..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Her gün yeniden doðmalý. -Yunus Emre
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > Türk Þad Köktürk




20 Haziran 2004
Oktay Sinanoðlu'nda Yanlýþlar Zinciri  
Türk Þad Köktürk
Koyunun olmadýðý yerde keçiye Abdurrahman Çelebi derler


:DDDJ:
Teþbihte hata olmaz. "Koyunun olmadýðý yerde keçiye Abdurrahman Çelebi derler." Basýn-yayýnda Türkçü adam kýtlýðý olunca az çok "vatancý" tutum takýnan herkesin Türkçü ilân edilmesine þaþmamak gerek. Oktay Sinanoðlu hiçbir akýmýn temsilcisi olmadýðýný söylemesine raðmen birileri tarafýndan Türkçü ilân edilmiþtir. Hâl böyle olunca Sinanoðlu'nun söyledikleri de Türkçülüðe mâl edilmektedir. Peki gerçek nedir? Oktay Sinanoðlu Türkçü müdür? Bunu Sinanoðlu'nun kendi yazýlarýndan, konuþmalarýndan yola çýkarak inceleyelim.

Sinanoðlu'na göre: "Türkiye Cumhuriyeti sýnýrlarý içersindeki herkes Türk milletidir." (1) Dolayýsýyla milliyet, Oktay Bey'e göre bir vatandaþlýk deðiþtirme iþlemi ile basitçe deðiþtirilebilecek bir kavramdýr. Bugün Rus olan yarýn Türkiye Cumhuriyeti vatandaþý olmakla hemen Türk olur. Peki böyle bir resmî iþlemle o insanýn kaný, genleri, kültürü, aidiyet duygusu, tarihi de deðiþecek midir? Bunlar deðiþmeden milliyet deðiþebilir mi? Bunlar aklýn kabûl edemeyeceði kuramlardýr.

Oktay Sinanoðlu milliyet kavramýný açýklarken, dil unsurunu dahi ilginç bir yaklaþýmla ele alýyor ve: "Türkçenin ana dili bile olmasý þart deðil, benimsemiþsen, seviyorsan, kullanýyorsan, gönlünde dil baðý varsa o zaman Türk'sün." (2) demektedir. Þu hâlde Fildiþi Sahilleri'nden yahut Moritanya'dan gelen bir kiþi Türkçeyi öðrenir, sever ve kullanýrsa Türk olabilir. Hey Ulu Tanrý, Türk olmak ne kolaymýþ! Þu Türklük ne kadar ucuzmuþ!

Türkçülerin yabancý ýrklarla karýþmama konusunda ne derece hassas olduðunu herkes bilir. Ama Oktay Beð farklý düþünüyor. Diyor ki: "Bu kadar kýt'ada bu kadar uzun yýllar faaliyette bulunmuþ bir milletin baþka ýrklarla karýþmamasý mümkün deðildir. Hatta karýþmazsa ayýptýr. Türk olmak, soyu, sopu, ýrký, kaný, biyolojik olarak Türk olmak demek deðildir." (3) Duydunuz mu ey Türkler? Kýzýnýzý Çingene'ye, kürde vermezseniz bu ayýpmýþ(!) Öyle ya iç içe yaþýyoruz! Zaten "Soy sop karýþýklýðý önemli deðildir." (4) diyen de Sayýn Sinanoðlu deðil mi?

Hayýr! Biz Türkçüler, Türklüðü bol kepçe daðýtmýyoruz. Hayýr, her Türkçe konuþan Türk olamaz! Türk olmak için önce kaný Türk olmak lâzýmdýr. Çünkü milletler zaman içerisinde kazandýklarý alýþkanlýklarý genlerine aktarýrlar ve böylece Türk ýrkýndan olan kiþiler binyýllarýn getirdiði üstün vasýflarla doðarlar. Bununla birlikte "dil" unsurunun önemini de asla inkâr etmiyoruz. Biliyor ve inanýyoruz ki dilini korumayý baþarmýþ milletler, baðýmsýzlýklarýný da korumayý baþarýrlar. Biliyoruz ki Türk harsýnýn temelinde Türk dili vardýr. Bize Türklük uðrunda çalýþma aþký veren de hem damarlarýmýzda taþýdýðýmýz asil Türk kaný hem de zihnimizde ve yüreðimizde yaþattýðýmýz büyük Türk harsýdýr. Fakat Oktay Sinanoðlu'nun yaptýðý gibi kan unsurunu reddederek bir yere varýlamaz.

