..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hayaller olmasaydý, umutlar dünde kalýrdý. - Dolmuþ atasözü
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sanat > Umut




7 Aralýk 2003
Fotoðrafçýlýk  
Umut
Fotoðraf; Yunanca, ýþýkla yazmak. Bir ressamýn boyalar ve tuvalle yarattýðýný, yaþamdan kesitle, ýþýkla ve makineyle yaratmak. Kiþisel, aile albümü dýþýnda, dünyanýn albümünü yapmanýn peþinde olandýr fotoðrafçý.


:AHHE:
Fotoðraf; Yunanca, ýþýkla yazmak. Bir ressamýn boyalar ve tuvalle yarattýðýný,  yaþamdan kesitle, ýþýkla ve makineyle yaratmak. Kiþisel, aile albümü dýþýnda, dünyanýn albümünü yapmanýn peþinde olandýr fotoðrafçý. Bakmak deðil, görmeðe ve görüp anlamaya yöneliktir tüm enerjisi. Elinizde fotoðraf makinenizle o uygun anýn beklentisi içinde kendi yaþam sýkýntýlarýnýzdan kurtarýrken, tüm dünyanýn güzelliklerini, sýkýntýlarýný hissettirendir, fotoðrafçýlýk.
  Objektif ve aksesuar zenginliði, vizördeki görüntünün objektifteki görüntü ile ayný olmasý, yaratýcýlýðýn ve fotoðrafçýlýðýn tadýný alabileceðiniz çeþit olarak SLR makineleri kompakt makinelerden önce tercih etmek gerekir. Ýlk zenit ile baþlamýþtým fotoðraf çekmeye, makine benim bile deðildi. Gün geçtikce makinenin yetersizliðini anlamak hem sizin iyi yolda olduðunuzun hem de kenara para koyup makine almaya yaklaþtýðýnýzýn sinyalidir. Baþta sabit objektifle çekerken,birde zoomum olsa dersiniz ve yine kenara para koyma aþamasýnýn ikinci bölümünde  olduðunuzun sinyalidir, bir süre sonra geniþ açý objektif istersiniz, fotoðraf makinesine hakimiyetiniz,sonsuz ve sürekli bir devinim içindeki yaþamlarý temsil edecek uygun kareyi yakaladýðýnýz anlar çoðaldýkça, yollara düþüp deklanþöre bastýðýnýz anda aldýðýnýz mutluluk arttýkça, bunca makine ve marka arasýndan size uygun olanýný bulacaksýnýzdýr diye düþünüyorum. 
   Fotoðraf makinesini alýp yollara düþmek..tabi doðru yer ve zaman. Taksim Ýstiklal’ de alýþveriþ maðazalarý o doðru yer olmayabilir örneðin , ama önünde mendil satan çocuklardýr belki de sizin deklanþöre basmanýzý bekleyen tam da doðru yer ve zaman. Balýkçýlarý çekmeye çýkarsýnýz,tek bir kare çekemeden, ama eve bir kilo taze balýkla dönersiniz. Bahar aylarýnda doðanýn coþmasý size malzeme yaratýrken, kýþýn yaðmur sonrasý veya kar, fotoðraflarýnýza girer. Bizim insanýmýzda her ne kadar kamera ve fotoðraf makinesine karþý aþýrý sempatik ve ilgili çekim gücü beslese de, deklanþörün önündeki insan seyyar satýcý, dilenci, sokakta yaþayan insansa , önce sohbet edip izin alýn derim ben. Hem makineniz hem kendi saðlýðýnýz için önemli diye düþünüyorum. Ankara’nýn göbeðinde dilenci bir kadýndan statlarda bile duymayacaðýnýz küfürler iþitmiþtim izinsiz fotoðrafýný çektiðim için ve fotoðrafýný çektiðiniz kiþiye ona da bir tane göndereceðinize söz verdiyseniz mutlaka gönderin, dünya küçük. Belki o kiþiyi bir daha fotoðraflama þansýný siz veya baþkasý yakalayabilir. Tutulmayan söz, bir daha çekim izni vermeyen kiþi demektir .
   Iþýðýn en uygun olduðu aný yakalamak. Gerçi en güzel fotoðraflar sabahýn erken saatleri(Herkesin yatakta olduðu) , güneþin batmaya yakýn zamanlarý, yaðmur sonralarý denir.ama konu ýþýk olunca, doðruya giden pek çok yolun olduðunu unutmamak gibi,uygun ýþýðýn yakalanacaðý pek çok zaman vardýr.
   Yürümeyi seviyorsanýz, yeni yerler ve insanlarla tanýþmayý, günlük sýkýntýlarýnýzdan(ev,iþ,eþ..)sýyrýlabileceðiniz zamanlar istiyorsanýz veya eþiniz arkadaþlarýnýzla farklý þeyler paylaþmanýn peþindeyseniz, fotoðraf makinenizi alýp yola düþün derim.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Deniz Kabuklarý
Ruhsal Dengesizliðin Mabedi ve Özgürlük
Sulu Portakal

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Mavi Masallar [Þiir]
Kimim?! [Þiir]
Yosun Kokulu Aþktan Arda Kalan [Þiir]
Son Buluþlarý Susuþlarýn (Umutlarýn Mezarlýðýnda ,istilasý Ý [Þiir]
Kanýyor Hala Sevgim Bileklerinden [Þiir]
Ne Ýstiyorsan Onu Yap [Þiir]
Üþürsün [Þiir]
Hiç [Þiir]
Bozgun [Þiir]
Kayboldum [Þiir]


Umut kimdir?

Soluk alan tek yaným þiir. Yolda yürürken yüzüme çarpan esintide saklý,içtiðim su da,gülümsememde ve gözyaþýnda,boðulup da içinden çýkamadýðým anda da,mutluluðu bulutlarýn beyazlýðýnda gezdirenin de þiir olduðunu biliyorum. ,yetmez mi. ,.

Etkilendiði Yazarlar:
Yýlmaz Odabaþý,Þükrü Erbaþ,Edip Cansever,Metin Altýok,Cemal Süreya


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Umut, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.