Ramazan Bayramı olarak da bilinen Şeker Bayramı, Ramazan bittikten sonra üç gün boyunca kutlanan dini bir bayramdır. Bayram süresince eş, dost, akraba ve mezarlık ziyaretleri yapılır, kolonya, gülsuyu, çeşitli tatlı ve şekerlemeler ikram edilir.
Şeker bayramında çocuklara ailelerin bütçesi elverdiğince yeni kıyafetler alınır. Büyüklerin elini öpen çocuklara hediye veya harçlık verilir, çocuklar kapı kapı dolaşarak el öperler, tatlı ve şekerleme toplarlar.
İslamiyetteki bu şeker bayramı ve bayramda şeker dağıtma ve konuklara şeker ikram etme geleneğinin kökeni IV.cü yüzyıl Hristiyan geleneklerine ve oradan da çok eski İskandinav mitolojilerine kadar uzanır. Efsaneye göre baş tanrı Odinin sekiz bacaklı uçan atı Sleipnir için çocuklar çorapların içine havuç ve şeker koyup her yılbaşı duvara asar, Odin de çocuklara şekerlemeler, tatlılar ve hediyeler verirmiş.
Bu pagan gelenek Noel kutlamaları ve çam ağacı kültü ile birlikte Hristiyanlığa da geçti. IV.cü yüzyılda Antalya, Demre (Myra) de yaşadığı ileri sürülen ve ailesinden büyük bir miras kalmış olan Aziz Nikola isimli bir papaz fakirlere, yaşlılara ve çocuklara yiyecek ve giyecek yardımında bulunmasıyla ün kazandı.
Hristiyanlıkta 6 Aralıkta kutlanan Aziz Nikola gününde uslu çocuklar şeker ve tatlılarla ödüllendirilmekte olup, adete göre kapıların önüne bırakılan ayakkabıların içine çeşitli şekerlemeler ve hediyeler konulmaktadır. Bu gelenek daha sonra yaygınlaşarak Noel Baba efsanesine dönüşmüş olup tüm dünya tarafından benimsemiştir.
Aziz Nikola diye biri gerçekten yaşadı mı bundan emin değiliz ama, dinsel bayramlarda hediye ve şeker dağıtma geleneği tüm dünyada sürmektedir. Güneye tatile gidenlerin özellikle Şeker Bayramında Noel Baba müzesini de ziyaret etmeleri tavsiye edilir: Web Adresi: www.antalyamuzesi.gov.tr, E-Posta: noelbaba@muze.gov.tr - info@antalyamuzesi.gov.tr, Tel: (242) 871 68 20.