Sinanoðlu'nun þu cümlesine bakalým: "... bütün insanlarýn kardeþliðine dayanan bir küresel dünya yaratýlmasýnda önemli rol oynayabiliriz." (5) Þimdi hafýzanýzý bir yoklayýn. Bunun gibi cümleleri kim bilir kaç kez duydunuz hayatýnýzda! "Ýnsanlarýn kardeþliði" ve "küresel dünya"... Hayýr beyler, yalandýr; afyondur bunlar! Ýnsanlarýn kardeþliði masalý, güçlü milletlerin zayýf milletleri uyutmak için uydurduðu bir saçmalýktýr. Türk'e ancak Türk'ten kardeþ olur. Bütün milletler vatanýnýz üzerinde oyunlar oynarken ne kardeþliði!.. Kürt terör örgütü PKK'ya destek vermeyen devlet kalmamýþken ne kardeþliði efendiler!.. Biz bütün oynanan oyunlarýn farkýndayýz. Bu yüzden sürekli haykýrýyoruz: "Türk'ün Türk'ten baþka dostu yoktur!"

Her þey ortadadýr. Sinanoðlu, yalnýzca Türkçecidir (Bu konuda da yanlýþlarý olmasýna raðmen). Türkçü deðildir. Bütün bu açýklamalardan sonra onun Türkçü olduðunu iddia eden olursa, bu, iddia sahiplerinin Türkçülükten bi-haber olduklarýndan baþka hiçbir þeyi kanýtlamaz.


(1) Sinanoðlu Oktay, Hedef Türkiye, Otopsi Yayýnevi, 11. Basým, Temmuz 2002, s. 139
(2) Sinanoðlu Oktay, Hedef Türkiye, Otopsi Yayýnevi, 11. Basým, Temmuz 2002, s. 325
(3) Sinanoðlu Oktay, Hedef Türkiye, Otopsi Yayýnevi, 11. Basým, Temmuz 2002, s. 324-325
(4) Sinanoðlu Oktay, Hedef Türkiye, Otopsi Yayýnevi, 11. Basým, Temmuz 2002, s. 141
(5) Sinanoðlu Oktay, Büyük Uyanýþ, Otopsi Yayýnevi, 7. Basým, Ekim 2002, s. 142

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: yeniden merhaba:)
Gönderen: zümrüt tanrýöven / Eskiþehir/Türkiye
4 Kasým 2007
Aslýnda ben oldukça beðenirim Sinanoðlunu ama burada deðindiðini konulara kesinlikle katýlmaktayým gene:) Türkçülük öylesine kolay bir yol deðil, þurdan gidelip deyip de seçemezsiniz ona gönül vermek gerek ve ince detaylarýný kavrayabilmek. Týpký Türk olmanýn o kadar da kolay olmadýðý gibi. Yine teþekkürler bunu dile getirmiþ olduðunuz için. saygýlar...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Millî Meselelerde Çözüm

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ümmetçi - Kürtçü Dayanýþmasý
Maddecilik - Þeriatçýlýk ve Millî Güç
Ab Yeryüzü Cenneti mi
Seçim Sonuçlarýnýn Düþündürdükleri
Laikliðe Saldýrýlar ve Yanýtlarýmýz

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Türk Duasý [Þiir]
Atayurtta Sabahlamak [Þiir]
Mavi Ejder [Þiir]
Çanakkale'de Erler [Þiir]
Tarihin En Büyük Kahramanýna [Þiir]
Türk'ün Kaderi [Þiir]
Sýr [Þiir]
Vurun Beni [Þiir]
O Günleri Özlemek [Þiir]
Üç Mayýs'ýn Altmýþýncý Senesi [Þiir]


Türk Þad Köktürk kimdir?

Türk'üm Türkçüyüm Atatürkçüyüm

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Türk Þad Köktürk, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.