İnsana Yatırım Yapan Yazıbaşı Kültür Şenliği
Seval Deniz Karahaliloğlu
‘Biz, insana yatırım yapıyoruz’ sloganıyla yola çıkan, Yazıbaşı Kültür Şenliklerinin 22 Ağustos ve 25 Ağustos tarihleri arasında, bu yıl altıncısı gerçekleştiriliyor.
Yazıbaşı beldesi, aydınlık halkı, laik tavrı ve Cumhuriyete sahip çıkan değerleri koruyan onurlu duruşuyla, daima diğer yerlerden ayrılmıştır. Yazıbaşı, bu haklı ününü asla yaşlanmayan gençlerine borçlu. Bir nesilden diğerine bayrak yarışı gibi aktarılan bu değerler, Yazıbaşı beldesinde titizlikle korunuyor. Çünkü bu köyün gençleri, aydınlanmanın sanattan geçtiğini erken yaşlarda ağabeylerinden ve ablalarından öğrenmişler.
Şairleri, akademisyenleri, tiyatrocuları, karikatüristleri, yazarları ve müzisyenleri bir araya getirmeyi ve halkı bire bir sanatçılarla ve aydınlarla buluşturmayı amaçlayan Yazıbaşı Kültür Şenliklerinin asıl hedefi, ‘bilinçli bir kuşağın’ yetiştirilmesidir. Bu şenlik, geleceğimiz olan ve Cumhuriyeti emanet edeceğimiz gençlerimizi, 'ruhsal ve beyinsel' beslenmelerini sağlayacak olan sanatçılarla, aydınlarla ve bilim adamlarıyla tanıştırmayı hedefliyor.
Bilim adamları, sanatçılar ve aydınlarla toplum arasında yaratılan yapay mesafenin kırılarak, aydınlarla gençlerin ve çocukların sıcak temas içinde düşün dünyası ile bire bir iletişime geçmesi amaçlanıyor. Düşünmeyi, soru sormayı, bilim insanları, sanatçılar ve aydınlarla aynı masada oturarak bire bir sohbet etmeyi, hayalden gerçeğe dönüştürecek olan bu şenlikler, bilinçli bir kuşağın yetiştirilmesinde ‘geleceğe bir yatırımdır’. Bu nedenle, Yazıbaşı Kültür Şenlikleri bu yıl, ‘Biz İnsana Yatırım Yapıyoruz’ sloganıyla yola çıkıyor.
Bu yıl, 6. düzenlenen ‘Yazıbaşı Ekin Şenlikleri’ büyük önem taşıyor. Bu şenlikleri ‘gençlerimiz hazırladığı’ için çok önemli. Geleceklerini çizen, tercihlerini ve önceliklerini belirleyen bireyler olarak, beslendikleri kaynağı doğru seçmeleriyle bizi umutlandırıyorlar. Sanattan, düşünden, aydınlanmadan yana olan tercihleriyle, Yazıbaşı Gençliği tiyatro yapıyor. Kimlikleriyle, öz değerleriyle barışık ‘aydın gençler’ olarak, yöresel değerlerini ön plana çıkarıyor ve folklor gösterileri düzenliyorlar.
Şenlik süresince, geleceğin sanatçılarını ortaya çıkaracak, resim, şiir ve karikatür atölyeleri düzenlenecek. Bu atölyelerde, gençlerin içlerindeki yetenekler ortaya çıkartılarak, onların yetenekli oldukları sanat dallarına yönelmeleri sağlanacak. Kendi dallarında söz sahibi olan sanatçılar tarafından eğitilecek olan çocukların ve gençlerin önünde yeni ufukların açılması, ‘aydınlık bir toplum yaratılması’ aşamasında tek umudumuz.
Gençler, resim, karikatür ve şiir atölyelerindeki çalışmalarıyla kendilerinde olan yeteneği, eğilimi ortaya çıkaracaklar. İlerde, ressam, karikatürist, tiyatro sanatçısı ya da şair olmasalar da bu atölyelerden öğrendikleriyle ve paylaşımlarıyla dünyaya daha geniş perspektiften bakmayı öğrenen bireyler olarak hayata atılacaklar.
