..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gençliðinde müzik öðrenen, felsefeyi daha iyi anlar. -Platon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Haki




21 Nisan 2005
Ýþe Geç Kalýþ  
Haki
Bir sabah daha iþe geç kalýyorum, iþe neden geç kalýyorum. Belki de iþiniz sevmeyen iþine geç kalýr yargýsý doðrudur. Telaþa gerek yok. gerek yok. gerek yok.


:AHAE:
( Erkeðin iþe geç kalýþý )
ÝÞE GEÇ KALIÞ : ( çalan þarký yine ayný )
Her zamanki gibi erkenden kalkmam gerektiðini bildiðim halde yine kalkamamýþtým. Ýþ yerinde yine moralini bozucu bir baþlangýç olacaktý .... peh çokta umrumda. Gece ne kadar erken yatarsam yatayým bu kalkma sorunu, uykumun derinliði ya da uykuya olan ihtiyacýmla ilgili deðil. Her sabah gördüðüm rüyalarýn bir iki saniye içinde kaybolmasýna da sinir olmaya baþladým. Hafýzamý zorlasam da gece olanlarý hatýrlayamýyordum. Hatýrladýðým tek þey sabah rüyalarýnýn yüzümde býraktýðý aptal gülümsemem. Bir ayna olsaydý da gülümsememe bakýp neye benzediðimi görebilseydim. Bu gülümsemem yüzünden, hafýzamý hatýrlamak için zorluyorum; ama etkisinden çok çabuk kurtulup yine aptalca bir þey yaptýðýma kanaat getiyorum ve vazgeçiyorum.

Sakal traþý olmayalý üç günü geçti. Yine umurumda deðildi. Bununla ilgili de bir uyarý alsam, belki þirket tarihine uyarýlar kralý olarak geçebilirim. Bir þekilde mutsuzum ve bu mutsuzluk artýk umutsuzluk kuyusunda bir taþ iþçisi olarak çalýþtýðým günlere gün katýyor.

Yataktan çýkma vakti geldi. Aðzýmda dün gece ardý ardýna tükettiðim sigaralarýn kötü tadý var. Yüzüm þiþmiþ. Baþ aðrýsý yok. Saçlarým... Saçlarým her sabah olduðu gibi, kafamýn içi gibi karmakarýþýk. Hiç deðilse sabah topladýðým tek þey onlardý. Ne iþe yaradýðýný bilmediðim kocaman evimde; ne iþe yaradýðýný belki de unuttuðum, ortasýnda iki kiþilik karyola olan yatak odamda yatmaktansa, televizyon karþýsýnda oturma odasýnda bir battaniyeye sarýlýp aldýðým filmlerin dünyasýnda kaybolmak ve sýzmak daha cazip görünmekle birlikte bir alýþkanlýk oldu.

Gece ardý ardýna yaktýðým sigaralarýn izmaritleri kül tablasýnda, dün gece izlediðim filmlerin birinde gördüðüm çöp daðýný andýrýyor. Bu odadaki koku da ne böyle ? Anlaþýlan kapýyý açýk býrakmayý yine unutmuþum. Adýný unuttuðum, gençliðimde sürttüðüm kahvelerin atmosferi odama dolmuþtu sanki.

