..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Deðiþim dýþýnda hiçbir þey sürekli deðildir. -Heraklitos
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Çocuk
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri

Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  

Vali Recep Yazýcýoðlu ve "Köprü"nün Hikâyesi
M.NÝHAT MALKOÇ
Deneme > Unutulamayan Dönemler

M. NÝHAT MALKOÇ Yýllardan beri hep söyleriz: Türkiye’de un var, þeker var, yað var; fakat helva yapacak maharetli eller yoktur. Bu belki öznel bir yargýdýr, ama yaþanan hakikatler bunun nesnel yanlarýnýn da görmezlikten gelinmemesi gerektiðini ortaya koyuyor. Yeraltý ve yerüstü zenginliklerimiz dünya devletlerinin iþtahýný kabartýyor. Büyük bir hazinenin üz

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• ÝzEdebiyat > Öykü > Çocuk
 Atatürk'ün Çocukluk Anýlarý: Büyük Kurtarýcý  (Serdar Yýldýrým)

ATATÜRK'ÜN ÇOCUKLUK ANILARI BÜYÜK KURTARICI Atatürk'ün kýz kardeþleri Makbule ile Naciye tartýþýyordu. Naciye: Abla, son günlerde annem ve babamýn konuþmalarýndan þu sonuca ulaþtým: Osmanlý kötüye gidiyor ve önlem alýnmazsa sonumuz bir felaket. Bunun üzerine Makbule: Doðrudur. Bir kötü gidiþat var ama önlem alýnmýyor.
 Atatürk'ün Ýlkokul Anýlarý: Kaplan  (Serdar Yýldýrým)

ATATÜRK'ÜN ÇOCUKLUK ANILARI KAPLAN Selanik'teki evde Atatürk'ün abileri Ahmet ile Ömer konuþuyordu. Ömer: Hayvanat bahçesinde kaplanlarýn olduðu bölüme bir adam düþmüþ. Kaplanlar, onu yemiþ. Neden ama? Neden bir kaplan insaný yer? Ahmet: Bunu ben de çözemedim. Kaplan insanlarýn tutsaðý ama insaný yiyor. Diðer insanlarýn intikam alabileceðini düþünemiyor. Olayý ben de duydum.
 Almanya"daki Türk Çocuk Edebiyatý Üzerine Kýsa Notlar*  (Ali Osman Öztürk)

Doksanlý yýllarda Almanya'da çocuk edebiyatý üzerine Yüksel Pazarkaya baðlamýnda kýsa notlar.
 Korkak Tavþan  (Serdar Yýldýrým)

KORKAK TAVÞAN Orman kenarýnda bir Korkak Tavþan yaþarmýþ. Geceleri gizlendiði aðaç kovuðundan hiç çýkmazmýþ. Uyurken korkulu rüya gördüðü zamanlar kan ter içinde uyanýr rüyasýnda gördükleri sanki gerçekten oluyormuþ gibi titrer dururmuþ. Günlerden bir gün yuvasýndan fazla uzaklaþmadan yiyecek aramaya çýkmýþ.
 Altýn Nine  (Þefika Ünal)

Altýn nine ise bu duruma hiçbir þey söylemez, üzüldüðünü ve kýzdýðýný belli etmezmiþ.
 Kardeþ Ali - Ýyilik Timsali  (Serdar Yýldýrým)

KARDEÞ ALÝ - ÝYÝLÝK TÝMSALÝ Eski zamanlardan birinde Ali adýnda bir genç yaþarmýþ. Doðduðundan beri köyünden dýþarý çýkmamýþ. Duyduðu, gördüðü, bildiði hep köyüne ait þeylermiþ. Kendisi baþkalarýnýn iþine karýþmaz, kimse hakkýnda kötü söz söylemez, babadan kalma tarlayý anasýyla birlikte ekip biçer, karýnca kararýnca geçinip giderlermiþ. Köy arazisinin yarýdan fazlasýnýn sahibi çok zengin iki kiþiymiþ. Bu iki köy aðasý köyde yaþayanlarýn üç gruba ayrýlmalarýna neden olmuþlar.
 Atatürk'ün Ýlkokul Anýlarý  (Serdar Yýldýrým)

ATATÜRK'ÜN ÝLKOKUL ANILARI: MUSTAFA OKULA BAÞLIYOR Mustafa okula baþlayacaktý. Babasý Ali Rýza Bey oðlunun laik eðitim veren Þemsi Efendi Ýlkokulu’na gitmesini istiyordu. Annesi Zübeyde Haným ise, mahalle mektebine gitmesini arzu ediyordu. Bu konu etrafýnda fikir çatýþmalarý sürüp gidiyordu: Zübeyde Haným: “ Ne var yani Þemsi Efendi Ýlkokulu’nda? Ne öðrenecek orada? Hem orasý uzak. Mahalle mektebi þuracýkta. Oraya gitsin istiyorum. “ Ali Rýza Bey: “ Haným, okulun yakýnlýðý, uzaklýðý önemli
 Konuþan Leylek  (Serdar Yýldýrým)

