolma savaþý vermekten yorgun düþmüþ, bireysel özgürlük ortadan kaldýrýlmýþ, bilinç ve sevgi köreltilmiþ, kötülük ve þeytani bir ruh dünyaya egemen olmuþtur.

Özellikle 1970’li yýllardan itibaren medya ve basýný ele geçiren küresel güçler, Sovyetler Birliði’nin çöküþüyle doðan dengesizlikten yararlanarak, tek tip ve yanlý haber bombardýmanýyla yýðýnlarý istedikleri gibi denetlemekte, güdülemekte ve yönlendirmektedirler. Hava, su, toprak sorumsuzca, salt kâr amacýyla sürekli kirletilmekte, yok oluþa doðru bir koþudur sürüp gitmektedir.
Gezegenimiz her geçen gün daha fazla Tartaros’a benzemektedir.

Dünya dinleri de, sahte öðretileriyle, siyaset ve ticaretle zina eden bir büyük fahiþe gibi bu yok oluþa gidiþ sürecinde suç ortaklýðý yapmaktadýr. Tanrý’yý tamamen unutmuþlar, insanlarý kandýrmak, uyuþturmak ve zehirlemek için inançlarý kullanmýþlardýr, kullanmaktadýrlar.

HCD, bu saptamalardan ve apokalips eskatolojisinden yola çýkarak Tartaros Paradigmasýný oluþturur.
HCD, bu paradigmasýný oluþtururken, Ýngiliz matematikçisi ve düþünürü Bertrand Russell’ýn geliþtirdiði bir paradigmadan esinlenir. Russell’ýn paradigmasý, doðal olarak onun yaþadýðý dünyayý açýklamaya çalýþmaktadýr. Oysa Russell’dan bu yana dünyada çok büyük deðiþiklikler oldu.

Russell’in zamanýnda dünya dengeleri sosyalizm-kapitalizm çeliþkisi üzerine otururken, Sovyetlerin daðýlmasýyla denge kapitalizmin lehine deðiþti. Kuþkusuz bu deðiþim, tarihsel emek-sermaye çeliþkisini ortadan kaldýrmadý. Aksine, gemi azýya alan, meydaný boþ bulan kapitalizmin sömürüyü daha da arttýrýp, derinleþtirmesine neden oldu.

Salt kâr ve sömürü üzerine kurulmuþ olan bir sistemin, kendi doðasýnda getirdiði ekonomik bunalýmlar süregendir ve hep daha çok tüketim, daha çok üretim kýsýr döngüsüyle aþýlmaya çalýþýlýr. Þimdi, globalleþme/küreselleþme adýyla bize dayetýlan süreç, cýlký çýkmýþ, cibiliyeti ortaya serilmiþ kapitalizmin yeni bir evresidir. “Kapitalizm-emperyalizm” gibi sözcüklerin bilinçle ve ýsrarla unutturulmaya çalýþýlmasý, “Yeni Dünya Düzeni” gibi sözcüklerle sevimli gösterilmeye uðraþýlmasý, onun vahþi, saldýrgan, yok edici özelliklerini gizleme çabasýndan baþka bir þey deðildir.

Emeði ile geçinenlerin, mal, hizmet, teknoloji, bilim üretenlerin sürekli yoksullaþmasý, düþünen, yazan, gerçekleri anlatan insanlara duyulan düþmanlýk, Kuzey Afrika ve Ortadoðu’yu kana bulayan ve bulayacak olan savaþlar, onun gerçek yüzünü açýða çýkartýyor.

Ne var ki, bunca gerçekliðe karþýn, insanlýk, bu kötücül, vahþi, acýmasýz, hoyrat, yok edici gidiþata “Dur” deme gücünden hâlâ yoksundur. Bu kaotik bir durumdur.
Binlerce yýl, sömürgenlere destek olup iþbirliði yapmýþ olan dinlerin gücü giderek sarsýlmakta, onlar da maske deðiþtirmeye zorlanmaktadýr. Ýnsanlýk, nereye gittiðini sorgulama sürecine ve yeni arayýþlara girmiþtir artýk.
Bu sorgulama ve arayýþ süreci, pek çok koldan yürümekte, yürütülmektedir. HCD, bu yapýtýnda, kendi paradigmasýnýn yanýsýra “Yeni Çað Dinleri/Akýmlarý” diye adlandýrýlan bu arayýþ çabalarýný da ele alýyor, tarihsel kökenlerine ýþýk tutmaya çalýþýyor:

“Her ne kadar “Yeni Çað” sözcükleri bize bu eylemin yeni olduðunu çaðrýþtýrsa da aslýnda bu akýmdaki inançlarýn çok azý yenidir. Temelde Hinduizm, Budizm, büyücülük, falcýlýk, cadýlýk, simya, okültizm, vudu, spiritizma, Afrika ve Uzakdoðu dinlerinden etkilenen Yeni Çað akýmlarý dünyanýn Kova Burcu (Aquarius) yýldýz takýmýnýn etkisi altýna gireceðini ve bunun yeni bir mutluluk çaðý olacaðý inancýndan ortaya çýkmýþtýr.” (Tartaros Paradigmasý'ndan)

HCD, insanlýk sorunsalýný, ölümü, yaþamý, küresel düzenin þeytani ruhsal artalanýný irdelemeyi, paradigmalarý kýrmayý deniyor ve bunu yaparken biraz, belki de bir hayli bilim ve din dýþýna çýkarak ruhlar, melekler, cinler, UFO’lar, ölüm sonrasý, günlerin sonu, dünyanýn sonu gibi soyut, mistik, paranormal öðelerden ve Kutsal Kitap (Tevrat ve Ýncil) eskatolojisinden söz ediyor ve dünyevi paradigmalarý kýrmak için bu eskatolojiyi kullanmaya çalýþýyor.

Yazar, gerek kendi paradigmasýný, gerek diðer akýmlarý anlatýrken, olabildiðince, kesin yargýlardan uzak durmaya çalýþýyor. Bizi tek bir düþünceye, inanca yönlendirmiyor. Biz de onunla birlikte soruyoruz, araþtýrýyoruz, öðreniyoruz. Kendi dogmalarýmýzý sorgularken, yeni dogmalara saplanmýyoruz. Kanýmca yazarý saygýdeðer kýlan ve yapýtý baþarýlý yapan da bu yaklaþýmdýr.

Yapýt bilgi gücünü; teolojik, mitolojik, eskatolojik, siyasal bilgiler, mistisizm ve felsefeden derliyor.
Sevgili okur, benim gibi, bu alanlarda derin bilgiden yoksunsanýz, bu kitaptan öðreneceðiniz çok þey var. Yok, eðer uzmanlýk alanýnýza giriyorsa, tartýþacaðýnýz çok þey var.

Yapýtýn dili, HCD’nun alýþtýðýmýz dili. Onca özel bilgi aktarýlýrken akademik bir dilden özenle kaçýnmýþ yazar. Anlaþýlýr olmayý hedeflemiþ. Yalýn, açýk, anlaþýlýr, soru iþareti yaratmayan, saðlam tümce yapýlarýyla kolay okutan, güzel, vurucu bir Türkçe.

Çaðýmýzý, nereye doðru gittiðimizi anlamak, kavramak, soru sormak, düþünmek, araþtýrmak isteyen okur için gerçekten ezber bozmaya kýþkýrtan bir yapýt.

Keyifle okumanýz, sorgulamanýz, katkýda bulunmanýz dileðiyle...

Not: 1)Lütfen kitabýn gönderileceði e-posta adresinizi eklemeyi unutmayýnýz. Kitabý isteme adresi:

canhulki@yaoo.com

14.05.201
Vildan Sevil

NOT: 2) E-kitap kampanyasý, yazarý tarafýndan, 01.06.2011 tarihinde sona erdirilmiþtir.


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Kavram yorgunluðu
Gönderen: Hulki Can Duru / , Türkiye
16 Mayýs 2011
“Kapitalizm-emperyalizm” gibi sözcüklerin bilinçle ve ýsrarla unutturulmaya çalýþýlmasý, “Yeni Dünya Düzeni” gibi sözcüklerle sevimli gösterilmeye uðraþýlmasý, onun vahþi, saldýrgan, yok edici özelliklerini gizleme çabasýndan baþka bir þey deðildir." demiþsiniz ve çok doðru. Ýkincisi artýk bu sözcükler metal yorgunluðu gibi yazýnsal bir yorgunluða yol açýyor. Þeytani güçler insanlýðýn sýrtýna öyle bir çöreklenmiþ ki bunu ancak insanüstü bir güç yok edebilir !!!

