..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
İnsan gülümsemeyle gözyaşı arasında gidip gelen bir sarkaçtır. -Byron
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Sanat > Kürşat Ural




24 Ağustos 2005
Şiir Üzerine (1)  
Kürşat Ural


:BCJA:
“Hiçbir şiir bize bir dünya görüşünün ana metinleri kadar açık ve doyurucu malzeme sunmaz”
Eğer bu yanılgıya saplanır kalırsak şiir orada önemini yitirir.Şiir uzaklaşır,başkalaşır ve özgür kelimeleriyle,zıtlıkları veya çelişkileriyle tutsaklığını haykırır.Gerçek rengini çıplaklığıyla gösteremez.
Tanıdığımız biçimlerde yapılmış yeni bir resim,bildiğimiz seslerden söylenen yeni bir şarkı,aşina olduğumuz yargılardan çıkan yeni bir sonuç olamaz o zaman şiir.Bütün dostlarını yitirir.Öncelikle imgelerini ve metaforlarını.

“İnsanoğlu anadilini öğrenirken kelimeler ve konuşmalar onun zihnine yalnız anlamlarıyla girmezler,her kelimenin hatta her şeyin işaret ettiği nesneyle veya kavrama bağlı yahut olmayan bir rengi,kokusu,tınısı,sertliği,yumuşaklığı,sıcaklığı,soğukluğu ve burada sayamayacağım bizim bilemeyeceğimiz bir çok özelliği de kelimeyle birlikte insanın zihnine girer.Yada tersi olur.”
Bu yüzdendir ki kelimelerin değeri büyüktür bizim için.

Diye yazmışım.



Şiirler üzerine yapılan eleştirilerden sadece şu noktalama işaretleri ve şiirin diğer yazın sanatlarıyla bir tutulmasıyla ilgili kısaca şunu söyleyeceğim.

Şiirde herkes noktalama işaretlerini kullanır veya kullanmaz.Şiiri yazanın kararıdır.

“Her kim şiir önemlidir,büyüktür derse,aslında ben önemliyim,ben büyüğüm diyordur.”

Şiirin önemsendiği ve onun büyüklüğünün belirtildiği bir bütünlük içerisindi ki düşünce yumağı söyleme geçerse bu tespite inanmamak çok zor gerçekten.

“Çünkü şiir bu dünyada dahi insanın kendini tanıyabilmesini mümkün kılan bir imkandır.”

Bunun öncesinde insanı yapayalnız bırakan bir dünya olarak anlattığı evrende çok önemli sayılan kendini tanıma,farkına varma ve kendini bilme sürecinde elimizde olan en dolu imkanlardan birisidir şiir.
Yaşamımızda izleyebileceğimiz veya takip edeceğimiz bir yol gösterici demek istemiyorum şiir için.Böyle bir görev veya işlev yüklenemez ona.










Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın sanat kümesinde bulunan diğer yazıları...
Şiir Üzerine (2)

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Aşk Yalancıdır,kalleştir

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Geleceğin Sorgusu [Şiir]
Arka Sokaklar [Şiir]
İlk Defa [Şiir]
Uçurtmam Beyaz [Şiir]
Delinin Seyir Defteri [Şiir]
Deprem [Şiir]
Kendimi Bilen Birisi [Şiir]
Başka Yer [Şiir]
İntihara Cevabımdır [Şiir]
Zor Bir Ölüm [Şiir]


Kürşat Ural kimdir?

Artvin 1972 doğumlu. İlkokulu dördüncü sınıfa kadar Artvin, Ardanuç’ta, ortaokul ve lise eğitimini ise Gölcük'te yaptı. 1996 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İktisat Bölümünden mezun oldu. 1994 yılında kendi oluşturduğu bir grup arkadaşı ile KARINCA adında öğrenci gazetesi çıkardı. Daha sonra yine bağımsız olarak oluşturduğu bir grup arkadaşıyla BENGİSU Şiir Topluluğu'nu kurdu. Toplulukla birilikte İ. Ü. Öğrenci Kültür Merkezi Edebiyat Kulübü'ne üye oldu. BENGİSU edebiyat dergisini ve yine bu dönemde aynı toplulukla birlikte BENGİSU Şiir adında kitapçık çıkardı. Edebiyat kulübü olarak İstanbul Üniversitesi, IV. ve V. "Edebiyat Şenlikleri"ni gerçekleştirdi. Başlangıcından beri KARINCA gazetesinin ve BENGİSU Edebiyat dergisinin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı, Yayın Kurulunda yer aldı. 1996 yılında özel bir radyoda "Geceleyin Bir Koşu" ve "BENGİSU Şiir" programlarını gerçekleştirdi. 19 Temmuz 2003 de evlendi. Şimdilerde www. livane. org adresinde yayın yapan Livane Kültürün Editörlüğünü yapmakta. Kurumsal yayınlara içerik, yayın danışmanlığı ve online editörlük yapmaktadır. Ayrıca kültür, sanat ve aktüel içerikli program ve gösteri hazırlamakta ve özel bir radyoda “Livane Kültür Güncesi” isimli kültür sanat programını da hazırlayıp sunmaktadır. Özel bir şirkette Satınalma Uzmanı olarak çalışmaktadır.

Etkilendiği Yazarlar:
.


yazardan son gelenler

bu yazının yer aldığı
kütüphaneler


 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Kürşat Ural, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.