..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þahin bakýþlý, ahu gözlü, þirin davranýþlý ve tatlý sözlü idi. -Fuzuli, Leyla ve Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Vildan Sevil




7 Haziran 2011
Bir Seçim Kampanyasý Monologlarý Ya da Uzun Sözün Kýsasý  
Her seçimde kýlý kýrk yararým ama bu seçimde karar vermekte zorlanmayacaðým sevgili okur. Þu son günlerde, bölük pörçük, fýrsat buldukça izlediðim konuþmalar bile yetti oyumun rengini belirlemeye.

Vildan Sevil


Emekli öðretmeni mi sordunuz?..Onun için de “Tabi bu arada bir tanesi de kalp krizi geçirerek, kimliðini bilmiyorum, üzerinde durma gereði de duymuyorum, kalp krizi sonucu ölmüþ.” dedi. Ne yani, alt tarafý bir öðretmen parçasý..Onu da mý dert edeceðiz?..


:BBBH:
Ege baharý kýsa sürdü. Ailedeki saðlýk sorunlarý nedeniyle yine Ýstanbul’dayým.

Adým baþý elime broþür tutuþturan parti militanlarýndan yakayý sýyýrdýkça çarþýda iþlerimi görüp kendimi eve ya da hastaneye atmam epey zaman alýyor. Bir yerlerde park ederek ya da dolaþarak, en yüksek desibelden yayýn yapan seçim otobüsleri, plastik bayraklar...Ses yükünden kafam çatladý çatlayacak.

Gazetelere göz atmak, haber, tartýþma programlarýný izlemek için zaman yaratma zorunluluðu var, izlemem gerekiyor. Biricik, kýymetli oyumu vermek için her seçimde kýlý kýrk yarmaya alýþmýþým.

Her seçimde kýlý kýrk yararým ama bu seçimde karar vermekte zorlanmayacaðým sevgili okur. Þu son günlerde, bölük pörçük, fýrsat buldukça izlediðim konuþmalar bile yetti oyumun rengini belirlemeye.

Kulaðýmla duyup kalitesinin yüksekliðine inanamadýðým sözlerin, gazetelerde yazýyla doðrulandýðýný görünce, kararsýzlýða düþmeme gerek kalmadý, rahatladým.

Okuduysanýz anýmsarsýnýz. “Tatmin Olamýyorum Ey Okur” baþlýklý üç yazý yazýp tatminsizliðimin nedenlerini anlatmýþtým. Hani þu Mod Medyan þifrelemesi üstüne...Ýþte o konuda iþini gücünü býrakýp uðraþan, hepimizin kafasýný bulandýran Milliyet Gazetesi eðitim uzmaný Abbas Güçlü vardý. Benim de kafamý bulandýrýp o yazýlarý yazmamda rol oynamýþtý. Baþbakanýmýz, “Sen misin kanýt, belge ortaya koyan, sorular soran densiz? Er geç bedelini ödeyeceksin.” deyip öyle bir üstüne yürüdü ki o densizin, breh breh breh...Tanký topu, ordusu polisi, kaleminden baþka silahý olmayan bu yazarýn haddini kahramanca bildirdi. Böyle saygýsýz, densiz yazarlar, basýndan epeyce temizlenmiþti ama tek tük çýkýyor iþte.

“Anadolu bizimdir” deyip yurdun dört bir yanýndan toplanýp yürüyen protestocu grup da Ankara kapýlarýnda lök gibi oturdu, kaldý. Ýleri demokraside, ayak takýmýnýn yollara düþüp “Bizimdir” diye tutturmasý da ne demek?.. Biz neciyiz burada?..

Yine Milliyet Gazetesi yazarý, saçý uzun aklý kýsa, eksik etek, þu akademisyen Nuray Mert’e, duble yollara dil uzattý diye “Namertsin” dedi benim baþbakaným. Oh, canýma deðsin. Ýleri demokrasi dediysek, koskoca baþbakanýn iþlerine laf edin demedik ya...Ne yapýyorsa bizim için yapýyor. Hem öyle, elinin hamuruyla...

Baþbakanýmýn Hopa mitinginde, Hes’lere karþý çýkan, “Derelerim, ýrmaklarým, yeþilliðim” diye tutturan protestoculardan bir emekli öðretmen, biber gazýndan kalp krizi geçirerek öldü. Otobüs birden hareket edince, otobüsün tepesindeki polis memuru da düþüp yaralandý, göstericilerin taþý isabet etti, düþtü dendiydi hani.. Baþbakaným derhal þifalar diledi ona.

Protestoculara “Benim halkým” diyecek deðil ya... “Þehir eþkiyalarý” dedi, hadlerini bildirdi aslanlar gibi.

