..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçeði arayan bir insan, öncelikle her þeyden gücü yettiðince kuþku duymalýdýr. -Descartes
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Savaþ ve Afetler > Can Macit




10 Nisan 2005
Çanakkale Tacirleri  
Can Macit
Önceleri “Çanakkale” denildiðinde akla ünlü randevu evi iþletmecisi ”Çanakkaleli Melahat” gelirdi. Sonra 1965 yýlýnda Yönetmen Turgut Demirað “Çanakkale Aslanlarý” isimli filmi çekti. TSK’nin desteði ile çekilen


:DBAJ:
Önceleri “Çanakkale” denildiðinde akla ünlü randevu evi iþletmecisi ”Çanakkaleli Melahat” gelirdi. Sonra 1965 yýlýnda Yönetmen Turgut Demirað “Çanakkale Aslanlarý” isimli filmi çekti. TSK’nin desteði ile çekilen bu filmde dönemin bir çok ünlü sanatçýsýnýn yaný sýra Ajda Pekkan da rol almýþtý.

Milli Eðitim Bakanlýðýna baðlý ilk ve ortaokul öðrencilerine “zorunlu olarak” seyrettirildiði için film iyi giþe hasýlatý yapmýþ olmalý.

“Çanakkale Aslanlarý” çok ilginç bir filmdir. Öncelikle ortada doðru dürüst bir senaryo yoktur. Sonra film renklidir renkli olmasýna da, banyosu doðru dürüst yapýlmadýðýndan bazý sahneleri yeþil-beyazdýr. Ayrýca binlerce Mehmetçiðin figüranlýk yaptýðý filmde, Gelibolu’ya çýkartma yapan düþman askerlerinin ve onlarý durdurmaya çalýþan Türk askerlerinin elinde M1 tüfekleri vardýr. Çanakkale savaþlarýnýn 1915 yýlýnda yapýldýðýný, Amerikan malý M1 tüfeklerinin ise ilk örneklerinin ABD Ordusunda 1936 yýlýndan itibaren kullanýlmaya baþlandýðýný hatýrlatalým.

Aradan yýllar geçti, uzun süre hatýrlayan ve hatýrlatan olmadý Çanakkale Savaþlarýný. Derken 12 Eylül’ün getirdiði “huzur ve güven ortamý”ndan sonra PKK Terörü baþladý. Önce salaðýn biri “Türk-Kürt Kardeþtir, Ayrým Yapan Kalleþtir(!)” sloganýný ortaya attý. O zamanlar Kürtlerin “Dað Türkleri(!)” olduðu iddia edilirdi. Sonra baþka bir zavallý o uydurma mezar taþlarýný diktirdi. Hani üzerinde “Þýrnak’tan Þeyhmuz Balta” veya “Diyarbakýr’dan Abuzer Kadayýf” yazan uydurma mezar taþlarýný... Halbuki Genelkurmay Baþkanlýðýnýn yayýnladýðý Balkan, 1. Dünya ve Kurtuluþ Savaþýnda verdiðimiz þehitleri gösteren kitapta kimlerin bu vatan için þehit düþtüðü açýkça görülmekteydi.

Hesapça daðdaki Kürt eþkýyayý kafaya alýp düze indireceklerdi. Eþkýya yaklaþýk 5000 askeri, polisi ve kamu görevlisini þehit ederek cevap verdi bu safça giriþime...

Sonra “Dinler Arasý Diyalog” diye Papazý ile Hahamý ile kolkola gezen hacý baba tayfasý el attý Çanakkale iþine. Sakallý amcalarý, çarþaflý bacýlarý otobüslere doldurup turlar düzenlediler. Hatta Almanya’dan bile getirdikleri bu saf yurttaþlara, “Çanakkale Savaþýný askerler deðil, evliyalar ile enbiyalar kazandý(!)” diye masal anlatmaya kalktýlar.

Bunun üzerine laikliðin yýlmaz bekçileri ayaklandý. Bizi 1. Dünya Savaþýna gereksiz yere sokup Çanakkale ve diðer cephelerde milyonlarca vatan evladýný kýrdýran Ýttihatçýlarýn devamý olan partide yuvalanmýþ herifler de el attýlar Çanakkale Ticaretine.

Ýþin ilginç yaný Çanakkale Savaþýný sahiplenen bu heriflerin çoðunun dedeleri, 1915’de Türk Ordusunda deðil, Yunan Ordusunun “amele taburunda” askerlik yapýyordu. Neyse bu konuyu fazla deþip herifleri baþýmýza sýçratmayalým....

Daha sonra rezillik son aþamasýna vardý. Türk Ordusunda geri hizmette görevliyken tifüsten ölmüþ, iki Rum, bir Ermeni ve bir de Yahudi asker bulup azýnlýklarý da ortak etmeye kalktýlar Çanakkale Zaferine.

Oysa “18 Mart Çanakkale Zaferi” öncelikle küçük rütbeli Türk ve Alman subaylarýnýn eseridir. Savaþýn sonraki aþamasý ise 1. Dünya Savaþýnda “Batý Cephesinde” sýkça görülen gereksiz insan kýyýmýndan baþka bir þey deðildir...

Tabii bu benim fikrim.... Çanakkale Savaþýnda babamýn üç amcasý ve dayýsý þehit düþtüðü için bu kadar ukalalýk etmeye hakkým olsun artýk.

Ama siz Çanakkale Tacirleri, þehitleri rahat býrakýnýz!

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: "Uzun lafýn kýsasý"
Gönderen: Murat M. UÐURLU / Ýstanbul/Türkiye
16 Nisan 2005
Konuyu uzatýp da içinden çýkýlmaz duruma getirmeden, aðdalandýrýp sündürmeden anlatmak buna derim. Ýnsanýn fikirleri berrak, ne düþündüðünü, ne yaþandýðýný bilince böyle kristalize yazýlar çýkýyor iþte. "Uzun lafýn kýsasý" deyimini anlatan ve olurmuþ dedirten yazýnýz konuya ýþýk tutmasý bakýmýndan da son derece olumlu bir örnek. Yazýlarýnýzý izleyeceðim, teþekkürler. M.M.UÐURLU




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Sezen Aksu Konseri
Konstantiniye'nin Yitik Günceleri
Hamamýn Namusu
Savcýnýn Karýsý
Bir Irkçýnýn Ýhaneti
Efendi
Silahlara Veda Kumpanyasý
Soðan Çorbasý
Cumhuriyetin Masallarý
Çin Gerçeði

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Görmeden Sevdiðimiz Büyük Büyük Türkiye [Deneme]
Türkçe Dil Sýnavý [Deneme]
Varolmanýn Dayanýlmaz Hafifliði [Deneme]
Onlar [Deneme]
Ukrayna’da Ýlginç Geliþmeler [Ýnceleme]
Türkistan Lejyonu [Ýnceleme]
Baraba Tatarlarý Hakkýnda Bir Derleme [Ýnceleme]
Mýsýr Ordusundaki Amerikalý Subaylar [Ýnceleme]
Grigory Gurkin [Ýnceleme]
Chulym Tatarlarý [Ýnceleme]


Can Macit kimdir?

Boþverin!

Etkilendiði Yazarlar:
Henüz yok! Belki ileride...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Can Macit, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.