Edebiyat yaşamın öncüsüdür, onu öykünmez, ona istediği biçimi verir. -Oscar Wilde |
|
||||||||||
|
.ve gelmiş geçmiş bütün peygamber ve azizlerin hüsniniyet ve hüsnükabul buyruklarına rağmen ve isa'dan bin dokuz yüz seksen beş yıl sonra ve tuna boyunda,ve dobruca'da,ve deliorman'da,ve rodoplar'da binlerce türk'ün köyü,evi,bağı,bahçesi kuşatıldı tankla,topla,tüfekle,askerle,yolu,suyu,rızkı kesildi bir komünist hükmetinin emriyle müslüman adlar değiştirildi hristiyan adlarla ve direnenler oldu, ve tutuklananlar oldu, ve hunharca öldürülenler oldu... sığınabildiğim kucaklayıcı Zaman'a yakarıştır bu şiir... ve ocak 1985 ve silistre...ve amin! Birinci gerçek : suç Tuna Boyu'nda gecelerin boyu kısa Babaları kayıp çocukların öyküleri uzun "Soya Dönüşlü" soykırımlı bir ZAMAN'da Ölüm geldi kapımıza haykırdı usul usul... İkinci gerçek : ihanet Diyelim ki bir akşam vakti günlerden Salı aylardan Ocak çocuğun mavi gözlerinde mavi rüyalar hasreti ZAMAN duracak... Diyelim ki bir akşam vakti yılların bin dokuz yüz seksen beşi akşam yemeğinden evvel sofrada bismıllâh bile diyemeden evsiz edecekler seni evinden... Üçüncü gerçek : isyan Bu gece yıldız yok Mecit Tabiye'de ne de kızların gülüşünden bir seda Silistre'de ve Dobrucam boğulurken bir kıyım selinde kan revan çarmıha gerilmiş ağlamakta ZAMAN mezar taşları kırılmış gömütlükte feryat ediyor sükût içinde yatan Kıyamet günleri gelmiş değil Çocuğun isyanı bitmiş değil Dördüncü gerçek : ibret Önce çocuklar kalacak Silistre'de sonra deli divane olmuş bir öksüz ZAMAN bir yol var gidelim mi dostlar? bir yol güneye güneşe bir yolculuk yalınayak çırılçıplak size değil dostlar çocuklara sözüm çocuklar aldanmasın aldanmasınlar olsunlar birbirlerine el ayak... Beşinci gerçerk : umut ZAMAN,a sarılıyorum ZAMAN'a yolum varıyor Asya bozkırlarına aşıkları dinliyorum toylarda atalarımın öyküsü üç kıtada koşan atların nal sesi kızları görüyorum seyrana çıkmış kızlarla gelinleri atlarıyla yiğitleri boz yeleli atlarıyla geliyor Türk illeri... Seni düşünüyorum seni Dobrucalım,Deliormanlım,Rodoplum seni nerene gizledin bunca derdi? Nerene? Yüreğin nasıl çatlamadı kahrından Tuna yalısında çırpınırken ZAMAN ve ümidim sensin sen ümitsin ey çocuk gözlerin demet demet çiçek gözlerin ışıl ışıl gözlerinde binbir dilek.... Galip Sertel
İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.
|
|
| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık | Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi | |
Book Cover Zone
Premade Book Covers
İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim
Yapım, 2024 | © Galip Sertel, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır. Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz. |