..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tüm mutsuzluklar yokluktan deðil, çokluktan gelir. -Tolstoy
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sevgi ve Aþk > Nilgün Engin




25 Aralýk 2003
Sona Gelince  
Nilgün Engin
Bitse de terk edemediðimiz sevgiler, ruhunun yerine bedeni ödünç kalan sevgililer


:BDFB:
                      
Bir þeyin bittiðini nasýl anlarsýnýz? Filmlerde “Fin”, “The End” ya da “Son” yazar; bu yöntem oldukça açýk ve yol göstericidir.  Yazýyý okumadýysanýz bile ekranda bir oraya bir buraya giden insanlar durmuþtur. Yukarýdan aþaðýya isimlerin yazýlý olduðu bir görüntü belirmiþtir; konuþmalar bitmiþtir, olsa olsa bir müzik kalmýþtýr. Derken o da biter; zaten bitmezden önce salondaki diðer insanlarýn koltuklarýný terk ettiklerini gözlemiþsinizdir ve muhtemelen bir görevli kapýda sabýrsýzca sizin de diðerlerinin peþine takýlmanýzý beklemektedir.
            Okulun bittiðini elinize aldýðýnýz diplomadan anlarsýnýz; pizzanýzýn bittiðini boþalan tabaktan. Araba taksitlerinizin bittiðini ise senediniz size iade edildiðinde sevinçle fark edersiniz.
               Müzik sona erdiðinde sessizlik olur, yaz bittiðinde üþürsünüz.....
Ya bir sevgi iliþkisiyse biten?
Bittiðini alt yazýda geçmez,  iki ay önceden ihbar süresi kullanmaz...
Bir sevgi iliþkisinin bittiðini nasýl anlarsýnýz?
Bir bardak su deðildir; bardaðýn dibini göremezsiniz.
Gece deðildir; güneþin doðuþuna tanýk olamazsýnýz.
Rüya deðildir; uyanamazsýnýz. 
Noktaya ulaþamazsýnýz sevgi iliþkisinde; hep noktalý virgüller, hep virgüller bulunur. Her zaman bir mazeret, bir açýklama vardýr. Ani bir kaza baþa gelmez asla, olsa olsa dadanan çaresiz bir illettir; öldürmez ama yavaþ yavaþ onu var eden ne varsa sýrayla alýr götürür.
Sözler tutulmaz, kalp kýrýlýr, mazeret hazýrdýr; yeni bir ümit konur onun yerine...
Tutku yok olur, yaþama arzusu azalýr; huzur buyur edilir tutkunun evine.
Israrlý telefonlar sona erir, sürpriz ziyaretler de; çiçekler yýlda ikiye düþer, yýlbaþý ve doðum gününde eðer þanslýysanýz... Güvenle, sadakatle, huzurla ölçersiniz mutluluðunuzu artýk; sevgiyle, aþkla, tutkuyla deðil... Deðiþime uðrarsýnýz ya siz, ya sevginiz ya da  c þýkký; hepsi.
              Sevgi iliþkisinde “Son” diye yazmaz; yazsa bile onun bile bir mazereti bulunurdu. Çünkü deðiþim tamamen içine almýþtýr hem iliþkiyi hem de taraflarýný.  Kapýdan girerken “merhaba” bile demeyen eþi diðeri mazur görür; ayný evdedirler ya iliþki sürüyordur... 
Ýliþkinin taraflarýndan biri yatakta sýrtýný dönüp uyuduðunda yataðýn diðer tarafýndaki onlarca mazeret bulabilir bir çýrpýda ve düþünür: “ayný yataðý paylaþmýyor muyuz?” 
Bir sevgi iliþkisi taraflarýn bebeði gibidir. Umutla baþlar yolculuk; inançla... Elde ne varsa konur ortaya, bebeði iyi yetiþtirmek, saðlýklý tutmak, mutlu kýlmak için. Bir bebeðin sonu hiçbir zaman  anne  ya da babasýnýn elinden gelmez; gelemez. Doðaya aykýrýdýr. Hatta bebek korkunç bir kaza geçirdiðinde ve bitkisel hayatta bir makineye baðlý olduðunda bile. Bebek ölüdür; ruhu terk etmiþtir bedeni; ama olsun, elleri sýcaktýr. 
Anne baþýndadýr. O sýcak eli tutar, dua eder, bebeðinin geri gelmesi için dua eder, göz yaþý döker. Ömrü bebeðinin yattýðý yataðýn baþ ucunda geçer, dünyayý terk eder, dünyanýn ona sunduðu tüm nimetlerle birlikte. Acýlarla doðurduðu, hayat verdiði, sevgiyle büyüttüðü bebeðini terk edemez. Bu yýllar sürebilir, bebek dirilmez, ölmez de; anne ise bebeði terk edemez sadece yaþamý... 
Bir iliþki bittiðinde ýþýk yanmaz, zil çalmaz; belki sadece aklýmýzda ve kalbimizde...  Yapýlacak tek þey fiþi çekmektir, yaþam adýna, yaþanabilecek güzel günler, saðlýklý yeni bir bebek adýna...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sevgi ve aþk kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sevginin Ýçini Doldurmak

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bardak

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Çýnlama [Þiir]
Denklem [Þiir]
Anlaþýlmaz [Þiir]


Nilgün Engin kimdir?

Dünyadaki zamanýmý hoþ geçirmeye çalýþýyorum, yazmak da bu hoþluklardan biri. Düþünüyorum, irdeliyorum, didik didik ediyorum; paylaþmazsam olmaz. . . Amacým ne akýl vermek ne günah çýkarmak. . . bu kutuyu doldurmakla "yazar" payesine ulaþmýþ da hissetmiyorum kendimi. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Hayal dünyamý zenginleþtiren tüm masalcýlar, Andersen'den baþlayýp Tolkien ya da Spielberg'e kadar uzanan uzun bir liste.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Nilgün Engin, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.