İnceleme > Entelektüel

nötr

A'dan Z'ye Güzel Sözler

Buradaki veriler yaklaşık 200 sayfadır.İlgilendiğiniz konu başlığını dikkate alarak alfabetik sıraya göre dizilmiş olan sözü inceleyebilirsiniz.Sözlerin yazarları verilmemiştir,ama gene de onların bir başkasına ait olduğu gerçeğini unutmayacağınızı sanırım.(Kendi sözümüşmüş gibi kullanırsak yazarına karşı çok büyük bir saygısızlık yapmış oluruz.)Sözlerde eksiklik veya fazlalık da olabilir,çünkü bunlar internet ortamından derlenmiştir.Bu

dramatik

Agamemnon Trajedisi ve Troia Savaşı

Tarihte şüphesiz aiskhylos gibi pek çok ünlü ozana ve trajedilere konu olmuştur Agamemnon, Truva savaşında en çok konuşulan bir komutan hatta Truva savaşını başlatan komutandır.

düşündürücü

Edebiyat Düşüncesi Üzerine

Sanatın ortaçağ boyunca rahmani ve içsel gayeleri önemsemiş olması bizi, bugünkü edebiyatın bir eksen kayması yaşayıp yaşamadığı sorusuyla karşı karşıya getirir.

olumlu

Divan Edebiyatını Sevdiren Adam: İskender Pala

Çok köklü bir geleneğin kültür hayatımıza yansımasıdır Divan edebiyatı… Asırları aşıp günümüze ulaşan bu gür ses, hâlâ yankılanmaya devam ediyor. Müzeye kaldırılan edebiyat, müzenin kapılarını zorlayarak hayata akmak için zaman ve zemin kolluyor. Bu hususta ona kılavuzluk edecek gönül insanlarının himayesini umuyor ve bekliyor.

olumlu

Orta Asya Gerçeği

Orta Asya'nın bu günkü görünen boyutuyla 1990 yılı sonlarına doğru tanıştık. Sovyetlerin salpa yalpa devinmesinin sonunda yıkılmasıyla birlikte duyulan özgürlük çığlıkları onları fark etmemize sebep oldu. uyuklayan gönül tamburamızın yayları kıpırdamaya aşina olduğumuz özgürlük tınısıyla çalmaya başladı.

olumsuz

Yenidünya Düzeni Güçlerinin Günümüz İnsanı Üzerindeki Politikalarını Gerçekleştirme Araçları

Belgesel ya da sinema filmi olsun iyi analiz edebilmeli bizde yarattığı duyguyu tahlil etmeliyiz ama kılavuzumuz somut gerçekler olmalıdır. Bu somut gerçekler nelerdir. Birçoğu bu tür belgesellerde istatistik olarak veriliyor zaten. Günlük yaşamda, haberlerde, dizilerde görüyoruz: Güçlüler kuralları koyuyor. İşine gelmeyince değiştiriyor. Uluslar parçalanıyor. İşine gelirse birleştiriliyor. Ama

nötr

Beyin Nasıl Hızlı Çalışır 1

İşte makro dünyadaki beyinin işleyişi de böyle. Rahip yaşamlıdır. Makro dünya, kuantum görünümlü en az kuantum işleyişle makrodur. Yine makro dünya somut olarak kolektif birim zaman içinde de kuantum zamanla en çok belirip işleyen bir som gerçekliktir.

olumlu

Teoman ve Elif Şafak

Hep şunu merak ederdim. Bir yazar, bir ressam, bir şair, bir ses sanatçısı bir araya gelse bir konu hakkında konuşsa ne olur acaba diye. Bugün NTV'de bir programa Elif Şafak ile Teoman katılmıştı ve Türkiye meseleleri hakkında düşünce beyan ediyorlardı. Türkiye tablosu yarım kalmış bir tablo gibidir. Bu

karışık

Hatanın Kalbi

Acı; zamanla diner mi yoksa iliklerinize işlenip, sizin bir organınız mı olur? Kolunuz, bacağınız, ayaklarınız gibi... Size ilişik, sizden mi olur ya da siz mi onun olursunuz? Herkesin içinde herkesten ve her şeyden biraz vardı. En azından Goethe bunu onaylıyordu:
“Ben, kendi hesabıma, ne yaptım tüm

olumlu

Şiirin Doruklarında!..

Şiir,başkalarının düşünüp de kelimelere dökemediği duygu,düşünce ve hayalleri estetik kaygılar gözeterek yansıtmaktır.Bunu gerçekleştirmek her kişinin yapabileceği bir iş değildir.Yani her insan şiir yazamaz.

olumlu

Sıfır Nedir?

Sıfır tabanlı düşünce başkalarının bakış açılarından kurtulmayı, insanın kendi sorusunu sorabilme cesaretini ve düşüncelerini yeniden kurabilmeyi, dünyayı kendi gözünden görebilme serüvenini temsil ediyor.

karamsar

Duyumsuzluk

aslında okunmaya değmeyecek bir yazı belkide saçmalamalarla dolu bir yığın zırvalık. Cünkü ben çoğu yazıyı okuduğumda kendimde o kadar eksiklikler buluyorum ki sonra ürperiyorum. ve yanlış yoldayım diyorum.

Başa Dön