..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir deliyle aramda tek bir ayrým var. Ben deli deðilim. -Salvador Dali
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Ýronik > osman özkan




20 Ekim 2005
Kurþun Meseli  
osman özkan
Ýlerliyor hýzýný kesmeden dik yamaçlara. Umursamýyormuþcasýna. Beyni hiçbir þey almýyor. Bir ara duraksýyor. Yorulduðundan deðil. Nerede olduðunu merak ettiði için. Nerede olacaðýný yahut olup olmayacaðýný merak etmeden.


:AFBD:
Kurþun Meseli

-Bu kurþun nereye gidiyor böyle!
-Bilmem. Oraya ateþ etmedin mi?
-Hayýr. Þuraya niþan almýþtým. Hatta bu senin kararýndý.
-Farketmez oraya saplansýn.
-Ýyi de oradan da sapýyor!
-Gerçekten öyle, ama yine de farketmez. En kötü ihtimalle, büyük bir daire çizer; bize döner. Hani belki burnu yamuktur ya!
-Hahhahaha!
-Hahhahaha!
* * *
Bu sefer hiçbir sorun yaþamadan yola çýkmýþtý. Hatta ilerlemiþti de epey. Ama unuttuðu bu yolun artýk kullanýlmadýðý, karla kaplý ilerlenemez olduðu. Kýsaca, o andan itibaren yol olmadýðýydý. Yolluktan çýkmasýnýn en büyük nedenlerinden bir diðeri de, sürtünme katsayýsý bakýmýndan yoksulluðuydu. Neyse. O, bunu bilmeden yol alýyor -araþtýrmalý, soruþturmalýydý-. Geri dönemeyecek de. Ardýnda kar fýrtýnalarý baþladý; önündeyse baþlamak üzere. Sað ve sol cenahý, geçit vermeyen uçurumlarla kuþatýlmýþ. O, bunun farkýnda deðil. Neyse. O, yol alýyor.
* * *
-Sence bu kurþunu takip edersek, ölümden kurtulur muyuz?
-Hayýr yoluna çýkarsak, ancak ölürüz.
-Bir þeyi unutuyoruz galiba.
-Neyi?
-Erimi tükenmek üzere.
-Buna ne sebep oluyor böyle! Kurþununun, defalarca üzerinden geçilerek, kuytuda terkedilmiþ çaresiz bir bakire gibi acý çektiðine, þahit olmak ister misin?
-Asla!
* * *
Geç de olsa, yola çýkmak konusunda kuþkular duymaya baþladý. Ne var ki yolda. Bu kadar aceleyle karar alýp, hem de böyle çýrýlçýplak, çýkmamalýydý. Üþümesi gerekiyor. Üþüyor da. Isýnamayacak. Bu, dünyanýn sýcaklýðýný 20'C derece artýrarak, buzullarýn tamamýný ergitmekten farksýz. Zira, etrafýnda içinde bulunduðu vadinin, süratle ve keserek akan ýrmaðý ile soðuk, kaygan kayalardan baþka, kendisi var. Kendisini yaksa dahi ýsýnamaz. Kaldý ki, yanýcý veya yakýcý maddesi de yok! Tek parça halinde göðeren kayalýklar -uçurumlarýn nesnesi-; yine yekpare su -baþ döndürücü bir hýzla geri dönüþsüz akýntý, eðim cabasý-. En kabasý kendisi gene. Bunu az sonra anlayacak. Muhtemelen ölüme yakýn kavrayacak. Neyse ki günün ilk dakikalarý. Belki güneþ çýkar, bir nebze rahatlatýr.
* * *
-Ben neden oraya ateþ et demiþtin sana, hatýrlýyor musun?
-Sanýrým uzak olduðu için?
-Evet...uzaktý...o yüzden. Yani ne kadar yol alýr, onu merak ediyordum.
-Bunun için oraya ateþ etmem gereksizdi.
-Elbette nereye gittiði mühim deðil. Ne kadar süreyle havada kaldýðý önemli. Yeter ki bizi vurmasýn.
-Tabancam hakkýnda böyle konuþamazsýn! O, bana babamýn hatýrasý. Bizi vuracaðýný hiç sanmýyorum!
-Olsun. Kurþunu ben icat ettim. Tek hatayla: Hedefine varmýyor. Lakin bu durum bize gizlenmiþ gerçeði gösteriyor.Onu niþana gitmesi için deðil, fakat uzun süre yol alsýn diye icat etmiþ bulunuyorum. Buysa asýl amacýmýz olduðu anlamýna geliyor. Hem illa gerekirse, hedefi vuraný da geliþtirilir. Sapmalý, þaþýrtan, gafil avlayan, öldürmeyip süründüren, bilumum iþlerimi gören, hayatýmýzýn bekasýný saðlayan...her türlüsü!
-Bazen çok konuþuyorsun.
-Ancak, kafa karýþtýrýyorum. Karambol. Vakit kazanýyorum böylelikle.Erk!
* * *
Ýlerliyor hýzýný kesmeden dik yamaçlara. Umursamýyormuþcasýna. Beyni hiçbir þey almýyor. Bir ara duraksýyor. Yorulduðundan deðil. Nerede olduðunu merak ettiði için. Nerede olacaðýný yahut olup olmayacaðýný merak etmeden. Ýþte bu yontulmamýþ aldýrýþ etme edasýyla, sýrt çantasýndan yol haritasýný ve bölge kitabýný çýkartýyor. Bulunduðu yol ve bölge hakkýnda, bilmesi þart ilk gerçeði sanýrým öðreniyor. Nihayet. Yolun ve bölgenin, harita ve kitapla, kesinlikle alkasý yok! Neyse. O artýk yolda!




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýronik kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Treni Beklerken

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Eskiz Öykü

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ben Deðil [Þiir]
Hey Sen! [Þiir]
Yine Huzur [Þiir]
Kara Aþk [Þiir]
Bilirler [Þiir]
Esrik Mülahazalar [Þiir]
Sesli Düþünceler Yahut Esmer Çarpmasý veya Yazýnýn Aþký [Deneme]


osman özkan kimdir?

tuhaf bir kiþisel tarihi anadolu yoluyla sentezlemeye çalýþtýðým yazarlýðým daha çok sürecin doðal neticesidir. o nedenle bunu tanýmlama çabam yersiz olacaktýr. . .

Etkilendiði Yazarlar:
modern edebiyatla birlikte, kimi doðu üstadlarý. lakin özellikle doðu-batý sorunsalýný özümseyen ve devingen nitelikte yazarlar, bununla birlikte bu coðrafyanýn doðasý edebiyata uygun dolayýsýyla sözlü halk edebiyatý.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © osman özkan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.