Yataktan kurtulmak için bir hamle yaptý ve bir sigara yaktý. Aðýz kokumu düþünmek bile istemiyorum. Burnum hissizleþti. Klasik sabah sporumuz tuvalete kadar yürümek. Sigaramýzý aynanýn önüne býrakalým. Aynada benden baþkasý yok. O bende de bir deðiþiklik yok. O yüzden bu saçma düþünceyi bir kenara atýp kendime gelmek için bana su gerek, su. Avuçlarýný açtýðý çeþmenin altýna yöneltti. Avuçlarýna doldurduðu suyu yüzüne her çarpýþýnda bin parçaya bölünen su damlalarý vücudundaki uykuyu biraz olsun ondan alýp götürüyordu. Yüzüne götürdüðü ýslak elleriyle, kafasýndan ayrýlmak için can atar gibi daðýnýk duran saçlarýný düzeltti elinden geldiði kadar. Islak gözleriyle kendine baktý. Gözlerini gördü sadece. Kendine bakan iki göz. Kimim ben ? Neden hala buradayým ? Yine boktan bir sabah iþte.
Yüzünü ve saçlarýný havluyla sildikten sonra mutfaða yöneldi. Bir kaç lokma birþey ile sabah kendi deyimim ile ayaküstü kahvaltýmý yapayým. Bu çikolata paketini ne zaman açtým ? Hay hafýzama... Ýki parça kýrdý ve bir lokmada hepsini aðzýna týktý. Þeker aðzýna yayýldýkça bütün diþlerinden dayanýlmaz bir sýzý ortaya çýktý. Offf bu sýzý ne þimdi ? Diþ aðrýsý mý ? Bunu geçirmenin bir yolu olmalý... Hemen yuttuðu çikolatanýn ardýndan yakýnda gördüðü su þiþesini kafasýna dikti. Hahaha yine iþe yaradý..Biraz kendine gelir gibi oldu. Ardýndan sigarasýný hatýrladý. Tuvalette aynanýn önünde tütüp duran sigarasýný aldý. Þimdi sýra giyinmeye gelmiþti. Kahverengi takým mý yoksa her zaman tercih ettiði siyah takým mý? Ne giysem, ne giysem? Ulan, hatunlar gibi düþünüyorsun, dün ne giydiysen aynýný giy iþte. Nerede bu takým ? Akþam eve gelince çok sevdiði salona her parçasýný çýkarýp saða sola attýðýný hatýrladý. Salona yöneldi. Saatine baktý; çoktan 9:00 olmuþtu. Eh bir azar daha iþiteceðiz.Daha ne kadar dayanacaklar acaba bana? Onlar mý dayanýyor yoksa ben mi ? Bu sabah bir deðiþiklik var; iþe gitmeden kafamý yormaya baþladým. Ýþe baþlama zamaný gelmiþti ve geçiyordu. Umursamadý. Aðzýnýn kenarýnda duran sigarasýný aldý ve kül tablasýnda söndüðüne kanaat getirinceye kadar bastýrdý. Yarým sönen sigaralardan ne kadar pis koku çýkardý. Aklýna gelince tiksindi. Yataðý toplamaya deðmez ne de olsa benden baþkasý eve gelmiyor. Yalnýzlýk bu mu acaba? Bu sabah çok düþünüyorsun... Parfümümüzü de sýkalým. Þimdi hazýrýz. Hava nasýl acaba ? Evin koca pencerelerini kapatan kara perdeleri hiç açmýyorum ki dýþardaki havanýn nasýl olduðunu bileyim. Þemsiyemizi alalým ne olur olmaz mevsim deðiþik bu aralar.

Aman birisine denk gelmeyeyim sabaha sabah. Hiç muhabbet edecek vaktim yok. Aman Allah’ tan yan komþumuz; mahellemizin biricik bakkalý Ayþe Haným ortalýkta görünmüyor. Gece fazla baykuþluk yapmýþ olacak ki bu saatte balkonda geleni geçeni çetere defterine iþliyor olurdu. Kadýný da anlamak lazým ben de o yaþta kocasýz kalsaydým ne yapacaðýmý bilemeyip etrafa saldýrýrdým. Aman Allah’ ým ne diyorum ben kocasýz kalmak. Koþ koþ iþe iyice geç kaldýk. Herkes ne kadar güvensiz dese de bu mahalleyi seviyorum. Seviyoruz diye tedbiri elden býrakmamak gerektiðini de biliyorum tabi ki. Gece geç saatlerde gezmek yasak. Yasak deðil de hani daha çok baþýna birþeyler gelme olasýlýðýnýn arttýðý zamanlar olduðu için kendimce yasak.

Hava güneþli ama biraz da bulut var. Serinliði hissetmek güç deðil.Þemsiyeyi aldýðýmýz iyi olmuþ belki yaðacak dedirten bir görüntü hakim havaya. Geri mi dönsem. Nerde, ödenmesi gereken bir yýðýn borç varken birden geri dönersem karþýmda alacaklýlar beni bekliyor olacaðý kesin. En iyisi rutine binmiþ iþimize devam edelim. Þu walkmandeki kaseti de deðiþtirmek gerek. Ama dünyadan beni ayýran ender þeylerden biri de bu kaset. Toplum içinde zararlý olduðuna zaman zaman þahit oldum. Arkasýndan araba geldiðini farkýna varamýyor insan. Tabi yolun ortasýndan yürüyorsan ani basýlan korna sesi kulaklýktan yayýlan müziði bir anda bastýrabiliyor. Ama yolun kenarýndan kendince yürümeye devam ediyorsan birden yanýnda beliren araba ile irkilebiliyorsun.

