Bilen sever. -Leonardo da Vinci |
|
||||||||||
|
Öküz ile bir pire, Dost olmuşlar bir süre. Pire demiş öküze: — Vallah acırım size! Yeter artık çektiğin, Ne olacak bu hâlin. Merhametsiz insanlar, Sizi kullanıyorlar. Kendine bir bak hele, Olmuşsun kul ve köle!.. Güçlüsün, kuvvetlisin. Kemiklisin, etlisin. Boylusun ve boslusun, İnsanların dostusun. Boyun büker durursun, Hep onların kulusun! Taşı sıksan suyunu, Çıkarırsın bil bunu... Güven artık gücüne, Korkunun sebebi ne? Git babam, git seninki Yaptığın iş mi sanki!.. Bir düşün beni hele, Çeker miyim tek çile. Minnacık bir hayvanım, Üstlerine çıkarım. Korkmam hiç buna rağmen. Isırır onları ben, Acıtırım canını, Emerim kanlarını. İyilik mi onlara, O nânkör insanlara!.. Öküz, demiş pireye: — Ama kardeş nereye? Yok ki gidecek yerim, Hem severler bilirim. Sırtımı sıvazlarlar, Başımı da okşarlar. Yedirir, içirirler. Bir de tımar ederler. Ekmek elden, su gölden... Ne isterim daha ben? Pire çok öfkelenmiş, Öküze şöyle demiş: — Gelemem okşanmaya, Beni çıldırtan o ya. Hayal etmek bile zor. Ah sen onu bana sor! Okşanmaktan korkarım, Hep bu yüzden kaçarım. Gündüzler saklanırım, Karanlıkta çıkarım. Yüreciğim ağzıma, Canım da boğazıma, Gelir titretir beni; Görünce ellerini!.. Öküz hiç anlamamış, Pire neden korkarmış? Sebebini pireden, Yeniden sormuş: — Neden? Pire demiş: — Ah öküz! Nerden bilsin görgüsüz... İnsanın okşaması, Parmakları arası, Bize ölüm demektir. Boğazlanmaya denktir!.. Ahmet KARAASLAN
İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.
|
|
| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık | Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi | |
Book Cover Zone
Premade Book Covers
İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim
Yapım, 2024 | © Ahmet KARAASLAN, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır. Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz. |