..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Sevginin bulunmadığı yerde us da arama. -Dostoyevski
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Bilimsel > Bitkibilim > Zümrüt Mimoza




27 Ağustos 2011
Papatya  
Papatyanın faydaları

Zümrüt Mimoza


Papatya bir bitki olmasının yanısıra bir çok şeye faydalıdır. Tabii ki her bitki bilinçsiz kullanılırsa zararlı olabilir. Burada anlatmış olduklarım çeşitli kitaplardan ve internet ortamından derlemedir. Papatyanın en bilinen yan etkisi fazla kullanılırsa kusma etkisi yaratmasıdır. O yüzden belli ölçüler dışında kullanılmamalıdır.


:CFGH:
Papatya etkili bir ağrı kesici, kramp çözücü ve sakinleştirici görevi gören bir bitkidir.
Çocuklara, kramplarda ve karın ağrılarında papatya çayı içirilebilir. Papatya çiçeği, mide rahatsızlıklarını, gaz birikimini, ishali, deri döküntülerini ve balgamlanmaları önlemeye yardımcıdır.

Papatya, terletici, sakinleştirici ve kramp çözücü etkilere sahiptir. Bunun yanısıra her tür iltihaplanmalarda ve özellikle mukoza iltihaplarında dezenfeksiyon ve iltihap kurutucu olarak kullanılabilir.

Göz ve gözkapağı iltihaplarında, kaşıntılı ve akıntılı deri döküntülerinde dıştan kompres ve yıkama olarak, diş ağrısında gargara olarak ve ayrıca yaraların yıkanmasında kullanılabilir. Sinirlendiğinizde, hemen bir bardak papatya çayı içerseniz hemen sakinleşirsiniz.

Ağrılı bölgelere, kurutulmuş papatya ile doldurulmuş sıcak yastıklar koymak (Bitki Yastığı) da özellikle önerilir. Papatya banyoları da tüm sinir sistemini en iyi biçimde etkiler.

Ayrıca, adet görme aksaklıklarında, adet görememe hallerinde ve dölyatağı (rahim) şikayetlerinde, uykusuzluk, yüksek ateş, yara ve diş ağrılarını önlemeye de yardımcı olabilir.

Yüz ve cilt güzelliğinde de papatyayı kullanabilirsiniz.. Kaynatılmış bitki suyu ile haftada bir kere yüzünüzü yıkarsanız, cildinizin tazelendiğini fark edebilirsiniz.

Saç bakımında, özellikle saçları açık renk olanlar, kaynatılmış papatya suyu kullanabilirler.

Papatya merhemi, basura karşı kullanılabilir. Papatya buğusu kullanarak, nezle ve sinüzit kısa sürede iyileştirilebilir. Sinir ağrıları ve romatizma, papatya yağı ile masaj yapılarak tedavi edilebilir. Papatya yağı, organların yorgunluğunu alır ve kaynatılmış bitki lapası hasta mesanenin üstüne uygulandığında, ağrıları hafifletebilir.

Kullanım Biçimleri:
Çay hazırlamak: Yarım veya bir tatlı kaşığı dolusu çiçek, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır (Kaynatılmaz), 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür.

Bitki yastığı: Keten bezinden yapılmış bir yastık, kurutulmuş çiçeklerle doldurulur ve ağzı dikilir. Kuru bir tavada iyice ısıtılır ve hasta organın üstüne koyulur.

Papatya yağı: Güneşli havada toplanmış çiçekler, bir şişenin içine gevşekçe doldurulur ve üstüne sızma zeytinyağı, çiçekleri örtecek kadar eklenir. Şişe 14 gün boyunca, arada bir çalkalanarak ve kapağı açılarak, güneşte bekletilir. Bir süre sonunda tülbentten süzülür ve koyu renkli şişelerde, serin bir yerde saklanır.

Papatya merhemi: 250g içyağı ( veya margarin ) tavada iyice kızdırılır ve iki avuç dolusu taze çiçek içine eklenir. Tavadakiler köpüklenmeye başlayınca karıştırılır, ağzı kapanarak serin bir yere bırakılır. Ertesi gün yeniden ısıtılır, tülbentten geçirilerek süzülür ve cam veya porselen merhem kaplarına aktarılır. Buzdolabında saklanmalıdır.

.Eleştiriler & Yorumlar

:: ............
Gönderen: Kâmuran Esen / ,
14 Ocak 2013
Teşekkürler paylaşım için. Bir faydasını da ben söyleyeyim: Kır papatyalarını toplayıp vazoya koyduğunuzda, odanıza bambaşka bir güzellik katar.:) Sevgiyle.

:: Faydalı Bilgi
Gönderen: Emine Pişiren / , Türkiye
14 Eylül 2011
Gerçekten papatyanın faydasını çok gördüm.Mayıs papatyalarını toplar-kuruturum. Karın ağrısına iyi geldiği gibi sinir sistemine de iyi geliyor. Hatta sedatif bir etkisi de var. Hemen uyutuyor:)) Diğer bilgileri sayfanızdan okuyup öğrenmenin mutlu hazzıyla yazım alanınızdan ayrılıyorum. Faydalı bilgilere teşekkür ederim. Kaleminiz daim olsun. Selam ve sevgiyle




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın bitkibilim kümesinde bulunan diğer yazıları...
Kansızlık
Lahana ve Faydaları
Portakal ve Faydaları

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Neyleyim [Şiir]
Seviyorum [Şiir]
Sararan Yapraklar [Şiir]
Ağlama [Şiir]
Neyleyim [Şiir]
Nereden [Şiir]
İstedim [Şiir]
Fırtına [Şiir]
Özlem [Şiir]
Hayatta Ne Öğrendim. [Şiir]


Zümrüt Mimoza kimdir?

Duygularını çok yoğun olarak yaşayan bir öğretmenim. Edebiyatın bazı alanlarında çeşitli yazılarım var. Fakat hiçbirini şimdiye kadar yayınlamadım. İnşallah yayın yolunda ilk adımı atmış olurum.

Etkilendiği Yazarlar:
Okuduğum her yazarın bana etkileri olmuştur.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Zümrüt Mimoza, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.