Nu Ninda - An Ezzateni, Watar - Ma Ekuteni

Üzerinde yaşadığımız toprak sadece basıp geçtiğimiz zeminin tarifinden ibaret değildir. Toprak insan dâhil birçok canlının hayat bulduğu, hayatını sürdürdüğü başlı başına bir gizemler yumağıdır...

yazı resimYZ

Üzerinde yaşadığımız toprak sadece basıp geçtiğimiz zeminin tarifinden ibaret değildir. Toprak insan dâhil birçok canlının hayat bulduğu, hayatını sürdürdüğü başlı başına bir gizemler yumağıdır. Biz ayağımızın altındaki toprağı biliriz. Daha derinleri bilim adamlarının uğraş konusudur. Yurdumuz bizden önce yaşayan insanların bize bir emaneti değilmidir? Hep duyarız Yunanlılar şu yemeğimize sahip çıkıyor, bu tatlımızı elimizden almaya çalışıyorlar. Biraz düşününce bunun doğal bir olgu olduğunu kavrıyorsunuz. Bu gün sahip olduğumuz yemek kültürü de dâhil olmak üzere hepsi bir sentez sonucu ortaya çıkmamışlarımıdır. Buna neden üzülelim. Üzülmeyip madem onlar bu yemekleri sahipleniyorlar, madem öyle bir gerçek var biz onlardan önce davranıp yasal yollardan sahiplensek daha gerçekçi olmaz mı? Olur, bence hem de çok daha iyi olur. İşte size binlerce yıl önce Anadolu’da yaşayan bir halkın (Hititler'in) ekmek tarifi;

*Nu ninda-an ezzateni, watar-ma ekuteni.

Geçen yüzyılın başında Viyana Üniversitesi'nde çalışan Bedrich Hroznı, yukarıdaki Hititçe cümleyi, bugünkü dillere tercüme etmeyi başardı:

"Şimdi yediğin ekmek, sonra içtiğin su."

Nında.gur.ra (Kurbanlık Kalın Ekmek/Somun)

Tanrıça Uisuri i anza'ya adanacak kurbanlık ekmek tarifi.

1 kg kepekli buğday unu

400 ml su

300 gr koyun peyniri

300 gr kuru incir, irice doğranmış

Az tuz,

Yukarıdaki malzemeleri yoğurmalı, avuç içine sığacak büyüklükte toplar yapıp, yarım saat bekletmeli. Kızgın fırında pişirmeli. Meraklısı hazırlayıp yesin. Yiyene de afiyet olsun. Bu arada dikkat bu tarifi de Yunanlılara kaptırmayalım.

* 1. Hattuşili'nin vasiyetnamesinden.

Kaynak:http://www.elifsavas.com/blog/?p=943

Başa Dön