..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Cumhuriyet fikir serbestliði taraftarýdýr. Samimi ve meþru olmak þartýyla her fikre saygý duyarýz. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Deniz Güney 2




2 Aðustos 2001
Sevimli Karayollarýmýz  
Ne baþlýðý? Kendimizi anlatýyorum ya!

Deniz Güney 2


belki birileri okur ve sesimize ses verir..sesimizi kýsmadan...


:BFGG:
Bugun icim cok dolu vallahi.. Bosaltmadan olmayacak! Bunu arabamin atesleme sisteminin problemli oldugu bu gunde, valla icimi doke doke, elli dereceye varan sicakligin basima gectigi, oglen bir Mc chicken yedigim bu ender gunde anlatacagim..
Zaten karayollarimizi ve tabelalarimizi neden bir hal yola sokamadigimiz bende hem bir karin agrisi olmustur. Saniyorum fazla yolculuk ettigim icin olsa gerek hep uzulurum sahit oldukca…Acaba neden gavur memleketlerinde yayalar hep onceliklidir de bizim ellerde bu oncelik yuksek modellere aittir? Bu yuksek modeller neden hep koyu renktir? Ben bunu hic cozemedim.
Bunlari soyledigimde simdi diyeceksiniz ki ‘Oyle gavur ellerinden atip tutmak kolay.. ’ gelde buralar icin birseyler yap.. Iyi hos ta ,bende aslinda istiyorum ancak, bakiyorum ben 60 yil once yoktum. Uzun yillardir bu memleket kendi icinden bir ileri zeka cikaramadiysa basina eger, benim babama kimse ustun zekaya iliskin bir madalya yada plaket vermedi. Yani ben evden ayrilana kadar boyle bir sey yoktu. Sonra olduysa bilemem. Gerci babamda memleketimizin, devlet buyugu icin bicmis oldugu yas’a ulasti ama adamin o taraklarda bezi yok! Yoksa annem sever oyle tantanayi falan, yada babamin yaninda suzulmeyi fotograflarda.. Ama cocuk sahibi oldugu icin, puro icmedigi icin, en onemliside zekasina ait bir probleme sahip olmadigi icin devlet buyugu eslerinin kategorisine girmiyor. Dolayisiyla da benim yapabilecegim cok fazla bir sey olmasa gerek diye dusunuyorum.. Zira bu genetik meselesi..
Ayrica kalem iyi bir silahtir kullanmasini bilene. (Aman ne buyuk laf ettim! )Yani oylede derler.. Onun icin beni bir on yil falan beklemeniz lazim derim.
Simdi efendim malumunuz hersey bizde..! Ben diye- yim carsamba pazari.. Siz dinleyin..
Karayolunda buyukbas, kucukbas bizde.. Hadi tarim’a genis topraklar ayirmis bir ulkeyiz diyelim.. Bakin pencereli ses cikaran kutulardan mektup yolladigimiz su zamanda, at arabasiyla seyir etmenin ne alemi olabilir? Hadi kagit ve pet sise toplamak konusunda bir sektor yarattik diyelim.. Ayrica at arabasiyla sektor yaratirken, cevreciligimizinde bu kadar ileri boyutta nasil seyir ettigini anlamak biraz guc! Yani ben anlayamiyorum. Siz anliyorsaniz eger banada pencereli ses cikaran kutudan bir mektup atin!
Karayolunda ay’daki cukurlar ve hendekler gibi icine dussen cikamayacagin seyler bizde…Hayir bir iki otoyol ve koprulerimizde kullanilan asfaltta ,yagmur tutmayan avrupai madde kullaniliyor. Alt zeminede hasir perde ve demir doseniyor. Ancak bu tum karayollari icin gecerli degil.. Cunku pahali bir model.. Peki yollarda hayata eyvallah ceken insanlar,acaba Karayollarimiz icin ne derece pahali? Yoksa rahat bir altmis yildir rakamlara bir turlu tasma takamayan ulkemde, karayolunda dusenler adina daimi bir indirim mi soz konusu cozemiyorum? Kafami kurcalayan birkac konudan biride sol seridi birakmamak gibi bir genetik hastalikla doguyor olmamiz…E buna birde ehliyetsiz trafige cikanlari ve gozu dogustan gormeyen otobus soforlerimizi ekleyince blender bile sasirir vallahi.. Nasil karistirsam diye.. Bir de acayip serin bir milletiz bazen.. Hani kirkbes kisinin olumu uzerine gunun anlam ve onemini belirtecek bir konusma icin mikrofon uzatilsa, boyle yaylalar gibi ‘Uyuyakalmisim abi! ’diyebilecek kadar seriniz.. Ben izledikce usuyorum inanin.. Tabelalarimiz var hani.. Yol tabelalarimiz! Bakin ne kadar tutumlu bir milletiz.. Atis tahtasi yerine masraf olmasin diye bu tabelalari kullaniriz. Hatta bazen atis yaptigimiz yere yakin gecislerimizde, bir dahaki sefer daha iyi ortalayacagimiza soz veririz … Birde bu tabelalarimiz nedense hep gec degisir.. Siz uluslararasi yolda gittiginizi sanarken ,bir bakarsiniz yolunuzun hic dusmeyecegi bir il’in sehir merkezine gelivermissiniz.. Cok dayanikli insanlariz vallahi.. Oyle dayanikli ve akrobatik insanlariz ki ustgecitleri sadece adinin verildigi kisinin reklami iyice gorunsun diye kalabaliklastirmaz, aksine kendimizi intihar edercesine atariz otoyollara.. Ah o ustgecit isportacilarina bir dokunsaniz bakin ne oykuler cikar Izedebiyat sayfalarina…Ciplak gozun gordugunun anlatimi bir baska …
Simdi biliyorum ,ilkel geldigi icin ustgecit kullanmayan bir ulkeyiz. Sebebini biraz cozdum sanirim, zira Osmanli torunuyuz ve Cuneyt Arkin filmlerine bayiliriz. Bunlarin etkisi olsa gerek diye dusunuyorum iyimserlikle…Ne yapayim.. Birde viyaduklerimiz var ki, infaz merkezi gibi isliyor. Nedense faili mechullerin bir kismi bu viyaduklerde gidiyor. Acaba yol isiklarimi-zin viyaduklere yakin akisi mi bizi aska getiriyor?
Yoksa viyaduklerden ay’in gorunumu bir incelemek lazim? Daha karar vermis degilim Ters egimli virajlarimiz evlere senlik! Siz arabanizi sol’a yatirsiniz lakin bir bakarsiniz ki yol sag’a yatiyor. Karayollarimiz, bu konuya agir tonajli kamyonlarin seyrini ve toprak kaymasini ileri surerek aciklik getirsede, bazen bir cesur yurek cikar ve ‘dava etcem sizi' der. Cunku Bogaz civarinda sahilde pek kamyon yoktur oyle agir tonajli.. Ve Anadolu yollarinda bu hikaye kabul edilebilir, zira cok cok tarladir uctugunuz.. Ama sahilde olmuyor kardesim, ust bas sirilsiklam, ustelik kafa kafaya gelmissiniz.. Olmuyor! Icenlerin bir cogu
denizde ayilsada yinede olayin ozunu bildiginiz icin insanin ici kabul etmiyor. Hem insanlarasecim hakki vermek lazim belki adam o gece Bogaz’da kafayi cekti Ama cani denize degil, yolun obur tarafindaki kosklerin bakimli yesil bahcelerine ucmak istedi. Hadi cevap verin bakalim. Asfalt duzgun dokulmus olsaydi eger, adamcagiz bu hakkini sonuna degin kullanacakti. Bu hata yuzunden dalgiclar cikardiginda nefes almiyordu artik! Ilgili kisiler onu haberlerde bir alt yaziyla gecistirdiler. Ama usta soforleri inandiramadilar. Cunku duyulan seylere inanmamak yada inanmak deneyim metrekaresinden geciyordu.. Birde cok gulduklerim var. Mesela okullarla ayni donemde calismak karayollarimizin karakteristik bir ozelligi.. Ne zaman okullar acilir bizim asfaltlamalarimiz baslar. Okul servisleri heba olur yollarda.. Karayollari az yagmurlu gunleri bekler asfalt otursun diye.. Her sene yapboz gibi ayni yerler asfaltlanir, bir sonraki sene yine coker. Ne inatcidir perdeli beton kullanmamakta bu karayollari…

