..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yedi iklim dört köþeyi dolandým / Meðer dünya her tarafta bir imiþ. -Dadaloðlu
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Tarihe Yön Verenler > mehmet akif gül




22 Mayýs 2010
Atatürk'ü Anlamak  
mehmet akif gül
Bence Atatürk'ün gerçekleþtirmeyi istedikleri...


:AFFE:
Küçüklüðümüzden beri her On Kasým’da onu andýk. Þiirler dinledik,
onun için durduk o bir dakikalýk saygý duruþuna, bayraðýmýzý yarýya kadar indirdik bayraðýný ilelebet indirtmeyen ulu önder için…9’u 5 geçe diye baþlayan þiirlerden dinlediðimiz kadar belki baþka hiçbir konuda þiir dinlemedik. O ölmedi ölemez diyen þarkýlardan da bir o kadar… Tiyatrolar ,konferanslar;kimini sýkýlarak izledik kimini ilgiyle.
Þöyle bir bakalým þimdi arkamýza, ne var atamýzdan kalan bizde. Annesinin adýný hepimiz biliriz, hangi okulda okumuþ veya Samsuna hangi tarihte çýkmýþ , inkýlaplarý nelerdir?bunlarý da…Fakat o bizden bunlarý istemedi ki.Ne adýný zihinlere kazýmak için yaptý büyük mücadelesini ,ne de Atatürk olabilmek için.Adýna þarkýlar söylensin,þiirler yazýlsýn diye de yapmadý tüm bunlarý o.
Tek amacý milletini daha iyi yerlere getirebilmekti, o günkü koþullardan çok daha iyi yerlere. Bu yolda ömrünü verdi Atatürk.Hayatýný adamak elbette kolay deðildi ama o bunlarý düþünmedi bile zaten.Kýsacýk ömrüne çýðýr açacak büyük devrimlerini de sýðdýrmasýný bildi.Ayna anda hem savaþý hem de devrimi yapabilen nadir önderlerden biriydi.Savaþý kazanýp köþesine çekilmeyen;asýl zaferleri bilimde,fende,ekonomide kazanacaðýný bilen bir önderdi.Samsun’a çýkarken baðýmsýzlýk için atan kalbi cumhuriyetten sonra da yeni bir Türkiye için atýyordu.Yýllarca sürecek inkýlaplarý bazen bir gecede yaptý,her alanda hep öncülük eden oldu.Milleti için ne denli bir çaba içinde olduðunu herhalde en iyi kendi sözleri ifade eder.Ýki Mustafa Kemal vardýr biri ben et ve kemikten geçici Mustafa Kemal…Ýkinci Mustafa Kemal onu ‘‘ben’’ kelimesiyle ifade edemem;o ‘‘ben’’ deðil bizdir!O memleketin her köþesinde yeni fikir,yeni hayat ve büyük ülkü için uðraþan aydýn ve savaþçý bir topluluktur.Ben onlarýn rüyasýný temsil ediyorum.Benim teþebbüslerim onlarýn özlemini çektikleri þeyleri tatmin içindir.O Mustafa Kemal sizsiniz hepinizsiniz.Geçici olmayan,yaþamasý ve baþarýlý olmasý gereken Mustafa Kemal…
Evet yaptýklarý ve de çok uðraþýp da hayatýna sýðdýramadýklarýyla gözlerini yumdu Atatürk. Ne kadar çalýþsa da yapamadýklarý bir þeyler kalacaktý aslýnda. Çünkü yüksek medeniyet demek sürekli yenilenen, kendini yenileyen medeniyet demekti.Zaten bunun için seslenmiyor mu bizlere?Asýl önemli olan ikinci Mustafa Kemal diye,etten ve kemikten olmayan.Aklý ve zekasýyla çaðýna sýðmayan bir insanýn asýrlar ötesine sesleniþi deðil de nedir bu?
Bu sesleniþe biraz kulak vermenin zamaný gelmedi mi sizce de? Hayatýn her alanýnda en iyi olmayý hedefleyen ve her alanda da engin bir bilgiye sahip olan bir atamýz varken bizim de en azýndan kendi iþimizde en iyi olmamýz gerekmez mi?Onun da tarif ettiði gibi memleketin her köþesinde yeni fikir,yeni hayat,büyük ülkü için uðraþan aydýn ve savaþçý topluluktan… Artýk seni yalnýz On Kasýmlarda deðil hayatýmýzýn her anýnda anýyoruz ; sen bir insanýn hayatýna sýðmayacak baþarýlar elde ettin,senin yapmaya ömrünün yetmediklerini de biz yaptýk atam,hala da yapmaya devam ediyoruz,bu milletin içindeki Mustafa Kemal.Sen rahat uyu!demek zamaný deðil midir sizce de?
Mehmet Akif GÜL

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Teþekkür Ederim
Gönderen: mehmet akif gül / , Türkiye
25 Mayýs 2010
teþekkür ederim,ama inanýn bu yazý okul dergimize bile alýnmadý edeb. öðr. tarafýndan.Sizin gibi öðretmenlerin olmasý da beni ayrýca çok mutlu etti.

:: Tebrik ediyorum
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
23 Mayýs 2010
Bir lise öðrencisi olarak kaleme aldýðýnýz Atatürk ile ilgili bu yazýnýz gerçekten de mükemmel olmuþ. Emekli bir öðretmen olarak tebrik etmek isterim. Sizin gibi gençlerin varlýðýndan da anlýyoruz ki Atatürk önemli ölçüde amacýna ulaþmýþtýr. Demek ki Cumhuriyeti gençliðe emanet etmesi boþuna deðilmiþ. Sizler gibi gençlerin sayýsýnýn daha da çoðalacaðý umuduyla...Saygýlarýmla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


mehmet akif gül kimdir?

içel anadolu lisesi öðrencisiyim


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © mehmet akif gül, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.