..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Paranýz varsa toprak alýn. Artýk üretmiyorlar. -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Bireysel > þiyar




17 Mart 2008
Ermeni ve Rum Dostlarým Neredesiniz?  
þiyar
Bu coðrafyanýn tüm dokularýný seviyorum. Travestisi ve fahiþesiyle de dost olabilir; anarþisti ve komünistiyle de raký içip yaþamý didikleyebilirim. Ne kadar çok renkle bezenirsem, o kadar çok ve verimli yaþayacaðýma inanýyorum.


:AEBH:
Yaþamda var olan toplumsal zenginliklerin farkýnda olmamak ve bunun vereceði hazdan mahrum olmak, insan yaþamý için tam bir fukaralýk ve talihsizliktir. Nasýl ki doðanýn ortasýnda ge
zinirken, o güzelliði oluþturan tek tek ayrýntýlarý kaçýrýyorsak ve envai çeþit bitki, çiçek ve böcekten ancak bir iki tanesine gözümüz takýlýyorsa, günlük yaþamýmýzda da birçok güzelliði ve renk cümbüþünü öyle kaçýrýyoruz.

Bizden olmayana, bize benzemeyene ilgi duymuyoruz. Farklýlýða karþý ya algýda körlüðü yaþýyoruz ya da farkýndalýðýn huzursuzluðunu. Bizden farklý olana karþý mesafeli, kibirli, korkak ve aciz bir tutum takýnýyoruz. Aynadaki silüetimize bakmayý marifet sayýyoruz. Hayatý tekrarlamayý; ayný tip insan görmeyi, ayný sözleri duymayý ve ayný filmleri seyretmeyi seviyoruz. Etnik kökenlerden, farklý inançlardan, farklý cinsel tercihlerden ve farklý yaþam tarzlarýndan öcü gibi korkuyoruz. Bundan dolayý da hayatý siyah ve beyaz olarak belirlemiþ ve hayatýn içindeki ara tonlardan, enfes renk cümbüþünden kendimizi mahrum býrakmýþýz. Bir travesti ya da fahiþeyle dost olmaya ise hayallerimizin kapasitesi zaten yetmiyor.

Oysa, baharýn kendini göstermeye baþladýðý bu günlerde, yeþilin yüzlerce tonu ve sayýsýz renk ve cinsteki çiçeklerin yerine; sadece siyah ve beyaz renkler hakim olsaydý iyi mi olurdu? Olmazdý elbette. Doðanýn kanununa aykýrý çünkü. Ýþte " hepimiz " yerine " biz " ya da " siz " ayrýmý da insanýn doðasýna aykýrý bir tutumdur. Ayrýmda ýsrar edenlerde de psikolojik ve patolojik nedenler aramak gerekir bence.

Ýstanbul' da yaþamayý sevmemin en büyük nedeni; bu þehrin, bu renklilikten yeterince nasibini almýþ olmasýndandýr.

Aslýnda ben etrafýmda; sokaklarda veya caddelerde daha çok Ermeni, Rum veya diðer etnik köken ve inançlardan insan görmeyi isterdim. Onlarla komþu olmayý, dost olmayý, kendilerine ait özel lezzetlerinden tatmayý, aðýtlarýnda onlarla aðlamayý, sevinçlerinde onlarla kahkaha atmayý ve onlarýn dilinden þarkýlarý ezberleyip bu þarkýlarý onlarla söylemeyi ne çok isterdim. Ve onlara aþýk olmayý...

Ama teker teker uzaklaþtýrdýk onlarý bu coðrafyadan. Bu topraklarýn asli unsurlarýný küstürdük. Kendi vatanlarýnda yalnýzlýða, içine kapanmaya mahkum ettik. Onlara hayatýn, iki nokta arasýnda düz bir çizgi olduðunu dayattýk. Yazýk ettik.. hem onlara hem de kendimize.. yazýk, çok þey kaybettik.

Özellikle Ermeni ve Rum dostlarýma çýðlýðýmdýr bu yazý. Biliyorum bu dalaþta hepimiz günahkârýz. Birbirimizin hak ve hukukuna tecavüz ettik. Ama gün; kimin daha çok haksýzlýk yaptýðýný ortaya çýkarma günü deðil bence. Gün; dostluk, kardeþlik, barýþ ve kaynaþma günüdür. Gün; bu dostluk ve beraberliðin güçlenmesinden öcü gibi korkanlarý " öcü " hale getirme günüdür. Dostluk harcýmýzý ne kadar güçlendirirsek, toplumsal renklerimizi de o kadar canlý hale getiririz. Tek tek her birimizin yaþamýna da yeni anlamlar katmýþ oluruz.

Bu coðrafyanýn tüm dokularýný seviyorum. Travestisi ve fahiþesiyle de dost olabilir; anarþisti ve komünistiyle de raký içip yaþamý didikleyebilirim. Ne kadar çok renkle bezenirsem, o kadar çok ve verimli yaþayacaðýma inanýyorum.

Ermeni, Rum veya Yahudi dostlarýmý gittiðim kafe veya barlarda görmek, parkta oturduðum bankta da rastlamak istiyorum. Aþký ve sevgiyi platonik yaþamaktansa, bu duygularýmý onlarla karþýlýklý paylaþmak istiyorum. Benim rýzam olmadan elimden alýnmýþ ve benden uzaklaþtýrýlmýþ yitik dostlarýmý yeniden kazanmak istiyorum.

Biz tarihte, yolculuklara çýktýðýmýzda malýmýzý ve namusumuzu biribirimize teslim ettik. Sevgi ve dostluðumuzu mu birbirimizden esirgeyeceðiz.

Benim rýzam olmadan elimden alýnmýþ ve benden uzaklaþtýrýlmýþ dostlarým, NEREDESÝNÝZ?






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


þiyar kimdir?

yaþamýn herkese adil davranmadýðý malum. sahip olmadýklarýmýza yakýnarak zaman kaybetmek yerine, sahip olduklarýmýza anlam katarak ve yeni deðerler yaratarak; yeniden üreterek, hayatý daha keyifli yaþayabiliriz.

Etkilendiði Yazarlar:
edebi deðer üreten tüm yazarlar


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © þiyar, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.