Sokaklar yine bomboþ. Trafik denen þeyden eser yok. Herkes zamanýnda iþinin baþýna oturmuþtur. Benim bir ayrýcalýðým yok. Sadece orda zamanýnda bulunamýyorum. Sürekli olan birþey deðil orda olmamak. Geç kalýþlarýmý telafi etmek için saat 9:00 da orda oluyorum birkaç gün. Ama sýk sýk deðil bazen.Bakalým bugün saatlerimizi hangi sýkýntýlý iþler ile harcayacaðýz.

Hakketten trafik hep böyle olsa keþke. Ama gittikçe kalabalýklaþýyor bu þehir. Sadece yetiþen nesil ile böyle bir artýþ olamaz. Baþka þehirlerden baþka köylerden güzelim yurtlarýný býrakýp gelen insanlarla dolu koca þehir. Ýþin ilginç yaný þehirdekiler oraya ordakiler þehire gelmek için can atýyor. Ama þehirldekilerin bunu yapacak ne cesaretleri var ne de yapabilecek güçleri. Gelenleri anlamak da güçlük çekiyorum. Onlar da kendilerince haklý olsalar gerek. Sabah sabah bu konularý kulaðýmdaki müzikle düþünmek ne güzel geldi bana. Müzik yaþadýðýmýz herþeye ritim tutabilen müzik. Sadece ritim. Herþeyin kulaðýmdaki müzikle hareket ettiðini düþünmek her zaman gülünç gelmiþtir. Sabah kalktýðýmda oluþan sinir bulutunu belki de bu müzik oyunu ile daðýttýðým için hergün ayný kasedi dinliyorum.

