..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlar yalnýzca yaþamýn amacýnýn mutluluk olmadýðýný düþünmeye baþlayýnca, mutluluða ulaþabilir. -George Orwell
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Doða ve Dünya > Münevver Saral




21 Temmuz 2009
Bir Kente ve Denize Tepeden Bakmak  
Münevver Saral
Herkesin denizi kendine güzel elbet. Ama Karadeniz bir baþka güzel sanki. Hele o an be an deðiþen yüzü daha da bir güzelleþtiriyor onu. Havasýndan mýdýr, suyundan mýdýr bilmem; kararsýzlýðý üstündedir daima. Bir bakarsýn sessiz, sakin, duru... Mavi bir çarþaf gibi uzanýr gider göz alabildiðince. Bir bakarsýn sebebsiz bir öfkeye bürünür. Bürünürde, öfkesinden laciverte dönüþür rengi... Sonra bütün hiddetiyle o kara dalgalarýyla döver durur kýyýyý. Bir de o nehirlerin bentleri yýka yýka, daðlarýn baðrýndan taþýyýp getirdiði çoþkun sularla birleþtiðinde... Ýþte! Ýþte o zaman korkmalý Karadenizin hiddetinden.


:AHCF:
Herkesin denizi kendine güzel elbet. Ama Karadeniz bir baþka güzel sanki. Hele o an be an deðiþen yüzü daha da bir güzelleþtiriyor onu. Havasýndan mýdýr, suyundan mýdýr bilmem; kararsýzlýðý üstündedir daima. Bir bakarsýn sessiz, sakin, duru... Mavi bir çarþaf gibi uzanýr gider göz alabildiðince. Bir bakarsýn sebebsiz bir öfkeye bürünür. Bürünürde, öfkesinden laciverte dönüþür rengi... Sonra bütün hiddetiyle o kara dalgalarýyla döver durur kýyýyý. Bir de o nehirlerin bentleri yýka yýka, daðlarýn baðrýndan taþýyýp getirdiði çoþkun sularla birleþtiðinde... Ýþte! Ýþte o zaman korkmalý Karadenizin hiddetinden.

Varsýn o, öyle olsun; bazen bir çarþaf kadar düzgün, bazen de o, sebebsiz hiddetinden deli dolu. Her gün ama her gün yine de insan görmek istiyor onu. Onu her gün görmek için; Doðu Karadenizin o, dar coðrafyasýnda ne yapmalý, nereden bakmalý ona bilmem ki... Denizin hemen bitiminden baþlayan o, bir avuç düzlüðü mü tercih etmeli ? Yoksa o, bir avuç düzlüðün hemen arkasýnda bitiveren tepelerin, daðlarýn dik yamaçlarýný mý seçmeli ?

Ýþte Rize' nin o, dik yamaçlarýndan birine kurulu; Rize Kalesi. Oraya çýkalým. Çýkýpta oradan bakalým; Karadenizin an be an deðiþen güzel yüzüne.

Aðýr, aðýr çýkacaksýn bu merdivenlerden,
Eteklerinde güneþ rengi bir yýðýn yaprak,
Ve bir zaman bakacaksýn semaya aðlayarak...

Ahmet Haþim' in bu eþsiz dizeleri misali; aðýr aðýr çýkalým Rize Kalesi' nin o dik merdivenlerinden. Çýkarken arada bir durup, soluklanalým. Ve soluklanýrken etrafýmýzý saran, týpký o dizeler gibi eþsiz manzaraya bakalým. Yemyeþil daðlarda, baðlarda, bahçelerde gezdirelim gözlerimizi. Gezdirelim kÝ ; bir maviden, diðer maviye uzanan o yeþil rengin bin bir tonunda dinlendirelim gözlerimizi.

O, en tepede tam da surlarýn üzerine yerleþtirilmiþ bir masaya oturalým. Surlarýn üzerinde oturmak... harika bir þey bu. Arkamda, bütün güven vericiliðiyle kale içi. Önümde ta denize kadar uzanan bir uçurum... Ýþte bu noktada ; herkesten, her þeyden uzaklaþýp tüm baðlarý koparasý geliyor insanýn. Özgürlüðe kucak açmak ister gibi, kanatlanýp uçasý geliyor... Uçupta Karadenizin üzerine konasý geliyor...

Kale içinin o güven vericiliðinden mi bilmem, ayaklarým yere saðlam basýyor. Týpký þu ayaðýmýn altýndaki taþ misali; her þey, herkes yerinde aðýr olmalý. Ýnsan karaya, kuþ havaya ait misali; az önceki o, tüm baðlarý koparýp uçup gitme isteði bir düþe dönüþüyor yavaþ yavaþ. O düþlerin ardýndan arkama yaslanýyorum güvenle. Sonra ... Sonra halis muhlis bir bardak Rize çayý içiyorum. Çayýn deminden sarhoþ, doðuya doðru göz alabildiðince uzanan Rize' yi seyrediyorum hayran hayran. Kah mavi, kah lacivert bir denizle yeþil bir kýyý at baþý gidiyor güzellikte. Bu yarýþýn galibi hangi güzel olacak diye boþuna bekliyorum belki. Ýkisi de ayrý güzel, ikiside birinci çünkü. Yalnýz yarýþý bozan bir þey var ki ; o da insan oðlunun, iki güzel arasýna elleriyle kondurduðu o taþ bloklar. Ben de o iki güzel hatýrýna; kýyý boyunca uzanan , o neredeyse göðe yükselen taþ bloklarý
görmezden geliyorum.






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn doða ve dünya kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ziraat Çay Bahçesi / Rize
Yüzü Denize Dönük Yaþamak

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Maslow` Un Ýhtiyaçlar Hiyerarþisi Kuramýnýn Perspektifinden Ekonomik Açýlýma Kýsa Bir Bakýþ
Deniz Mavisi Özlemin Þimdi Bir Düþ Oldu Anýlarda, Ey Güzel Ýstanbul!
"Kelimelerin Ýçinin Boþaltýlmasý" Deyimine Öznel Bir Yaklaþým
Ben ve Ötekiye Dair...
Taraf Olmak Ya da Bitaraf Kalmak
Yaþama Verilmiþ Kýsa Bir Molada, Geçiþlerin Önemini Kavramak
Selimiye' Ye...
Yörelerden Ziyade Yüreklerde Düzenlenmeli Festivaller
Araf Bir Mekan; Piyer Loti ve Eyüp

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ýmgelemden Gerçeðe [Þiir]
Sonbaharda Gölcük [Öykü]
Bir Masal, Þu Uzungöl! [Öykü]
Zaman Ýçinde Bir Çamlýca! [Öykü]
Can Aldatmacasý [Öykü]
Tüm Zamanlarýn Þehrine Yine... [Eleþtiri]
Tüm Zamanlarýn Þehrine Küçük Bir Eleþtiri [Eleþtiri]


Münevver Saral kimdir?

Kendime yaptýðým yolculuklarýmý görüntülediðim bir fotoðraf makinesi gibidir yazý. Kimi zaman gerçekleri hayali bir netlikte, kimi zamansa hayalleri gerçek bir netlikte fotoðraflayan bir makine.

Etkilendiði Yazarlar:
Dostoyevski


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Münevver Saral, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.