Hikaye Yazmak İsteyenlere Sekiz Tüyo

Yirminci yüzyılın ikinci yarısında Amerikan edebiyatına damgasını vuran Kurt Vonnegutun kısa öykü hakkındaki tezi, vakti zamanında Chicago Üniversitesi tarafından kabul edilmemişti. Zaman, üniversitenin yanıldığını gösterdi. İşte Kurt Vonnegutun verdiği derslerde önerdiği sekiz hikâye tüyosu:

yazı resimYZ

irminci yüzyılın ikinci yarısında Amerikan edebiyatına damgasını vuran Kurt Vonnegutun kısa öykü hakkındaki tezi, vakti zamanında Chicago Üniversitesi tarafından kabul edilmemişti. Zaman, üniversitenin yanıldığını gösterdi. İşte Kurt Vonnegutun verdiği derslerde önerdiği sekiz hikâye tüyosu:

Kurt Vonnegut - Yazar

1-Tamamen yabancı birinin zamanını öyle bir kullanın ki onda zamanın boşa aktığı duygusu uyanmasın.

2-Okuyucuya onu coşturacak en bir tane karakter verin.

3-Her karakter, bir bardak su bile olsa bir şey istemeli.

4-Her cümle şu ikisinden birini yapmalı; karakteri açığa çıkarmak ya da eylemi geliştirerek ilerletmek.

5-Sona olabildiğince yakın başlayın.

6-Sadist olun. Başlıca karakterleriniz ne kadar masum olsa da onların başına korkunç şeylerin gelmesini sağlayın. Böylece okuyucu onların neden yapıldığını görebilir.

7-Lütfen bir tek kişiye yazın. Eğer pencereyi açıp dünyaya ilan-ı aşk ederseniz, doğrusunu söylemek gerekirse, öykünüz zatürre olur.

8-Okuyucularınıza olabilecek en kısa sürede en çok bilgiyi verin. Belirsizliğe girmeyin. Okuyucu neyin nerede ve neden döndüğünü tam olarak bilmeli. Böylece son birkaç sayfasını hamam böceklerinin yediği bir öyküyü kendileri tamamlayabilirler.

https://yozhal.blogspot.com/2020/01/sekiz-hikaye-yazma-tuyosu.html

Başa Dön