Keþke iþe giderken vasýta kullanmasam. Ama bu kalabalýk þehirde iþyerleri çoðu þehirde olduðu gibi yaþam alanlarýnda uzak. Aslýnda yakýn yerlerde de yaþanabilir ama bunu tercih etmememin iki sebebi var. Birincisi merkeze doðru geldikçe kira fiyatlarý dayanýlmaz oluyor. Ýkincisi ise iþe bu kadar yakýn bir ev tutmak iþten çýkma ve iþe gelme sürelerini kýsaltacaðýndan. Elimden sabah iþe gelirken oynadýðým oyunlarýmýn alýnmasýný istemeyen bir çocuk gibiyim.
Hayatýmý geri istiyorum. Size söylüyorum dünya bey hayatýmý geri istiyorum. En azýndan bu isyanýmýn benim için güzel bir sonla bitmesini istiyorum. Yoruluyorum ve yine susuyorum, susuyorum, susu... sustum.
Geçen gün ne kadar da mutluydum deðil mi diye kendimi kandýrsam. Kahretsin düþünceleri geride býrakmam gerekecek iþ yerine gelmiþiz. Bu kadar yolu o kadar kafa patlatarak geldiðimden olacak ki baþým daha iþe baþlamadan aðrýmaða baþladý.
Derin bir oh çekmek gerek; yine patronlar gelmeden þirkete geç geldim. Bir de onlarý bahane ederek duygu sömürüsü yapýlmasa bu geç kalmalar konusunda... bir baþka iþ bulsam da durum deðiþmeyecek gibi geliyor. Artýk içimde üretkenlik ýþýltýlarý yavaþ yavaþ söndüðünü hissediyorum. Beni diriltecek birþeyler olmalý... Belki var belki de yok. Ýþte bu bilinmeze doðru ilerlerken gün geçirmeðe devam ediyoruz. Ne koþuyorum, ne yürüyorum, ne de yerimde duruyorum. Aslýnda sýk sýk yerimde duruyorum. Pek ilerleme kaydedebildiðim söylenemez. Ýçeriye hýzlý bir giriþ ve hýzlý bir günaydýn faslý.. çay bardaðýný kaptýðýn gibi mutfaða git... Biraz olsun öfkeleri dinmiþ olabilir.. Kahretsin birþey demediklerinde de vicdan azabý beni öldürebilir mi ? Evet huzura çaðrýldýk yine. Ne ile mi uðraþýyorum ? Acaba klasik cevaplar mý versem? Bu ne ile uðraþýyorum kýsmý beni çok çabuk sinirlendiriyor. Bir de verdiðiniz süreyi asla beðenmezler. Bir iþi bitirmek için biçtiðiniz süreyi... genelde onlara býrakýyorum süre belirlemeyi. Ne de olsa araya bir ton iþ girecek ve asýl istenilen þeyle ilgilenemediðim için bitiþ süresi yine deðiþecek.
Ýþten bahsetmeden edemiyorum bazen, ne de olsa günümün, haftamýn, ayýmýn hatta ömrümün en uzun uðraþý iþ. Bütün durumu etkileme özelliðine sahip. Ama belki de boþ... Buna tam olarak karar vermiþ deðilim.
Hafif bir gülümsemenin tam sýrasý. Günaydýn ! Günaydýn ! Günaydýn ! herkese günaydýn! Ne kadar mutlu görünüyorsun hayrola ? Hayrola hayrola... Maske iþte caným maske diyemiyorsun ki. Akþamdan suya býraktýðýmýz patatesleri soymadan ince ince diliyoruz. Ýçine süt ilave ettiðimiz mikserde 2 dakika pelte haline gelinceye kadar karýþtýrýyoruz. Çýkan ürünü yüzünüze gözünüze sürebilirsiniz. Yalnýz dikkat akþama kadar geçerlidir. Alýþkanlýk yapabilir. Sýkýntýlý günlerinizde ne oldu sorusu ile baþýnýza üþüþenleri engeller. Gece ve arkadaþ ortamýnda uygulanan baþka türleri de vardýr. Ýleri düzeylerde bu maskelerin tariflerini vereceðim. Kahretsin! Az daha unutuyordum. Bugün kahve makinasýný çalýþtýrma günüm. O kadar ýsrar etmeme raðmen hala filitre ve filitre kahve alýnmadýðýndan kendi imkanlarýmla aldým. Bunu yapmam kahve makinasýný yaný baþýmda tutmama yettiðine inanýyorum. Zaten bu duruma itiraz eden birisi olursa... olursa olsun. O zaman düþünürüz. Bu alýþveriþ iþini hala anlamýþ deðilim. Alýnan peçeteler, þekerler, çay o kadar kalitesiz ki; peçete su ile tepkimeye giriyor sanki elinizde avucunuzda paramparça oluyor. Keþke silmeseydim diyorsunuz. Ýkinci sorunlu malzeme çay; ilk yapýlan çaylarý kaçýrýrsanýz akþama kadar karýn aðrýsý çekmeyi göze alýyorsanýz zift çaydan bir bardak içmeniz yeterli olur. Ama çay þekersiz gitmez. Kaç þeker istersiniz sorusuna her zaman çeliþkili cevap veriyorum. Þirketteki þekerlerin boyutlarý ile tad oranlarý birbirine paralel yapýlmýþ. Ah heleki hata edip kahve kremasý kullandýysanýz. Kokusu bile sizi öðürmeye zorlayabilir. Evet kahve makinasý iyi fikirdi. Artýk kendi kahvemi kendim yapýp kendim içeceðim, tabi ki bencilliðin lüzumu yok ama bencil olmayacaðým diye de etrafa amne hizmeti gibi kahve daðýtmanýn da lüzumu yok.
Nefis kokuyor, amanýn bütün þirket kahve makinamdan çýkan kokuyla sarýldý. Eðer birileri farkýna varýrsa bardaðýný kapan gelir. Nitekim gel... günaydýn. Evet kahve yaptým sonunda. Tabi ne demek siz bardaðýnýzý. Sütlü mü istersiniz? Þeker peki ? Ne siz krema ve þeker koydunuz mu ? Ýþte baþladýk. Sinir katsayýlarý borsasý açýldý. O kadar güzel bir kahveyi bu kadar boktan bir krema ve þekerle içersen eleþtiri yapma hakkýnýn olduðunu düþünürsün ister istemez. Neyse yapacak bir þey yok. Eleþtiriye açýk insanýz ne de olsa. Hý hý evet evet, haklýsýnýz tadý biraz acý. Normal hazý kahveye benzemiyor. Afiyet olsun. Ne demek efendim. Bekleriz tekrar. Mümkünse hergün olmasýn. Yok birþey.Sesli düþünüyordum. Kolay gelsin görüþmek üzere. Az daha rezil rüsva oluyordum. Bu sesli düþünmeler birgün baþýma bela açacak ya bakalým...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Haki kimdir?

Çirkin : 1 . Göze veya kulaða hoþ gelmeyen, güzel karþýtý: "Kýz öyle müstesna bir güzelliðe sahip olmamakla beraber çirkin de deðildi. "- H. R. Gürpýnar. 2 . Yakýþýk almayan: "Bu boþ ve çirkin iddiayý bir kere de onun aðzýndan iþitmek istedim. "- Ö. Seyfettin. 3 . Karanlýk, dalavereli, þüpheli: "Dedikodular artmýþ, o da bu çirkin iþler içinde kalmak istemediðinden çekilmiþ. "- M. Þ. Esendal.

Etkilendiði Yazarlar:
Boþ


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Haki, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.