..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Hemen yüzüne gül suyu seperek Leyla'yý ayýlttýlar." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Çocuk Yetiþtirme > Metin TOPÇU




16 Mart 2012
Eðitimdeki Açmaz Aþýlabilecek Mi? - 1  
Metin TOPÇU
eðitim meselesi üzerine görüþlerim


:AHJE:
Son tartýþmalarýn özeti, 8 yýllýk kesintisiz zorunlu eðitime son verildi. Öðrenciler 4 yýl ilkokul, 4 yýl ortaokul ve 4 yýl lise okuyacak.
Tekme tokat bir demokrasi örneði verilerek TBMM Eðitim Komisyonu’nda dün jet hýzýyla teklif kabul edildi.
Bu noktada komisyona þiddeti kim uyguladý tartýþmasýndan, yeni düzenlemelerin ne getirdiðine, eski düzenlemenin ne götürdüðüne bakmam gerekiyor.
Bir makaleye sýðmayacak çok önemli bir konu eðitim açmazýmýz.
Bu konuda siz deðerli okurlarýma görüþlerimi aktarmam için birkaç yazý ile görüþlerimi belirtme düþüncesindeyim…
Uzun yazýlardan sýkýlýyorsunuz ama bu kaderimizi deðiþtirecek hayatý bir konudur.
28 þubat mantýðýna þiddetle karþý çýkan biri olarak 8 yýllýk eðitimin mahsurlarýný bu gözlükle deðil ne götürdüðüne bakarak kýsaca özetlersem 6 yaþýnda bir çocukla 14 yaþýnda olan çocuklarýmýzýn ayný mekanlarý kullanmasýna þiddetle karþý çýkmýþtým.
Bir baþka büyük mahsuru mesleðe yönelme yaþýnýn çok ötelenmesinin ülkemize verdiði tahribattýr.
Avrupa’da bu yaþ 9-10 yaþlarýdýr. Eski uygulama buna müsaade etmiyordu.
Yukarda belirttiðim eleþtiriye göre mantýk ilkokul ile ortaokulun bir arada olmasýndan ziyade ortaokulla lisenin bir arada olmasýný gerektiriyor.
Fiziki þartlar buna uyar mý? Uymasa ilkokulla ortaokulun bir arada olmasýnýn mahsurlarý ortadan kalkmýþ olmuyor…
Burada birinci amaç nasýl insan yetiþtireceðimiz olduðuna göre siyasi ayaðýný irdelemek sonra yasaya bakmak olmalý ama dedim ya kitap olacak kadar uzun bir mesele.
Kanunu benimseyenlerle, engel olmaya çalýþanlar arasýnda ideolojik farkýn irdelenmesi gerekiyor…
Muhalefet yerleþik düþünce kalýbýndan çýkamamýþ, iktidar muktedir olma uðraþýnda mý, ülkeyi geleceðe taþýyacak enstrümanlar açýsýndan mý, AB dayatmalarý açýsýndan mý yaklaþýyor irdelenmesi lazým.
Büyük resmin içinden Kürtçe okutulabileceði çýkýyor, ilk o soruluyor Bakana…Ýkinci olarak sadece Alevilerin mezhepsel isteklerinin karþýlanýp karþýlanamayacaðý..Onlar dayatýlýyor bilinçli olarak. Ya diðer lisanlar ne olacak, diðer mezhepler ne olacak? Lazca, Abazaca, Çerkezce Boþnakça, Arnavutça, Süni, Þafi, Bektaþi, vs vs…
Yani eðitim açmazýmýzýn çözümünden çok demokratik hakkýn, anadilde etiðimin kanun içine monte edilmesi ve hakým mezhepten geniþ yelpazeli bir mezhep tanýmlanmasý, öðretisi þeklide anlýyorum ben…
Çünkü 28 þubat sürecinin 8 yýllýk kesintisiz eðitim dayatmasý ile elde edilmek istenen bu kanunla tam olarak ortadan kalmýyor, onun mahsurlarý tam olarak giderilemiyor. Þartlara göre Ýlkokulun ve ortaokulun bir arada olabileceði belirtiliyorsa kanuna hazýr deðiliz demektir fiziki olarak.
O zaman nedir bu acele?
Ezberci, þartlandýrýlmýþ insanlar topluluðu, sanayiden uzak, güncellenmemiþ eðitim mantýðý ortadan kalkmadýktan sonra neye yarar 4+4+4…
Kimler yaparsa milletimizin hayrýna olur, nasýl düzenlenirse daha geliþmiþ bir insan modeli yaratabiliriz, bunu nasýl saðlarýz?
Onlara yarýn devam edeyim en iyisi.
Sevgi ve saygýlarýmla….



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn çocuk yetiþtirme kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Eðitimdeki Açmaz Aþýlabilecek Mi? - 2
Eðitimkedi Açmaz Aþýlabilecek Mi? - 3

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Erbakan Polemiði!..
Yakýnýmýzda Büyük Tehlike!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kader [Þiir]
Cuma Hutbeleri [Deneme]


Metin TOPÇU kimdir?

Ressam þair,yazarým. Bir çok tablom,500 yakýn þiirim, binleri bulan makalem vardýr. Bunlarý çeþitli yollarla insanlarla paylaþmayý seviyorum. Güzele, en güzele ulaþma telaþýndayým. Bu konuda bir aksiyon insaný olmayý hedeflemiþim. Amacým örtüleri aralamak, oradan insanlarý güzellikleri göstermek, eksiklere öneriler getirmektir.

Etkilendiði Yazarlar:
Yazmakla bitmez ki... Bütün batý edebiyatý,Rus edebiyeti, Türk edebiyatý, doðu, ve Ýslam düþünürleri...çok geniþ bir yelpaze..


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Metin TOPÇU, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.