Ayrica cicekliklerimizi tuvalet gibi kullananlarada sinir oluyorum. Niye oraya yapiyorsunuz cisinizi? Arabanizin tekerine dogru yapsaniza!.. Vallahi ben iyi ki ayrilmisim evden bu yaban ellere gelmisim.. Yoksa potansiyel katil olurdum kesin…Bakin birde devlet buyugu falan oldugumu dusunsenize kesin sallandirirdim insanlari.. Ana arterlere kuru kafalar asardim.. Sirf trafik problemi icin valla yapardim bunu.. Bak bi daha soyluyorum; sol seritle nikah kiymayin! Valla gelen olmaz torene… Hepinize dort seritli, mutlu trafik yasanmisliklari…

Deniz Guney



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
olmeye durmak [Þiir]
Bugün [Þiir]
Itiraf [Þiir]
Kaldýrým Çiçeði [Þiir]
Anlaþýlmaz Þiir [Þiir]
Yabani Menekþe [Þiir]
gun sonerken [Þiir]
sen [Þiir]
Kaç Zamandýr... [Þiir]
Benim Ailem [Þiir]


Deniz Güney 2 kimdir?

Aslýnda pek yorum yapýlamayacak kadar duygusuz bir yazar. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Can Yücel, Refik Durbas, Selahattin Duman


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Deniz Güney 2, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.