..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Uygarlýk, gereksiz gereksinimlerin, sonsuz sayýda artmasýdýr -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Sevgi ve Arkadaþlýk > þadan




18 Mayýs 2006
Bir Hayat Böyle Geçti  
þadan
Mehmet Efendi 3 erkek, 4 kýz çocuklarýyla köyde yaþýyordu. Köyleri iki dere yataðýnýn yamaçlarýna kurulmuþ bir orman köyü idi.


:AFDI:





BÝR HAYAT BÖYLE GEÇTÝ

Mehmet Efendi 3 erkek, 4 kýz çocuklarýyla köyde yaþýyordu. Köyleri iki dere yataðýnýn yamaçlarýna kurulmuþ bir orman köyü idi. Orman bilinçsizce kesildiði için köyün etrafýnda artýk aðaç kalmamýþtý. Köye orman köyü deðil kýraç bir dað köyü demek daha doðru olurdu.
Mehmet Efendi; diðer köylülere göre maddi durumu biraz daha iyi olan bir adandý. O yaþý ilerlediði için artýk çalýþmýyordu tarlasýný baðýný yarýya vererek geçinip gidiyordu. Yýllarýn verdiði tecrübe ve kararlýlýk onun pýrýl pýrýl bakan kara gözlerinden okunuyordu. Saçlarý bembeyaz olmuþtu ama hiç dökülmemiþti. Oturup kalkarken göbeði biraz rahatsýzlýk veriyordu, ona sorarsan göbek fala yoktu.
Ortanca oðlunu yýllarca okullarda okutmuþ onun tabiriyle oðlu adam olmuþtu. Diðer çocuklarý ancak köydeki ilkokulu bitirebilmiþlerdi. Bütün çocuklarýný evlendirmiþ hepsinin birçok çocuklarý vardý. Torunlarýnýn çoðunun isimlerini bilmediði gibi, onlarýn sayýsýný da bilmiyordu. Ama oðullarýndan olan torunlarýnýn isimlerini tek tek aklýndaydý.
En büyük oðlunun oðlu Kasým’a ayný köyden bir kýzla söz kesilmiþti. Mehmet Efendi, yaþadýðý köyde böyle bir adet olmasa da oðlunun baskýsýyla torununa bir tarla verdi, niþan hediyesi olarak. Bu hediyelerin arkasý kesilmedi oðlanlarýn oðlu evlendi tarla hediye et, niþaný oldu tarla hediye et derken tarlalar baðlar bahçeler yavaþ yavaþ azalýyordu.
Bu arada Mehmet Efendinin karýsý Fatma Ninenin gözleri iyi görmez olduðu gibi birde kansere yakalanmýþtý. Çok mücadele etti ama sonunda kansere yenik düþtü. Mehmet Efendi, aylarca hanýmýnýn arkasýndan gözyaþý döktü. “O benim tüten ocaðýmdý, þimdi ocaðým söndü ne yapacaðým” diyordu. Evlatlarýnýn hepsi daha saðdý kýzlar, oðlanlar “Baba biz sana bakarýz gel yanýmýzda bizim evde kal” diyorlardý. O yapayalnýz 45 yýllýk hayat arkadaþýyla paylaþtýðý evden çýkmýyordu. Ocaðý sönse de sönmüþ ocaklý evde kalmaya tercih ediyordu. Torunlarý ona yemek getirdiðinde, hanýmýnýn yaptýðý yemekler aklýna geliyordu. Hanýmý çok güzel yemek yapamýyordu, yaptýðý yemeklerin bazen tuzunu unutuyor, bazen yaðýný koymayý unutuyordu, ama yine onun yemeði, onun kokusu burnunda tütüyordu. “Keþke hakkýn rahmetine kavuþmasa da varsýn tuzunu unuttuðu çorbadan yapsaydý” diyordu içinden. Fatma Nine gittiðinden beri, geleni gideni de azalmýþtý. Mehmet Efendi pek gezip dolaþan birisi deðildi. Günde beþ vakit namazýný camide kýlmak için evinden çýkar, onun dýþýnda hep evinde oturur, altý ahýr olarak kullanýlan iki katlý evinin penceresinden dýþarýyý seyrederek geçirirdi günleri.
Mehmet Efendi, kendisi de biliyordu, en büyük hatasý oðullarýnýn torunlarýna hediye ettiði tarlalardan sonra, bir de geriye kalan tarlalarýný oðullarý arasýnda pay etmesiydi. Ocaðý sönmüþtü tavuða, keçiye, öküze, ineðe ve eþeðe de ihtiyacý kalmayýnca onlarý da çocuklarýna daðýtmýþtý.
Günlerden bir gün, sabahýn erken saatinde küçük oðlu geldi evine. Mehmet Efendi þaþýrdý “Hayýrdýr inþallah” dedi içinden. Kýsa bir hal hatýrdan sonra
-     Baba bu ev çok eskidi bir gün baþýna yýkýlacak altýnda kalacaksýn, bu evi yýkalým yerine güzel bir ev yapalým sende otur bende oturayým. Görüyorsun benim evimde eskidi.
Gür beyaz kaþlarýnýn altýndan oðluna þöyle bir baktý, o bakýþla aslýnda her þeyi anlatmýþtý. Oðlunun anlamayacaðýný bildiði için.
-     Oðlum eski meski beni idare ediyor. Bu evin her köþesinde anacýðýn hatýralarý var. Eðer evi yýkarsak hatýralarda kaybolacak.
Oðlu onu hiç dinlemiyor gibiydi. Uzun çabalardan sonra, babasýný ikna eden en küçük oðul Mustafa, geçici olarak babasýnýn kalmasý için, babasýnýn öküzleri varken onlarý baðladýðý evin altýndaki ahýrý temizledi. Babasýnýn yataðýný yorganýný oraya indirdi.
Babasýna da;
-     Baba ben evi yapayým en güzel odasýný sana vereceðim. Gelinin, torunlarýn sana bakar yaþar gideriz
Mehmet Efendi, bu konuþmaya hiç cevap vermedi, bunun olmayacaðýný biliyordu. Bundan sonraki hayatý ne kadarsa burada, doðru dürüst kapýsý penceresi bile olmayan ahýrda geçeceðini artýk anlamýþtý.
Günler hýzla geçiyor, ev yavaþ yavaþ tamamlanýyordu. Oðlu hiç yanýna gelmediði gibi Mehmet Efendi de yukarý çýkýp yeni yapýlan eve hiç bakmýyordu. Yýkýlan evle beraber tüm anýlarý da kaybolmuþtu. “Hayat ne garip deðimli” diyordu kendi kendine. “Çok deðil daha birkaç yýl öncesine kadar etrafýmda pervane kesilen çocuklarým, torunlarým vardý. Þimdi nerdeler niye hiç hatýrýmý sormuyorlar. Elimi öpmek için gelmiyorlar.” Ulan Mehmet sen bu malýný mülkünü çocuklarýna paylaþtýrmakla çok yanlýþ yaptýn galiba. Tarlalarýn duruyor olsaydý sen þimdi sefil bir vaziyette ahýrda yaþar mýydýn? Yaþamazdýn elbet. Ama sen çocuklarýný düþündün onlarýn baðý bahçesi olsun benim gençliðimde çektiðim zorluklarý onlar yaþamasýn istedin onlar ne yaptý sana, en sonunda bir ahýrý layýk gördüler.”
Bir gece Mehmet Efendi tuvalet ihtiyacý gelmiþti, gecenin karanlýðýnda uygun bir yer ararken rüzgârýn da etkisiyle avluda düþer, yerler birkaç gün önce yaðan yaðmur yüzünden biraz çamur olduðu için düþünce kalkamaz. Oðluna seslenir ama sesini duyuramayýnca soðukta avluda sabahlamak zorunda kalýr.
Sabahleyin torunlarý görünce babasýna haber verirler. Oðlu yataðýna geri getirdiðinde çok üþümüþtü. Babasýna çok kýzan oðlu “ Bundan sonra akþamlarý seni baðlayacaðým.” dedi

