..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Küle deðil, ateþe üflemelidir." -Divanü Lügat-it Türk, Savlar
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Çocuk Yetiþtirme > Aysel AKSÜMER




4 Haziran 2011
Çocuk ve Þiddet  
Aysel AKSÜMER
Keþke; vicdan, merhamet ve sevgi noksanlýðý olan insanlar hiç bir zaman anne veya baba olamasalar. Hatta “annelik” unvaný, kiþilere ehliyet gibi bir belge karþýlýðý verilse. Küçücük yavrularýn gördüðü eziyetler, iþkenceler, ölümler ve acýlarý görünce böyle bir düþünce geçti zihnimden.


:AIGB:
Annelerin kýymetini anlatan “Cennet analarýn ayaðý altýndadýr” hadisimizi maalesef bazý anneler yanlýþ davranýþlarý ile ayaklar altýna alýyor. Yazýlý ve görsel medyadan “Böyle ana da olur mu hiç?” dedirten öyle haberler iþitiyor ve görüyoruz ki bunu ne dinimiz, ne midemiz ne de beynimiz kaldýrýyor. Aklýmýz ve mantýðýmýza da kesinlikle uymuyor.

Keþke; vicdan, merhamet ve sevgi noksanlýðý olan insanlar hiç bir zaman anne veya baba olamasalar. Hatta “annelik” unvaný, kiþilere ehliyet gibi bir belge karþýlýðý verilse. Küçücük yavrularýn gördüðü eziyetler, iþkenceler, ölümler ve acýlarý görünce böyle bir düþünce geçti zihnimden.

Çocuklar, o kadar masum ve ayný zamanda bir melek kadar saf ve temizler ki. Kimsenin; onlarý kirletmeye, küçücük yüreklerine acýyý yaþatmasýna, omuzlarýna aðýr yük bindirmesine, gözlerinden yaþ akýtmasýna hakký yok.
Hangi gerekçe; bir annenin doðurduðu bebeði çöpe atmasýný veya cami avlusuna býrakmasýný haklý çýkarýr. Ya da yaramazlýk yaptý diye “anasýdýr döver de sever de” diye tepki göstermemizi normal kýlar. Böyle bir þey kesinlikle olmaz, olamaz.

Toplum olarak böyle anneleri hepimiz kýnýyoruz. Bizler Anadolu kadýnlarýyýz. Evladýmýz için canýmýzý veririz. Onlar için gerekirse aç kalýrýz ama evlatlarýmýzý doyurur, okutur, namusumuz için yaþarýz. Eminim sizler de benim gibi düþünüyorsunuz. Çocuðuna þiddet uygulayan annelerin kesinlikle psikolojik bir yardým almalarý gerekiyor. Çünkü hakiki bir anne, doðurduðu çocuðunu öperken bile incitmekten korkar ve koklayarak sever. Böyle bir davranýþ asla sergilemez.

Bilinçli bir anne olmanýn yolu hassas ve titiz bir süreçten geçer. Bir bebek dünyaya getirmek isteyen kiþi, sorunsuz bir gebelik yaþamak ve saðlýklý bir bebek dünyaya getirmek için mutlaka uzman bir doktora giderek saðlýk kontrolünden geçmeli. Dokuz aylýk hamilelik süresi boyunca beslenmesine, hareketlerine daha bir özen göstermeli. Hatta sigara baðýmlýlýðý varsa gebelik testinde olumlu sonuç almayý müteakip bir daha içmemek üzere býrakmalýdýr. Bebeðine nikotin vermeye hiçbir annenin hakký yoktur.

Bir anne; çocuðunun beslenmesi, eðitimi, arkadaþ çevresi ve geleceðini düþünmek zorundadýr. Ülkemizi; gelecekte ruh ve beden saðlýklarý yerinde olarak büyümüþ, meslek sahibi olmuþ çocuklara emanet edeceðiz. O yüzden hepimiz duyarlý olmalýyýz.

Dünyanýn neresinde olursa olsunlar hiç bir çocuk, þiddet ve tacize uðramasýn, kanlý savaþlara tanýk olmasýn, gözlerinin içi gülsün. Sevgi ve güvenle büyüyen çocuk, korku, nefret ve kini tanýmaz. Suç iþlemez.

Bizler iyi bir anne olabiliriz. Çocuklarýmýz bundan dolayý çok mutlu olabilirler. Fakat biz huzur içindeyken hiç unutmamalýyýz ki bir yerlerde çocuklar aðlýyor, dövülüyor ya da acýmasýzca öldürülüyor. Peki bizler bu duruma seyirci mi kalacaðýz! Kesinlikle hayýr. Birey olarak sorumluluklarýmýzý yerine getirmeliyiz. Eðer çevremizde bu tür þiddete maruz kalan çocuklar varsa mutlaka ama mutlaka ilgili mercilere durumu bildirmeliyiz. Çünkü; göz yummak, suçu paylaþmaktýr.

Aysel AKSÜMER



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Þeker Portakalý
Sýcak Geliþmeler Az Sonra

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hayat Bu Ölüm Bu [Þiir]
Global Yalnýzlýk [Þiir]
Deliksiz Suskunluk [Þiir]
Geliþi Güzel [Þiir]
Kýrýk Bir Aþk [Þiir]
Yürekten Dökülen Dostluk Tanesi [Þiir]
Doðaya Karýþmak Ýstiyorum [Þiir]
Ýstanbul Düþü [Þiir]
Bohçadaki Sözler [Þiir]
Erik Aðaçlarý [Þiir]


Aysel AKSÜMER kimdir?

Halkla Ýliþkiler mezunuyum. Devlet memuru emeklisiyim. 2 evlat sahibiyim. Ankara'da yasiyorum. Bir Oyku Kadar Kisa Bir Roman Kadar Derin Hayatlar isimli oyku kitabinin yazariyim.

Etkilendiði Yazarlar:
Orhan Veli KANIK, Reþat Nuri GÜLTEKÝN, Anton Çehov


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Aysel AKSÜMER , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.