Roman yazmanýn üç kuralý vardýr. Ne yazýk kimse bu kurallarýn neler olduðunu bilmiyor. -Somerset Maugham |
|
||||||||||
|
Ýnsanlar, ömrünü neden “her þeyi ben bilirim” havasýnda harcama yolunda ilerletmeyi tercih ediyorlar? Siz deðerli okurlarýma bahsetmekte olduðum, þahýslarýn bilmedikleri en önemli þeylerden bir tanesinin, kafalarýnda yer eden manasýz fikirlerle bir yere varýlmayacaðýdýr. Hayatýn sayýsýz gerçeklerinden olduðu bilincine varmamalarý, bir çuval misali olduklarý yerde kalacaklarý anlamýný taþýmaktadýr. Yapmakta olduðum gözlemlerime dayanarak bu yazýmý kaleme almaya ve siz deðerli okurlarýma sunmaya karar verdim. Etrafýma bir bakýyorum, bir sürü kendini bilmez; fakat “küçük daðlarý ben yarattým” havasýnda yaþayan bir sürü insanla karþýlaþýyorum. Kendisini Kaf daðýnýn tepesinde görenlere, yapmakta olduklarý en büyük hatalardan bir tanesi yüzünden boþa zaman harcayarak israf yolunda yürüdüklerini anlatamadýðýmýz. Demem o ki; bu þahýslarýn hiçbirisinin yaþadýðý hayatla alakalý bir bilgiye sahip olmadýðý aþikar. Biz bunlarý görüyoruz, kendilerine de göstermek için olaðanüstü çabalar harcamamýza raðmen boþyere kürek çektiðimiz yaþanan olumsuzluklarýn bir göstergesidir. Bilinmelidir ki küçük daðlarý ben yarattým havasý ile yol yürümenin insanoðluna kazandýrdýðýndan ziyade kaybettirdikleri, hayatýmýzýn vazgeçilmez gerçeðidir. Düþünmemiz lazým gelen bir þey daha var: Yapacaðýmýz tercihlerin, denizde bir tekne misali alabora olmamýzýn önüne geçmesi gerektiðidir. Ýnsan olarak baþarýya ulaþamazsak geçen zaman içerisinde yaþadýðýmýz hiçbir þeyin anlamý olmayacaðýnýn bilincine varýlmalýdýr. Ýnsanlarýn yapmakta olduðu en önemli yanlýþlardan bir tanesinin de “her þeyi ben bilirim” düþüncesi ile hareket etmenin kendisini ifade þekli olduðu inancýna kapýlmalarýdýr. Sözü geçen þahýslar, idrak ettikleri kendilerini önlerini aydýnlattýðý fikrine kaptýrdýklarý; aslýnda ucu bucaðý olmayan bir karanlýða sürüklendiklerinin farkýna varmakta geç kalmýþlardýr. Bahsetmekte olduðum kafalarýnda yer verdikleri bu gereksiz fikirle hareket etmekle bir arpa boyu yol alýnamayacaðýdýr. Beyinlerin büyük bir bölümünün insanlarýn yanlýþ yönlendirilmesine sebep olan bu lüzumsuzlukla bir çuval misali doldurulduðu akýllardan çýkarýlmamalýdýr. Kafamýzýn, etrafýmýzda her ne varsa yok eden, bizi bir rüzgâr önüne katýp savuran egoistliði elden býrakmamamýz halinde mahsul alamayacaðýmýz bir harmana dönüþeceði gerçeðinin de göz ardý edilmemesi gerekmektedir. Boþ fikirlerin kafamýzda yer bulmasýna müsaade ettiðimiz müddetçe kendisini öðütmekten vazgeçmeyeceði de bir an olsun unutulmamalýdýr. Beynimizin zararlý fikirlerden kurtarýlarak insanlýk için yararlý fikirler üretmesi için gayret gösterilmesi tek þartýmýz olmalýdýr. Baþarýya ulaþamazsak beyinlerimizin boþ bir deðirmene dönüþmesinin çok uzak olmadýðý görülmektedir. Hayatýmýzý aydýnlatabilmek, kafamýzda mantýklý fikirlerin yer etmesini saðlayabilmek için ben olma inancýný taþýmaktan kurtulmamýz lazým gelmektedir. Kendimizi “ her þeyi ben bilirim” havasýndan sýyýramadýðýmýz müddetçe insanlýða deðil faydalý olmak, hayatýmýzý sürüklediðimiz boþluðun içerisine tüm insanlýðý da çekmekten geri kalmayýz. Yapmamýz gereken tek bir þey var: O da egoistlikten uzak kalarak insanlara ne þekilde yardýmcý olabiliriz düþüncesi ile hareket etmek. Çünkü insanýn en fazla zarar gördüðü fikirlerin baþýnda” her þeyi ben bilirim, benden baþkasý yok, olamaz inancýna kapýlarak yol almak gelmektedir. Yazýmý siz deðerli okurlarýma birkaç tavsiyede bulunmadan sonlandýrmak istemiyorum. Siz, siz olun her zaman kendiniz olarak yolunuza devam edin; gökyüzüne deðil de her daim önünüze bakarak yürümeyi tercih edin. Gökyüzüne arada bir bakýn elbette; ama küçük daðlarý ben yarattým havasýna bürünerek deðil, insanlýk için büyük bir önem arz eden gökteki güzellikleri görebilmek için. Bir de sizi hayatýnýzý etkileyeceðini fark ettiðiniz, egoist insanlardan uzak kalýn, onlar yüzünden hayatýnýzýn ýþýðýna veda etmeniz kaçýnýlmaz olacaktýr. Hiç kimseye tepeden bakmayýn, ben bilirim fikrini kafanýzda taþýmakta ýsrarcý davranmayýn, görmemekte ýsrarcý olduðunuz küçücük bir ýþýk, bir gün gelir sizin hayatýnýzý kurtarabilir.
ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.
|
|
| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk | Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi | |
Book Cover Zone
Premade Book Covers
ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim
Yapým, 2024 | © Hüseyin Ýbiþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr. Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz. |