:: Teþekkürler...
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
16 Mayýs 2011
Teþekkürler sanal dostum, iyi yazar...Hak etmeyeni övmek bize yakýþmaz. Piþman olmayacaðýnýza inanýyorum. Sevgiler, saygýlar...

:: Teþekkür
Gönderen: Levent Ölçer / , Türkiye
16 Mayýs 2011
Bu güzel yazýnýz için çok teþekkürler Vildan Haným. Hulki Bey'in kitabýný da okunacaklar arasýna alýyorum. Bu aralar elimde olmadan okumayý yavaþlatmak zorunda kaldým ama tekrar baþlamak için bu yazýnýz bana itici güç oldu :) Birikmiþlere bi el atmalý.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Teslis Sendromu >> Ücretsiz E - Kitap: Hulki Can Duru
Elsa"nýn Gözleri, Yeni Bir Çeviriyle Þiir Dünyamýzda = Hulki Can Duru: Fransýzca Aslýndan Elsa"nýn Gözleri
Maðaranýn Kamburu Kitaplýðýma Geldi... Hoþgeldi, Safalar Getirdi...
Bilgisayarýma Altý Tane Yeni E - Kitap Geldi... Hoþgeldi, Safalar Getirdi
Saatlerin Gördüðü Rüyalar... E - Kitap>>hulki Can Duru - 15 Öykü
Kuþku Bilinci ve Özgür Eleþtiri : E - Kitap /// Hulki Can Duru
12 Eylül"de de Çok Güldük Netekim!

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Referandum Gününden Hoþ Sedalar
30 Mart 1972 Kýzýldere Katliamý (Dev, Baþ Ýstiyor/ G. Akýn)
Birgün Ben, Belki Bir Sýðýrcýk Kolonisinin Ýçinde, Belki Yýldýzlarla Birlikte Göklerde…
N. Ç!.. N. Ç!.. N. Ç"ler!.. Hepimiz Tecavüzcüyüz!..
Geçmiþin Ýzdüþümünde Bir Kýsýr Döngü
Ýzedebiyat Üyelerine Açýk Mektup: Koþun, Face Dayatmasýna Karþý Durun!..
Erkek Egemen Toplumdan Erkek Dininin Egemen Olduðu Topluma
Ýzedebiyat Yönetimine ve Üyelerine Açýk Mektup
Cumhuriyetin Rövanþý Ya da Þeriata Doðru Adým Adým Mý?..
Savcý Mehmet Kiraz, Þafak, Bahtiyar, Elif… ve Dün, Bugün, Yarýn…

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Duruþma [Þiir]
Dedem Düþlerime Giriyor [Öykü]
Çocuklarýn Çýðlýðýndan Göklerin Týlsýmýna [Öykü]
Dolunayda Uyku Tutmaz [Öykü]
Ýlk Sosyalist Muhtar Fevzi Aðabey [Öykü]
Oy Madimak, Madimak!.. Sen Artýk Türkülerle Deðil, Ateþlerle Anýlmaktasýn [Öykü]
Düþselin Gerçeðinde, Gerçeðin Düþselliðinde [Öykü]
Ben Ölürken [Öykü]
Gece, Mehtap, Selene, Apollon ve Ben [Öykü]
Aþk"a Geldin, Hoþ Geldin!.. [Öykü]


Vildan Sevil kimdir?

Koþuþturmaktan yoruldu. Altmýþýndan sonra, çok yabancýsý olduðu teknolojiyle, sanal ortamda kalem oynatmaya kalktý. Ýletiþim kurmak, duygu, düþünce, birikim paylaþmak, genç kuþaklardan yeni þeyler öðrenmek istedi. Yazarlýk deneyimine burada adým attý. Ýþte böyle sýnýr tanýmaz bir "dinazor ". . . Baþarýr mý acaba ?

Etkilendiði Yazarlar:
Marx, Engels, Freud, Nietzsche, Adorno, Horkheimer, Foucault, Antik Grek, Rus , Fransýz yazýný, Amado, Marquez, Llosa, Asturias, Lübnanlý Amin Maalouf...Elbette Nazým, Aragon, Neruda ve nice ozan/þair...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Vildan Sevil, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.