..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Materyalist bir dünyada yaþýyoruz, ve ben de materyalist bir kýzým -Madonna
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Fuat Türker




28 Mayýs 2011
Ýnsan Güven Duymak Ýster  
Fuat Türker
Nefis þeytanýn etkisindedir, þeytanýn sözcüsüdür. Dolayýsýyla nefsinin yanýnda olan kiþi, gerçek anlamda dost olamaz. Çünkü yaþanan bir olayda seçim yapmasý gerektiðinde, arkadaþýný deðil, kendisini ve çýkarlarýný seçecektir


:ACBC:
Cahiliye toplumlarýnda yaþayan insanlar birbirine güvenmezler. Hatta "babana bile güvenmeyeceksin" sözü toplumda slogan haline gelmiþtir. Ýnsanlar genellikle hep yalnýzdýrlar ve gerçek anlamda hiç dostlarý olmadýðýndan yakýnýrlar.


Oysa güven duymak heyecan verici bir þeydir. Bir insana ölümüne güvenmek ve –Allah’ýn izniyle- sonsuza kadar yanýnda olacaðýna ümit baðlamak. Ve asla vefasýzlýk, yapmayacaðýna inanmak. Ýþte insanlarýn elinden alýnan duygu budur ve bu çok büyük bir nimetin kaybýdýr. Güven ve doðruluk yok olunca, geriye de zaten fazla bir þey kalmamýþtýr.


Günümüz evli eþleri de çoðunlukla birbirine güvenmeyen ve dost olamayan kiþilerdir. Sýk sýk yalana baþvururlar, kadýn her an aldatýlma ya da terk edilme korkusu içinde yaþar, erkek de çýkarlarý nedeniyle karýsýnýn kendisini maddi olarak deðerlendirdiðini düþünür. Her ikisi de ruhlarýna saygý duyulmadýðýndan emindir. Ýnsanýn gerçek anlamda mutlu olabilmesi için güvendiði, sevdiði ve yalan söylemeyen, Allah’tan korkan, samimi insanlara ihtiyacý vardýr.


Ey iman edenler, Allah’tan sakýnýn ve sözü doðru söyleyin. Ki O ( Allah), amellerinizi ýslah etsin ve günahlarýnýzý baðýþlasýn… (Ahzap Suresi, 70-71)


Ýnsan karþýsýndaki kiþiye güven duymak ister. Ancak yukarýdaki ayette de bildirildiði üzere doðru sözlü ve güven verici olabilmek için, kiþide Allah sevgisi, Allah korkusu ve derin iman olmasý gerekir. Allah’tan korkmayan birine insan nasýl güvenebilir? Allah’ýn sonsuz gücünü fark edemeyecek kadar zayýf akýlda bir insandan ne derece dostluk beklenebilir?..


Dostluk, Allah korkusu ve sevgisi temeli üzerine kurulur. Birbirine sürekli yalan söyleyen, oyun oynayan, taktik geliþtiren kiþilerin gerçek dostluðu yaþamasý imkansýzdýr. Bu kimselerin bulunduklarý ortamlar, bir tiyatro sahnesi gibidir… Bu, nefes almadan yalan söyleme üzerine kurulu bir oyundur.


Günümüzde samimiyetsizlik ve yapmacýklýk insanlar arasýnda çok yaygýndýr. Samimi insanýn tüm davranýþlarý içinden geldiði gibidir ve kiþi doðallýðý nedeniyle çevresindeki insanlarý olumlu etkiler. Ýnsanýn mimikleriyle, konuþmalarýyla ve düþünceleriyle tam anlamýyla kendisi olmasý gerekir. Ancak cahiliye bireyi düþüncelerinde dahi samimiyeti yaþamaz. Tepkilerini ölçmek için kurnazlýk yaparak karþýsýndaki insana tuzak sorular sorar, tuzak üsluplar kullanýr. Bu çok yorucu bir þeydir ve dürüst insan, dostuna bu tarz oyunlar oynamaz. Ayrýca kendisine böyle oyun oynadýðýný fark eden insan, o kiþiye sevgi duyamaz. Ýnanan kadýn ya da erkek ise son derece dürüsttür, asla tuzak kurmaz. Allah’ýn rýzasýný amaçlayan bir insan en iyisini, en hayýrlýsýný düþünür, karþýsýndaki kiþinin de ona güveni tamdýr.


