..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Düþgücü güzelliði, adaleti, mutluluðu yaratýr. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Din > Hasan Hüsnü Güner




19 Þubat 2008
Ýnciller ve Çeliþkiler  
Hasan Hüsnü Güner
Ýnciller üzerine yazdýðým iki makalemin ardýndan, bu serinin son yazýsý olarak incillerde yer alan birbiriyle çeliþkili cümleleri maddeler halinde yazacaðýmý belirtmiþtim. Daha anlaþýlýr olmasý için bu maddeleme metodunu kullandým.


:CBHG:
Ýnciller üzerine yazdýðým iki makalemin ardýndan, bu serinin son yazýsý olarak incillerde yer alan birbiriyle çeliþkili cümleleri maddeler halinde yazacaðýmý belirtmiþtim. Daha anlaþýlýr olmasý için bu maddeleme metodunu kullandým. Tekrarlara sapmamak için birbiriyle baðlantýlý da olsa, diðer maddelerdeki bilgileri buraya almadým. Ýhtiyaç hissedenler ilk iki makaleyi de okuyabilirler.

Serinin son yazýsý olmasý hasebiyle þu bilgiyi tekrar aktarmak isterim. Hýristiyanlar için kutsal olarak kabul edilen dört incil vardýr. Bunlar; Matta, Markos, Luka ve Yuhanna'dýr. Hýristiyan inancýna göre bunlar arasýnda bir ayrým yoktur. Þimdi maddeler halinde bu çeliþkilere geçelim.

1. Matta incilinin 5. bölümünün 39. - 40. - 41. kýsýmlarýnda, "Kötüye karþý direnmeyin. Sað yanaðýnýza bir tokat atana öbür yanaðýnýzý da çevirin. Size karþý davacý olup mintanýnýzý almak isteyene abanýzý da verin. Sizi bin adým yol yürümeye zorlayanla iki bin adým yürüyün." yazýlýdýr. Böylesine hümanist bir yaklaþýmda bulunan bir incil, Luka'nýn 12. bölümünün 51. - 52. kýsýmlarýnda "Yeryüzüne barýþ getirmeye mi geldiðimi sanýyorsunuz? Size hayýr diyorum, ayrýlýk getirmeye geldim" þeklinde bir yaklaþýma dönüþüyor.

2. Matta incilinin 7. bölümünün 21. - 22. - 23. kýsýmlarýnda, Hz. Ýsa'nýn (A.S.), "Beni kabul eden herkes deðil, göklerdeki Babam'ýn isteðini yerine getiren Göklerin egemenliðine girecektir" dediði yazýlýdýr. Ancak, yine Matta'nýn 10. bölümünün 32. kýsmýnda "Beni kabul eden herkesi, ben de göklerdeki Babam'ýn önünde açýkça kabul edeceðim" yazýyor.

3. Matta incilinin 10. bölümünün 34. - 35. kýsýmlarýnda Hz. Ýsa'nýn (A.S.), "Yeryüzüne barýþ getirdiðimi sanmayýn! Barýþ deðil, kýlýç getirmeye geldim. Çünkü ben babayla oðulun, anneyle kýzýn, gelinle kaynananýn arasýna ayrýlýk sokmaya geldim." dediði yazýlýdýr. Fakat, Matta'nýn 15. bölümünün 4. kýsmýnda "Çünkü Tanrý þöyle buyurdu: 'Annene babana saygý göstereceksin' ; Annesine ya da babasýna söven kesinlikle öldürülecektir." yazmaktadýr. Yukarýdaki cümlede, aile içerisine ayrýlýk soktuðunu söyleyen birisi, hemen ardýndan neden anne ve babaya saygýdan, hatta kötü söz kullananlarýn öldürülmesi gerektiðinden bahsediyor. Bu bir peygambere yakýþmayacak bir çeliþkidir. Yine, Matta'nýn 26. bölümünün 52. kýsmýnda "O zaman Ýsa ona, 'Kýlýcýný yerine koy' dedi. 'Kýlýç çekenlerin hepsi kýlýçla ölecek'." yazmaktadýr. Yeryüzüne kýlýç getirmeye geldim diyen birisi, neden kýlýç çekenleri kötülüyor?!

4. Matta incilinin 1. bölümünün tamamýnda Hz. Ýsa'nýn (A.S.) soy aðacý verilir ve doðumu anlatýlýr. Soy aðacý verilirken, üst kuþaklarla, annesi Hz. Meryem'den deðil, Hz. Meryem'in kocasý denilen Yusuf isimli birisinden baðlantý kurulur. Halbuki, incilin ayný yerinde, Yusuf'un Hz. Meryem'e Hz. Ýsa (A.S.) doðmadan önce dokunmadýðý yazýlýdýr. Buna göre, sözü edilen Yusuf ile Hz. Ýsa (A.S.) arasýnda hiçbir kan baðý bulunmaz, incildeki bilgiye göre aralarýndaki iliþki sadece üvey baba - üvey evlat iliþkisidir. Böyle olunca da, o soy aðacýndaki yer alan kiþilerle Hz. Ýsa (A.S.) arasýnda bir kan baðý bulunmadýðý anlaþýlýyor. Yani, Matta'nýn ilk bölümündeki soy aðacýnda yer alan Hz. Davud, Hz. Ýbrahim gibi peygamberlerle bir kan baðý meydana gelmiyor. Ancak, buna raðmen, Matta, Markos, Luka ve Yuhanna'nýn çeþitli yerlerinde Hz. Ýsa'dan (A.S.) "Davudoðlu" diye bahsediliyor. Bu þekilde, incil kendi kendini yalanlamýþ oluyor. Kan baðý olmayan birisine onun soyundan geldiðinin iþareti olan "...oðlu" denilemez!