Emekli öðretmeni mi sordunuz?..Onun için de “Tabi bu arada bir tanesi de kalp krizi geçirerek, kimliðini bilmiyorum, üzerinde durma gereði de duymuyorum, kalp krizi sonucu ölmüþ.” dedi. Ne yani, alt tarafý bir öðretmen parçasý..Onu da mý dert edeceðiz?..

Bu olaylar nedeniyle anamuhalefet partisi liderinin, hükümeti, baþbakanýmý eleþtirmesi yetmiyormuþ gibi ölen öðretmenin ailesini ziyarete kalkýþmasý da bardaðý taþýran damla oldu. “Rüzgâr eken, fýrtýna biçer” dedi, anamuhalefet lideri. Lafa bak...Gel de “Edepsiz, alçak, ahlaksýz” deme. Yardýmcýsý olan da “Þarlatan” zaten.

Ýleri demokrasilerde, muhalefet dediðin, susar oturur. Hatta iktidarý desteklemelidir. Oturmazsa avam yüz bulur, ülkenin her yerinde emekli öðretmene yapýlan muameleyi kýnar durur. Ankara’da benim partimin önüne siyah çelenk býrakmaya kalkýþýrlar. Dilþat Aktaþ adlý biri de panzerin üstüne çýkýverir iþte. Baþbakaným, “O kadýn mýdýr, kýz mýdýr?” diyerek derhal tepkisini gösterdi. Þimdi polisten yediði dayak nedeniyle kalçayý kýrmýþ yatýyor.

Ankara’da, Ýstanbul’da onu korumak için diðer eksik etekler sokaða dökülmüþ. Oysa baþbakanýma teþekkür borçlu densizler. Baþbakaným o sözleri söylemeseydi, bekâret meselesinin panzerle iliþkisi hakkýnda düþünmek hiç aklýmýza gelmeyecekti.

Ben, kafamý dört eþliliðe takmýþ, baþka bir þey düþünemez olmuþtum. Eþitliði saðlamak için, kadýnlara da dört koca olsa nasýl olur?..Dörtle ondört, yirmi dört, kýrk dört eþ arasýnda ne fark vardýr?..Acaba, þu evlilik denen kurum tümden ortadan kalksa da herkes rahat etse, tartýþýp, yasa masa çýkarmak zorunda kalmasa nasýl olur, diye düþünüp duruyordum. Ama mülkiyetin devri, miras, vesayet vb. sorunlara çözüm bulamamýþtým.

Ýþte sevgili okur, bütün bu geliþmeler, monologlar olmasa, uzun zamandýr dumura uðramýþ beynimizin tekrar iþlerlik kazanmasý nasýl olabilirdi?..Bakýn benim beynim bile çalýþtý da, gerçek kahramanlýðýn, silahsýz savunmasýz insanlara yapýlanlarýn, yýlanýn baþýný küçükken ezmek olduðunu, bu halka hiç yüz vermeye gelmediðini, yýlanlarýn hýzla üreyeceðini anladým nihayet. Ülkemizin çýkarlarýnýn ancak böyle kahramanlýklarla savunulabileceðini þýppadak kavradým.

“Van münit” leri, “Nato’nun Libya’da ne iþi var?”larý, Mavi Marmara’larý falan anýmsadým. Bütün dünyaya, bütün halka kodu mu oturtan bir baþbakaný nereden bulacaðým bir daha..

Benim yaþ sýnýrlarým içinde, hangi dönemde, sapla samanýn, yaþla kurunun böyle ustalýkla karýþtýrýldýðý davalar açýlabilmiþti?.

Kaset, telefon, böcek, bilgisayar teknolojisi ne zaman böyle dahice kullanýlabilmiþti?..

Bilim adamlarý ölümsüzlüðe ulaþmak için gizli gizli çalýþadursun. Biz seçimlerimizin saðlýklý ve demokratik olmasý için ölülerimizi diriltiyoruz. Ne yani, onlar insan deðil mi?.. Neden oy kullanmasýnlar?.. Süper star demokrasiye gidiyoruz evvelallah!..

Þimdiye deðin, seçimlerde muhalefetin kazanacaðýný öne süren kocaman bir iþ adamýna “herhalde kendisi de bazý riskler üstlenmiþ, demektir. Çünkü bir iþ adamý, ülkede belli bir bir güce, belli bir imkâna sahip bir iþ adamýnýn böyle bir iþin içine girmesi, adým atmasý, kendisi açýsýndan büyük bir risktir.” diyerek, devletimizin sopasýný, abanýn altýna sokmadan kim gösterebilmiþti?..Yiðitlik budur azizim..

Bekle gör ki Kasýmpaþa bir daha böyle yiðit çýkara...Ömrüm yetmez billa..

Bu kampanya boyunca, tüm Türkiye gibi, ben de baþbakanýmla bir kez daha gurur duydum. Seçim yasaklarý gelmeden yazmak, coþkumu sizinle paylaþmak istedim.