Ýnsan dostunda, güvenin yaný sýra akýl, samimiyet ve dürüstlük arar. Bu özellikleri hissetmek insaný çok rahatlatýr. Bir insan arkadaþýnýn Allah’tan gücü yettiðince korktuðuna inanýyorsa, Allah’a aþkla baðlý olduðuna ve O’na tam teslim olduðuna inanýyorsa o zaman güvenin konforunu yaþar. Allah’tan derin bir saygýyla korkan kiþi akýllýdýr ve karþýsýndaki insaný çok etkiler. Onun her sözü güzel sözdür ve hoþuna gider, içini açar.


Ýnsan Allah’a yakýn olduðu zaman O’nun sýfatlarý üzerinde tecelli eder. Mümin kardeþinde Allah’ýn tecellisi olan aklý ve güzel ahlaký gören, ruhu onunla tatmin bulan insan, her türlü çileye, her türlü zorluða göðüs gerer, mutluluðu yaþar. Ýþte bu gerçek dostluktur; Allah aþkýnýn yansýmasýdýr. Bu dostluðu samimi yaþayan insan, acýyý da, belayý da, her þeyi kabul eder. Rabb’imiz, iman edenlerin bu güçlü sevgi anlayýþlarýný, bir Kur’an ayetinde þöyle haber verir:


Mümin erkekler ve mümin kadýnlar birbirlerinin velileridirler. Ýyiliði emreder, kötülükten sakýndýrýrlar, namazý dosdoðru kýlarlar, zekatý verirler ve Allah’a ve Resûlü’ne itaat ederler. Ýþte Allah’ýn kendilerine rahmet edeceði bunlardýr. Þüphesiz, Allah, üstün ve güçlüdür, hüküm ve hikmet sahibidir. (Tevbe Suresi, 71)

Güvenilir insan için nefsinin bencil tutkularý deðil, dostlarýnýn istekleri önceliklidir. Güven vermek isteyen insan nefsini terk etmelidir. Nefsini gözeten, onu örtüp-saran kiþi, güvenilir olma özelliði gösteremez. Nefis þeytanýn etkisindedir, þeytanýn sözcüsüdür. Dolayýsýyla nefsinin yanýnda olan kiþi, gerçek anlamda dost olamaz. Çünkü yaþanan bir olayda seçim yapmasý gerektiðinde, arkadaþýný deðil, kendisini ve çýkarlarýný seçecektir.


Ýnsanlarýn birbirlerine güvenmiyor olmasý korkunç bir durumdur. Temeli Allah sevgisine deðil, karþýlýklý çýkar iliþkilerine dayanan arkadaþlýklar, insan için zamanla azaba dönüþür. Gerçek dostluklar kurmak ve gerçek dostluðun güzelliðini yaþamak isteyen insan, özellikleri konusunda öncelikle kendisini gözden geçirmelidir. Güvenilir olmak ve güven duymak, insan için çok önemli bir ihtiyaçtýr. Bu, imanýn getirdiði en önemli özelliktir ve insan için güven, dünyanýn en büyük nimetlerinden biridir.


Mü’minlerin kalplerine, imanlarýna iman katýp-arttýrsýnlar diye, ’güven duygusu ve huzur’ indiren O’dur. Göklerin ve yerin ordularý Allah’ýndýr: Allah bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir. (Fetih Suresi, 4)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler
Son Perde
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek
Anne Babaya Ýtaat Nasýl Olmalý?
Korkma Ebedi Varsýn
Allah Aþký
Kur'an'dan Sorulacaksýnýz
Bir Baþka Candýr Ölüm
Her Sabah, Günü Allah'a Adamak
Kadere Dair

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsan Neden Kýskanýr?
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr
Çocuklar Gibi...
Gerçek Sevgili
Ne Kadar Aciziz!..
Ahirete Hazýrlýk Kursu
Gerçek Adalet
Duygularý Akýl ve Ýrade ile Terbiye Etmek
Vakit "Öldürmek" Deðil, Kazanmak Ýçindir
Ýnsanlar Ýçin Yaþamak Zordur

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr [Eleþtiri]
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum [Eleþtiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleþtiri]
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý [Eleþtiri]
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk [Eleþtiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.