O gün akþam oðlu dediðini yaptý Mehmet Efendiyi ayaðýndan yataðýnýn yanýna çaktýðý bir kazýða baðladý
Mehmet Efendi, oðluna hiç bir þey söylemedi ama çok kýzmýþtý, o günden sonra getirdikleri yemeði yemeyerek ölüm orucuna baþlamýþtý. Aslýnda imanlý bir adam olmasýna raðmen artýk karar vermiþti ölmek istiyordu.
Olayý duyan kýzlarý geldi
-     Gel baba bize gidelim biz sana bakarýz
-     Babacýðým neden konuþmuyorsun bize küs müsün biz sana ne yaptýk.
-     Evlatlarým ben size küs deðilim kendime küsüm. Bu hale gelmemin sorumlusu kendimim. Malýmý mülkümü oðlanlara bölüþtürmeseydim, bu hallere düþmezdim.
-     Baba artýk geçmiþin önemi yok gel gidelim.
-     Yavrularým gidin artýk, kalbinizi kýrmadan gidin artýk. Beni yalýnýz býrakýn.

Kýzlarýn evleri uzaktý her gün gelmeleri biraz zor oluyordu. Ama biz yine geliriz baba diyerek elini tek tek öperek ayrýldýlar.

Babalarýný ziyaret ettikten birkaç gün sonra büyük abisinin oðlunun biri geldi sabahýn erken saatinde.
-     Hala dedem öldü
-     Münevver hanýmýn baþýndan kaynar sular döküldü sanki.
-     Ne zaman ölmüþ.
-     Bilmiyoruz, bu sabah kahvaltýsýný götürmüþtüm o zaman gördüm.

Mehmet Efendi, öðlen namazýnýn ardýndan cenaze namazý kýlýnarak ebedi istirahat hanesine konuldu.
Oðullarýnýn üzüldüðü pek belli olmuyordu ama kýzlar gerçekten üzgündü. Aðabeylerinin yanýna gidip baþ saðlýðý bile dilemek içlerinden gelmedi. Babalarýnýn mezarý baþýnda bir Fatiha okuduktan sonra hemen oradan ayrýldýlar.
Cenaze töreni çok kalabalýktý, Mehmet Efendi, sürekli hasretini çektiði eþinin yanýna gitmiþti. Ýnþallah mutluluklarý orada da devam eder.
Ogün akþam köy kahvesinde sadece Mehmet Efendi konuþuldu. Bazýlarý yazýk oldu diyordu. Bazýlarý acýdýðýný söylüyordu. Bazýlarý da Mehmet Efendi yanlýþ yapmýþtý diyordu. Olan olmuþtu bir kere gidenler geri gelmiyor.





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


þadan kimdir?

Mersinde yaþýyorum

Etkilendiði Yazarlar:
þair ve yazar


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © þadan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.