Veee...Dedim ki...

EN BÜYÜK BAÞBAKAN BENÝM BAÞBAKANIM, BAÞKA BÜYÜK YOOOKKK!..

EN BÜYÜK OY BENÝM OYUM, BAÞKA BÜYÜK YOOOKKK!..

Vildan Sevil
07.06.2011

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ::
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
8 Haziran 2011
Dost yüreklere teþekkürler..

:: ..
Gönderen: Levent Ölçer / , Türkiye
8 Haziran 2011
Sözün bittiði bir yer var. 12 Hazirandan sonra oradayýz.

:: hocam
Gönderen: Aysu / , Türkiye
8 Haziran 2011
ne güzel dile getirdiniz ,düþündürdünüz beni yine ,dilim devrik dönecek,sevgiler

:: Gelen gideni aratýr
Gönderen: Saadet Toksöz / , Türkiye
7 Haziran 2011
Bu sistem deðiþmedikçe sadece isimler ve yüzler deðiþiyor. Zihniyet hep ayný.. Yüreðinize, kaleminize saðlýk.. Sevgiler.

:: **
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
7 Haziran 2011
Kutlarým, çok güzel bir yazý olmuþ. Zevkle okudum. Teþekkürler. Saygýlarýmla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yine Tecavüze Uðradým!.. Yine Tecavüz Ettim!..
Kassandra'nýn Güncel Kehaneti
Kýrk Katýr mý, Kýrk Satýr mý? Mutluluk, Onur ve Bölünmek
Yoldaþ General Nereye?.. Daha Karpuz Keseceðdik Yahu...
Aman Allah'ým Ne Günlere Kaldýk!..
Tek Ýstekleri Konaklamak ve Doyunmaktý... Oysa...
Hrant Cinayeti, Davasý ve Sorular... Sorular... Sorular...
Her 1 Mayýs'ta Yenilenmek
Birgün Ben, Belki Bir Sýðýrcýk Kolonisinin Ýçinde, Belki Yýldýzlarla Birlikte Göklerde…….
Eyvah!.. Postmodern Tanrýça Angelina Yine Geldi. Ateþ ve Kan Kokusu Mudur Burnumu Yakan?..

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýpek Nehir, 1 Mayýs, Vay Ýstanbul...
Okurun Sevinç Çýðlýðý ve Yazarýn, Kitabýn Çilesi
Sen Kaç Kere Doðdun Sevgili Okur?..
Konuðum Var: Cengiz Akýn, Post - Modern Edebiyatta "Zaman" Kavramý, Zaman - Bilinç Ýliþkimiz
Ant Olsun ve Þart Olsun ki Umursamayacaðým!.. Nerde Benim Þu Cýmbýzla Ayna?..
Poetika// Sanatsal Yaratý Üstüne Fikir Uçuþmalarý (Iv)
Ahhh Ýstanbul... Çekme Beni Böyle Kendine Kendine... Yorgunum...
Belleðim... Gaddar Belleðim Benim!.. Zalim Belleðim!..
Bir Dinazorun Bitmez Tükenmez Sorularý
Bir Kadýn, Sinsi Bir Þiddet ve Bir Yanýt

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Duruþma [Þiir]
Dedem Düþlerime Giriyor [Öykü]
Çocuklarýn Çýðlýðýndan Göklerin Týlsýmýna [Öykü]
Dolunayda Uyku Tutmaz [Öykü]
Ýlk Sosyalist Muhtar Fevzi Aðabey [Öykü]
Oy Madimak, Madimak!.. Sen Artýk Türkülerle Deðil, Ateþlerle Anýlmaktasýn [Öykü]
Düþselin Gerçeðinde, Gerçeðin Düþselliðinde [Öykü]
Ben Ölürken [Öykü]
Gece, Mehtap, Selene, Apollon ve Ben [Öykü]
Aþk"a Geldin, Hoþ Geldin!.. [Öykü]


Vildan Sevil kimdir?

Koþuþturmaktan yoruldu. Altmýþýndan sonra, çok yabancýsý olduðu teknolojiyle, sanal ortamda kalem oynatmaya kalktý. Ýletiþim kurmak, duygu, düþünce, birikim paylaþmak, genç kuþaklardan yeni þeyler öðrenmek istedi. Yazarlýk deneyimine burada adým attý. Ýþte böyle sýnýr tanýmaz bir "dinazor ". . . Baþarýr mý acaba ?

Etkilendiði Yazarlar:
Marx, Engels, Freud, Nietzsche, Adorno, Horkheimer, Foucault, Antik Grek, Rus , Fransýz yazýný, Amado, Marquez, Llosa, Asturias, Lübnanlý Amin Maalouf...Elbette Nazým, Aragon, Neruda ve nice ozan/þair...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Vildan Sevil, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.