Bir yanda hala devam eden savaşlar, öte yanda ağırlaşan hayat şartları derken zor zamanlar yaşadığımız bir gerçek. Ama hayat karşı sağlam duruşlarıyla Yazıbaşı gençliğini gördükçe, geleceğe dair umutlarımız da artıyor. Çünkü böylesine güzel bir şenlik hazırlayan, bu şenliğe umutlarını, enerjilerini ve inançlarını koyan bu gençler, ilerde aydınlık bir topluma ve barış dolu bir dünyaya işaret ediyorlar.
Yazıbaşı Kültür Şenliği, gençlerin bir araya gelerek kendi kurdukları tiyatro topluluğunda sahneledikleri oyunlar, folklor gösterileri ve çağırdıkları tiyatro sanatçıları, karikatüristler, şairler, ressamlar, yazarlar, müzisyenler ve akademisyenlerle tamamen aydınlık bir bilince sahip gençliğin ‘ortak yaratımıdır’.
Bizler, sadece organizasyonda görev alarak elimizden geldiği ölçüde onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Onların bu heyecanına, enerjisine ve geleceğe dair umutlarına bakıp heyecanlanmamak ve onlara katılmamak elde değil. Bütün bir toplumun, Yazıbaşı Beledesi gençliği gibi ‘aydınlık bir yüreğe ve akla’ sahip olmaları dileğiyle, nice nitelikli şenliklere…
Eskinin ‘Hortunası’ yeninin Yazıbaşı Beldesiyle ilgili olarak daha ayrıntılı bilgiye,
http://www.hortuna.org/
adresinden ulaşabilmek mümkün…
Yazıbaşı 6. Kültür Şenliği Programı
22 Ağustos – 25 Ağustos 2006
22 Ağustos 2006 Salı
15.00 - 17.00 Atölye Çalışmaları
Şiir Atölyesi :Dinçer Sezgin - Hidayet Karakuş Kafeterya
Resim Atölyesi: Ahmet Rüştü Doğan – Fügen Erdir
Karikatür Atölyesi : Cihan Demirci
18.00 Çocuklarla Neşeli Dakikalar ( Yüz Boyama, Yarışmalar) Şenlik Meydanı
19.00 Torbalı Belediye Bandosu Eşliğinde Açılış
Konuşmalar
Folklor Gösterisi
Sergi Açılışı – Kokteyl Kafeterya
Grup Türkü Yolu
Ritm Grubu
Grup Öteki
23 Ağustos 2006 Çarşamba
15:00 – 17:00 Çocuklar için Şiir, Resim ve Karikatür Atölyeleri Kafeterya
16: 00 Söyleşi : Nevzat Süer Sezgin Medyanın Çocuklarımıza ve Gençlerimize Etkisi
18:00 Söyleşi : Ali Poyrazoğlu – İçimdeki Timsah
19.30 Şiir Dinletisi
Dinçer Sezgin, Hidayet Karakuş, Ahmet Günbaş, Fergun Özelli ve
Muzaffer Kale
21:00 Tiyatro - Ali Poyrazoğlu - Ödünç Yaşamlar
24 Ağustos 2006 Perşembe
15:00 – 17:00 Çocuklar için Şiir, Resim, Karikatür Atölyeleri Kafeterya
16:00 Söyleşi : Cihan Demirci - Mizah ve Gençlik
18:00 Söyleşi : Prof. Dr. Yücel Aşkın – Üniversitelerimiz ve Türkiye Üzerine…
21:00 Yazıbaşı Gençlik Tiyatrosu - Azizname
25 Ağustos 2006 Cuma
15:00 -16:00 Söyleşi : Haluk Işık - Sanatla Yaşamak
18:00 Söyleşi : Prof. Dr. Ergün Aybars – Cumhuriyetimizin Kazanımlarından
Günümüze
19:30 Resim, Şiir ve Karikatür Atölyeleri Sergisi
20:30 Folklor Gösterisi
Ödül Törenleri (Kros, Masa Tenisi, Tavla, Dama Dallarında)
22:00 Konser – Edip Akbayram