..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Seviyorum, öyleyse varým. -Unamuno
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sanat > ibrahim FÝLÝZKIRAN




3 Aralýk 2008
Eski Edebiyat ve Günümüz Edebiyatý Üzerine  
ibrahim FÝLÝZKIRAN
günümüz toplumunda neden cumhuriyetçiler,tanzimatçýlar ya da milli edebiyat döneminde olduðu gibi kaliteli,okunan,geleceðe kalabilen þairler ya da yazarlar neden yetiþmiyor.


:AHFE:
Þöyle der üstad;''Dünya deðiþiyor dostlarým.Günün birinde gökyüzünde güz mevsiminde artýk esmer lekeler göremeyeceksiniz.Bizim için deðil ama;çocuklar,siziniçin kötü olacak.Biz kuþlarý ve yeþillikleri çok gördük.Sizin için kötü olacak!Benden hikayesi''(s.faik Abasýyanýk).Bu sözü konu üzerine uyarlayacak olursak;artýk eski edebiyat izlerini göremiyoruz.Dünya deðiþti bir Ahmet haþim'in,cahýt sýtký'nýn,ziya gökalp'in,tevfik fikret'in izlerini,kalýcýlýðýný devam ettirebilecek yazarlar kalmadý ve yetiþmiyor.

Günümüz dünyasýnda artýk her þey kiþisel ihtiraslara,hýrslara,çýkarlara döndü.Ýnsanlar bencilleþerek ''ben'' duygusu ortaya çýktý.Artýk insanlar hayatýn getirdiði ekonomik nedenler ve toplumda giderek yaygýnlaþan suç unsurlarý (þartlardan dolayý iþsizlik,yoksulluk v.s)nedeniyle doðrudan ya da dolaylý olarak bizleri elimize kaðýt kalem alýp bir þeyler karalamamýzýn,edebiyata katký sunmamýza engel olmaktadýr.Bu saydýklarým iþin bahanesi aslýnda;çünkü ne þartlarda yazmýþ bir Halide edip,Yakup kadri,(kurtuluþ savaþý döneminde) kalemi kaðýdý ellerinden asla býrakmamýþlardýr.Her an gördüklerini,hissetiklerini yazýya geçirmiþlerdir.Bizse cebimize yanýmýza kaðýt kalem alýp taþýmaktan acizleniyoruz.Felsefeciler felsefe yapabilmek için;demokrasi ve düþündüklerini yazýya ya da insanlara sözlü olarak aktarabilmek için özgür düþünce ortamý ararlar.Kiþisel bir görüþ bu; ama edebiyat için de durum böyle bence.Bugün hala yazarlar bazý þeyleri kitaplarýnda yazamýyor,yazsa da ceza alýp eserleri toplatýlýyorsa söyleyin sizce hevesler kýrýlýp umutlar suya düþmez mi?Bence evet ve felsefecilere katýlmak gereközgür yazý yazmak düþündüklerini anlatmak için.Biliyoruz ki Tanzimat edebiyatý birinci döneminde ''Toplum için Sanat''yapýlýrken halkýn duygu ve düþünceleri yansýtýlýrken;ikinci dönemde ise ''Sanat için Sanat'' yapýlarak saray,padiþah ve erkaný edebiyata yansýmýþ halk unutulmuþtur.ne olursa olsun halktan ve toplumdan ayrý bir edebiyatçý,þair,yazar düþünülemez ''Toplum için Sanat''mutlaka gereklidir ve buna dayandýrmalýyýz eserlerimizi.Her ne sebeple olursa olsun yazmalýyýz.Bireyci olmayarak kendimiz için toplum adýna bunu yapmalýyýz.Yüce ustalarýn bize emanet ettiði bu servete servet katarak yolumuzda ilerlemeliyiz.Eski dönemlerde yapýlan kaliteli ve günümüze kadar ulaþabilen kalýcýlýðý yine ayný þekilde devam etmeli,edebiyat aþkýyla yanýp tutuþan yeni þair ve yazarlara imkan tanýyarak eserlerini topluma sunabilmeleri için olanaklar tanýnmalýdýr.

Sonuç olarak;Toplum için Sanat hedefimiz olmalý.Kabuðuna çekilmiþ ve susmuþ edebiyatçýlarýmýz yine bizlere okuyucularýna seslenmelidirler.Buna çok ihtiyacýmýz var günümüz toplumunda.Edebiyattan uzak,edebiyatý bilmeyen,ustalarýný tanýmayan amacý sadece para kazanmak olan ve þöhret olmayý kendine hedef edinen yazarlara deðil!.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Çoban Yýldýzým [Þiir]
Yollar Yarim Olur Musun? [Þiir]
Yarým Adam [Þiir]
Çocukluðum [Þiir]
Kahveci [Þiir]


ibrahim FÝLÝZKIRAN kimdir?

2007 yýlýnda edebiyat fakültesinde bir dönem öðrenim gördüm;fakat bazý sebepler gerekçesiyle okuldan ayrýldým. þimdi Anadolu üniversitesi kamu yönetimi bölümündeyim. ozanlýk,þairlik geleneðine baðlýyým. burada sizlere yeri geldiðinde deneme yeri geldiðinde þiirlerimden ve makalelerimden örnekler sunacaðým. realizmden yana herkesin kendini bir þekilde yazýlarýmda ve þiirlerimde bulacaðý bir yapýya sahibim. aranýza katýldýðým için çok mutluyumAyrýca serbest ölçü de Orhan veli tarzý þiirlerim(üstadýn ki kadar olmasa da zaten olamaz)sizlerle buluþturacaðým. saygýlar sunarým iyi okumalar.

Etkilendiði Yazarlar:
Behçet Necatigil,Orhan Seyfi Orhon,Yahya Kemal Beyatlý,Tevfik Fikret,Sait Faik Abasýyanýk,Nazým Hikmet Ran,Orhan Veli Kanýk,Bedri Rahmi Eyüboðlu,Cahit Sýtký Tarancý


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ibrahim FÝLÝZKIRAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.