KONUÞAN LEYLEK Yaþamakta olduðumuz þu yýllardan pek de o kadar uzak sayýlmayacak bir zaman dilimi içerisinde konuþan bir leylek yaþarmýþ. Bu leylek insanlar gibi konuþur, insanlar gibi düþünürmüþ. Ýyilik yapmayý ne kadar çok istermiþ bir bilseniz…Fakat iyilik yapmak için hiç fýrsat bulamazmýþ.
 Lepistes - Beta ve Gromi'ye Karþý  (Serdar Yýldýrým)

LEPÝSTES - BETA VE GROMÝ'YE KARÞI Okan, on yaþýnda bir çocuktu. Süs balýklarýna meraklýydý. Evlerinde bulunan akvaryumda pek çok türden süs balýðý bulunuyordu. Bir gün Okan’ýn eline süs balýklarýyla ilgili bir kitap geçti. Bu kitabýn bir sayfasýnda gayet güzel bir balýk dikkatini çekti. Balýðýn resmi altýnda Beta diye yazýyordu.
10 
 Yakýþýklý Geyik  (Serdar Yýldýrým)

YAKIÞIKLI GEYÝK Tibet munçaðýnýn Hani adýnda bir papaðaný vardý. Munçak, Hani’yi satmak istiyordu fakat kimse Hani’yi almaya yanaþmýyordu. Ýþte, az önce tavþanýn biri Hani’yi satýn almak istemiþ ama Hani olur olmaz yerde söze karýþarak bu satýþý engellemiþti.
11 
 Keloðlan Mücevher Aðacý  (Serdar Yýldýrým)

KELOÐLAN MÜCEVHER AÐACI Zaman gelmiþ, zaman geçmiþ. Günler gelmiþ, aylar geçmiþ. Aylar gelmiþ, yýllar geçmiþ. Keloðlan yirmi iki yaþýna girmiþ, nereden duyduysa adýný duymuþ, kafasýnda iyice yer etmiþ, mücevher aðacýný bulmak üzere yola çýkmýþ. Keloðlan gele geçe, pýnardan soðuk su içe, yolu bir ormana düþmüþ.
12 
 Sivrikoz Zamana Karþý  (Serdar Yýldýrým)

SÝVRÝKOZ ZAMANA KARÞI Sivrikoz'un küçük yaþlardan itibaren kafasýna takýlan sorular vardýr. Yýllar geçtikçe bu sorular daha da belirginleþir. Annesine, babasýna, amcasýna, dayýsýna bu sorularý sorar fakat gelen cevaplar tatminkar olmaz. Ýyi, güzel diyorsunuz da benim beklediðim cevaplar bunlar deðil, der. Babasý bir gün: " Sivrikoz beklediðin cevaplar bunlar deðilse sen sorduðun sorularýn cevabýný biliyorsun demektir. " der de Sivrikoz babasýna cevaplardan tam olarak emin olmadýðýný söyler. Sivrikoz'un sorduðu sorular nedir? Acýmasýzca geçen zaman, insanlarý neden yaþlandýrýyor? Ýnsanlarýn görünüþleri neden deðiþiyor? Zaman geçtiði için, insanlar yaþlanýyorsa zamaný durdurmak mümkün deðil midir? Sivrikoz bir gün babasý Hacivat'tan izin alýr ve zamaný arayýp bulmak, onunla hesaplaþmak için, yola çýkar.
13 
 Katil Sakýz  (Serdar Yýldýrým)

KATÝL SAKIZ On beþ yaþýndaki iki kýz arkadaþ Gizem ile Çaðla evin balkonunda oturmuþ, konuþuyorlardý. Aniden bir güvercin geldi ve bahçedeki aðaçlardan birine kondu. Güvercini gören Çaðla çiðnemekte olduðu sakýzý aðzýndan çýkardý: " Bak Gizem, þu sakýzý güvercine atacaðým. Güvercin sakýzý görmezse iyi ama görür de yerse dünyasý deðiþir. " " Dünyasý mý deðiþir? O zaman atma sakýzý. Güvercine yazýk. " " Hayýr atacaðým. Ýþte attým. " Çaðla'nýn attýðý sakýzý güvercin gördü ve kanatlarýný çýrparak, sakýza doðru uçtu. Bunun üzerine Gizem heyecanla baðýrdý: " Dur güvercin, yeme o sakýzý. Senin sonun olabilir. "
14 
 Ahtapot  (Serdar Yýldýrým)

AHTAPOT Gizem dolu, sýr dolu, pek çok bilinmezliklerle dolu kainatýn bilmem nerelerinde sessizce dönüp durmakta olan sevgili dünyamýz. Üzerinde yaþamalarýna, hayat bulmalarýna, barýnmalarýna olanak tanýdýðýn on binlerce yýldan beri her þeyi ile belki de sadece sende var olan canlý varlýklar.
15 
 Dev Hamsi  (Serdar Yýldýrým)

