..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tüm insanlýk bir tutkudur; tutku olmadan din, tarih, romanlar, sanat, hepsi etkisiz olurdu. -Balzac
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > ESRA VIZVIZ




14 Mart 2010
Neden Olmasýn?  
?

ESRA VIZVIZ


NE OLUR OLSA?


:AHGG:

Hemen çoðalýp tümden mi geleceðiz?
Aklýmýzý örgütleyip tüme mi varacaðýz?

Yýllardýr her akýldan çýkan ilk sözün 'Hayýr' olmasý gerektiðini söyler dururum. Hayýr diyene neden diye sorarlar sað olsunlar. Neden sorusu da hayýr diyebilene bir metin yazdýrýr. Hayýr aklýn örgütlenmesinin ilk tohumudur. Doðru tarlaya ekilirse iyi filiz verir. Evet diyenin saçýný okþarlar. Anlýk bir þefkat bulutu geçer gider üstünden, olduðu yerde yarým tebessümle yetinir. Yarýný kurabilmek için bugün hayýr da diyebilmeliyiz. Peki bundan sonra ne yapacaðýz? Velev ki neden hayýr dediðimizi iyi biliyoruz. (Umarým! …)Temcit pilavýný sevenlerin saltanatý öfkelenecek. Ne yapacaðýz? Hele ki bir baþýmýza bu yollarda yutacaðýmýz toz duman yanýmýza kâr kalacak. Arpalar boy almayacak. Bir de baþvurduðumuz taþlar baþ yararsa ne yapacaðýz? Bize açýlan kapýlarýn ardýnda prototip kýyafetler giyip ahkam mý keseceðiz? Açýlmayan kapýlarýn þifreleri için kýrk haramileri mi bekleyeceðiz? Ýçine girdiðimiz gruplarýn misyon, vizyon, teori, pratik düzlemlerindeki söylevlerinin hepsini ezberlemekle tarih ezberlemek arasýnda ne fark var? Kendimizi marjinal, Orijinal ve üstün hissedip böbürlenmekten gayrý.

Koordinat ekseninde A: [ 0 ; 0 ] noktasýndan çýkan dört temel oktan birini seçerken bizi iten “ F” kuvveti yer çekimine yenik düþer mi? “F”' kuvvetine düþünsel yolculuk için yanýmýza aldýðýmýz azýk desek heybemize neler koymalýyýz ki yürüdüðümüz yol çýkmaz olmasýn? Heybemize "sorgusuzluðu” alýp bir örgüte üye olursak, temcit pilavlarýný yiyip, zemzem sularýný içersek, ayný düþündüðümüzle ilgili tövbeler edip bir ömür bir yastýkta kocarsak hiç þüphe etmeyeceðiz. Cenazemizin ortada kalmayacaðýndan emin olacaðýz. Dernek bünyesinde yapýlan törenden sonra mahalle camiinde namazýmýz kýlýnacak, semt mezarlýðýnda topraða verileceðiz. Devþirme veya besleme olmuþuz ne fark eder?

Ya da yanýmýza “ Bilgiyi” alacaðýz. Bilginin de kaynaðýný arayýp doðrulayacaðýz. Epeyce uzun bir yol. Perspektif edineceðiz. Hoþgörüyü, empatiyi, sempatiyi öðreneceðiz. Bilim felsefesi üzerine master yapacaðýz. Gözümüzü gönlümüzü dört açacaðýz.Yerden çýkanla gökten ineni iki bilinmeyenli denklem yapýp çözeceðiz. Hümanist olacaðýz. Ýnsanlarýn içinde ne yaþadýklarýný öðrenmek için karargah kurup veri tabaný oluþturacaðýz. Sonra da “ F”' kuvvetine paralel kuvvetler arayacaðýz. Bütün bunlarý yaptýktan sonra nerde toplanacaðýz? Kim bizi içine alýr?

Muhalif olmak için dilini bilemek yeter mi? Aklýný, yüreðini güçlendirmedikten sonra ne anlamý var? Ne dediðimizi, ne yaptýðýmýzý bilmediðimiz her an karþý olduðumuzun ekmeðine bal sürüyoruz. Einstein ya da Sokrates olmamýz gerekmiyor. Niyetlerimizi olduklarý yerden kaldýrýp elden geçirelim. Ýçimize iþleyen musiki naðmeleri olmalarýný saðlayalým. Öfkeden boþalan yerleri sabýrla dolduralým meydanlarý doldurmadan önce. Öfkeli bir boðaya kýrmýzý pelerinle saldýrýnca elimizde ne kalýr? Psikolojik gazilik.

Toprakla, suyla, aðaçla, insanla barýþalým. Dünyayý seyredelim. Nefes nefsimize dolu dolu girsin. Doðanýn düzeninin bir parçasý olmak çok keyifli. Doðadan olmak doðurmak kadar güzel.

Ben bir pervane olsam herhalde gözüm kamaþýrmýþ. Körebe de oynayamayacaðýma göre bu yaþtan sonra. Hangi pervane hangi ýþýða koþarsa koþsun. Ben kýrmýzý pelerinimi sakladým. Belki de bir gün kendi ýþýðý olan bir pervane olurum.

Neden olmasýn?

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Güzeldi
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
14 Mart 2010
Felse,mantýk,doða ve hayat yazýda çok güzel iliþkilendirilmiþ.Bilgilendirici,etkileyici,düþündürücü...Saygýlarýmla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ütopya
Hayal Çeþitlemeleri IV
Kýrmýzý Çanta

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Deprem

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Söz (Sessiz Edilen Yemin) [Þiir]
Sonsuz Aþk [Þiir]
Canla Cihan [Þiir]
Ayrýlýk [Þiir]
Kayýp [Þiir]
Pul [Þiir]
Eksilmeyelim [Þiir]
Yörüngesiz Fiiller [Þiir]
Kipler [Þiir]
Tuna [Þiir]


ESRA VIZVIZ kimdir?

Kendim hakkýnda söyleyebileceðim çok þey Orhan velinin tabiriyle ehemniyetsiz kabuledilebilir. Belki de þiirler kendimi tanýmlayabileceðim en güzel sözler. . . . Sýradan bir ev kadýnýndan beni ayýrabilecek en özel þey þiirler çünkü. . .

Etkilendiði Yazarlar:
yok


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ESRA VIZVIZ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.