5. Matta incilinin 12. bölümünün 19. kýsmýnda Hz. Ýsa'nýn (A.S.) özelliklerinden bahsedilirken "çekiþip baðýrmayacak, sokaklarda kimse onun sesini duyamayacak" yazýyor. Ancak, ayný bölümün 34. kýsmýnda Hz. Ýsa (A.S.), Ferisiler'e hitaben "Sizi engerekler soyu! Kötü olan sizler nasýl iyi sözler söyleyebilirsiniz?" diyerek baðýrýyor. Yine, Matta'nýn 15. bölümünün 7. - 8. kýsmýnda Hz. Ýsa (A.S.) bir grup insana "Ey ikiyüzlüler!" diye hitap ediyor. 16. bölümün 23. kýsmýnda ise Hz. Ýsa (A.S.), Petrus'a "Çekil önümden, Þeytan!" diye baðýrýyor. Luka'nýn 11. bölümünün 40. kýsýmda da "Ey akýlsýzlar!" diyerek çýkýþýyor. Þimdi ilk cümleyi tekrar okuyalým, hani çekiþip baðýrmayacaktý?

6. Matta'nýn 28. bölümünün 15. kýsmýnda "Bu söylenti Yahudiler arasýnda bugün de yaygýndýr." þeklinde bir cümle vardýr. Bu cümlenin sonradan eklendiði açýkça belli olmaktadýr. Çünkü, cümlede "bugün de" denilmektedir. Bu cümleden önceki cümleleri de okuyunca, tamamen eklenti bir cümle olduðu açýkça ortaya çýkmaktadýr.

7. Markos incilinin 12. bölümünün 29. kýsmýnda Hz. Ýsa (A.S.), "Dinle, ey Ýsrail! Tanrýmýz Rab tek Rab'dir." demektedir. Ancak, incillerin pek çok yerinde Hz. Ýsa (A.S.) içinde (haþa) "Rab" kelimesi kullanýlmýþtýr. Mesela, Markos'un 2. bölümünün 28. kýsmýnda "Ýnsanoðlu, Þabat gününün de Rabbi'dir." demiþtir. Yani, Hz. Ýsa (A.S.), kendisine hem "insanoðlu" hem de (haþa) "Rab" demiþ oluyor!

8. Luka incilinde 26 benzetme vardýr. Bunlarýn 16'sý incil'in öbür kýsýmlarýnda yer almaz.

9. Luka incilinin hemen baþýnda "Yahya'nýn Doðumu Önceden Bildiriliyor" baþlýðýnda bir bölüm yer alýyor. Ancak bu bölüm, Matta ve Markos incilinde bulunmuyor.

10. Luka'nýn 1. bölümünün 15. kýsmýnda "O, Rab'bin gözünde büyük olacak. Hiç þarap ve içki içmeyecek." yazýlýdýr. Yani, Rab'bin gözünde büyük olmanýn içki içmemekle bir alakasý olduðu söyleniyor. Fakat, Hýristiyan inancýna göre içki içmek günah sayýlmýyor. Buna sebep olarak da, incilde geçen "Dýþarýdan insanýn vücuduna giren hiçbir þeyin yasak olmadýðý" cümlesi gösteriliyor.

11. Luka incilinin 2. bölümünün 36. - 37. kýsýmlarýnda, Anna adýnda çok yaþlý bir kadýn peygamberin varlýðýndan söz ediliyor. Ancak, bu kiþiden diðer incillerde hiç bahsedilmiyor.

12. Yuhanna incilinin 3. bölümünün 17. kýsmýnda "Tanrý, Oðlu'nu dünyayý yargýlamak için göndermedi, dünya O'nun aracýlýðýyla kurtulsun diye gönderdi." yazýlýdýr. Buna raðmen, Luka'nýn 5. bölümünün 22. kýsmýnda "Baba kimseyi yargýlamaz, bütün yargýlama iþini Oðul'a vermiþtir" yazmaktadýr. Ayný incilde geçen ve birbirine taban tabana zýt iki ifade. Þimdi nasýl olur da bu metne kutsal diyebiliriz?

13. Ýncillerin, bilhassa Matta ve Yuhanna'nýn birçok sayfasýnýn altýna dipnotlar düþülmüþtür. Bu dipnotlarda, ilk incil yazmalarý olarak kabul edilen Grekçe El Yazmalarýnda yer alan farklý cümleler yer almaktadýr. Yani, buradan hareketle bazý cümlelerin açýkça deðiþtirildiði ortaya çýkýyor.

Bütün bu maddeleri toparlarsak, ortaya þöyle bir tablo çýkýyor; eðer, inciller kutsal bir metinse, yani ilahi bir metinse hiç bir yanlýþýn ve çeliþkinin bulunmamasý, hiçbir cümlenin deðiþtirilmemesi gerekmektedir. Yukarýda yer alan çeliþkilerin, incillerde yer alan bütün çeliþkiler olmadýðýný da göz önünde bulundurarak þöyle bir düþünelim; bu nasýl bir ilahi metindir, biz buna nasýl inanýp güveneceðiz?



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýncillerin Ýçindekiler
Ýnciller Üzerine Yazýlanlar

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kompozisyon Türleri
Türkülerimiz
Kürt Dosyasý
Avrupa'dan Sahneler
Irak Dosyasý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Serdengeçti'den Gülünç Hakikatler [Deneme]
Dilimizle Yaþamak [Eleþtiri]


Hasan Hüsnü Güner kimdir?

Born in 1986. . Türk Dili ve Edebiyatý. .

Etkilendiði Yazarlar:
Osman Yüksel Serdengeçti, Mehmed Niyazi, Abdurrahman Dilipak ve Emine Þenlikoðlu


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hasan Hüsnü Güner, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.