Yavru hamsi annesi ile birlikte Karadeniz’de yaþýyormuþ. Onlar sýk sýk deniz yüzeyine çýkýp etrafý seyrediyorlarmýþ. Yavru hamsi annesini sorduðu sorularla bunaltýyormuþ: “ Anne, bu dünya niye var? Sen neden varsýn? Ben neden varým? Bu deniz niye dalgalý? Neden büyük balýklar küçük balýklarý yiyor? “ Annesi yavru hamsinin sorduðu sorulara bir cevap bulamazken, yavru hamsi bir soru daha sormuþ: “ Anne, sen anne olmuþsun ama neden az büyümüþsün? Pek çok balýðýn yavrusu senden büyük. “ Bunun üzerine annesi: “ Yavrum, hamsiler en çok yirmi santimetre olurlar. Bizim cinsimiz böyle. Fazla uzamýyoruz. “ Yavru hamsi: “ Anne, balinalar yirmi metre olurmuþ. Ben de büyüdüðümde yirmi metre olabilir miyim? Bunun için ne yapmam gerekir? “ Anne hamsi: “ Caným yavrum, beni geçen yýla döndürdün. Ayný þeyi ben de düþünmüþtüm. O zamanlar senin kadar bir yavruydum. Palamut sürüsü, bizim sürüyle birlikte annemi de yutmuþtu. Tek ben kurtulmuþtum ama bu koca denizde yalnýz ve çaresiz kalmýþtým. Birden uzaklardan gökkuþaðý belirdi. Gökkuþaðýnýn altýndan geçenin dileði kabul olurmuþ. Çok uðraþmama karþýn, gökkuþaðýna eriþemedim. “
16 
 Bir Masal Perisi  (Gülþen ÖZALTAN)

Dýþ güzellik geçici, ruh güzelliði ise kalýcýdýr.
17 
 Sahile Vuran Kelebek  (Necmettin Yalcinkaya)

Aylardýr dünyayý dehþet ve korku içinde býrakan Kara Vandallarýn Kobanê’ye saldýracaklarý haberleri geliyordu çöl taraflarýndan. Kara elbiseli, kara bayraklý ve kara kalpliydiler… Hunharca öldürüyorlardý, yakaladýklarýný kesiyor, kadýnlarý satmak için kaçýrýyorlardý.
18 
 Keloðlan Dört Haramiler  (Serdar Yýldýrým)

Bir varmýþ bir yokmuþ. Bir Keloðlan varmýþ. Anasýyla birlikte karýnca kararýnca geçinip giderlermiþ. Bir yýl hiç yaðmur yaðmamýþ, kýtlýk olmuþ. Ekinler tarlada, meyveler dalda, üzümler baðda susuzluktan kavrulmuþ. Dereler, ýrmaklar kurumuþ. Bunun üzerine anasý Keloðlan'ý iþ bulup çalýþarak para kazanmasý ve kýþlýk yiyecek almasý için kasabaya gitmeye ikna etmiþ.
19 
 Þampiyon Ördek  (Serdar Yýldýrým)

Bir gölün çevresinde binlerce ördek yaþýyordu. Bu ördekler, çeþitli yarýþmalar düzenlerler, centilmence mücadele ederler ve birinci gelenleri ödüllendirirlerdi. Son birkaç yýldýr yapýlan yarýþmalarda birinciliði Gadro kazanýyordu. Yüzme yarýþý olsun, dalma olsun, güzel yürüme yarýþmasý olsun Gadro hep önde, hep birinciydi. Gadro, arkadaþlarý oyun oynarken tek baþýna antrenman yapmýþ, hýrsla kendini büyük bir þampiyon olacaðým diyerek yetiþtirmiþti. Birinci olamamak diye bir þeyi düþünemezdi. Zaten her þeyden emin olmadan yarýþmalara katýlmamýþ ve girdiði ilk yarýþmadan zaferle çýkmýþtý.
20 
 Ýbiþ Sýrtlan Avýnda  (Serdar Yýldýrým)

Ýbiþ ok ve yay alarak Uludað'a sýrtlan avýna çýkmýþ. Gezmiþ, dolaþmýþ, ortalýkta hiç sýrtlan yokmuþ. Derken, Serdar Yýldýrým'a rast gelmiþ. Serdar yaþadýðý zamandan 650 yýl gerideymiþ. Elinde tüfek varmýþ, belinde fiþek doluymuþ. Ýbiþ'e aslan avýna çýktým, demiþ. Ýbiþ: " Hani ok, hani yay? Neyle vuracaksýn aslaný? " Serdar: " Bak Ýbiþ, ok ve yay ilkel silahlar. Bu gördüðün tüfektir. Tüfeðe þu fiþeklerden koyarsýn, sonra tetiði çektin mi, dan, hop aslan yerde. " Ýbiþ: " Küçücük fiþek mi aslaný yere düþürecek? Fiþek aslana çarpar sonra aslan sana kýzar. Kaçarken tozu dumana katarsýn. Hele yakalamasýn aslan seni, bir lokmada yutar. "

1 2 3 4 5 6 7 8 9  Sonraki Sayfa




son eklenenler
Ahtapot
Serdar Yýldýrým
Öykü > Çocuk
Dev Hamsi
Serdar Yýldýrým
Öykü > Çocuk
O Þey
Veysel Baþer
Öykü > Çocuk
Ateþ ve Hayal
þinasi zafer
Öykü > Çocuk

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.