..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Her devrim yokolup gidiyor ve peþinden yalnýzca yeni bir bürokrasinin artýklarýný býrakýyor. -Kafka
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Suçbilim > ÝLYAS ORKUN




29 Ekim 2005
Yabanýl Taylar Gibiyiz  
ÝLYAS ORKUN
Kýsý bir otobüs yolculuðundan çýkartýlmýþ kýsa bir öykü.


:DAGH:


YABANIL TAYLAR GÝBÝYÝZ

     Yaðmur altýnda,sýrtýný yaðmurun iri tanelerine teslim etmiþ,dalgýn,þikayetsiz yabanýl taylar gibiyiz.Rastlamýþsýnýzdýr:yaðmur yaðdýðý zaman yabani hayvanlar arkalarýný yaðmura dönerek geviþ getirirler.Yaðmur saatlerce yaðsa da onlar, tevekkül edip hayatýný tanrýnýn yazdýðý kadere býrakmýþ bir dindar gibi, öylece yaðmurun sonunu beklerler.Uzaktan bakýldýðýnda þiddetle yaðan yaðmurdan keyif aldýklarý sanýlan bu yabanýl hayvanlar gibiyiz.
     
Tepkisiz,birilerine,bir þeylere dur diyemeyecek kadar duyarsýzýz.

Çalýþtýðýmýz kurumda,baþka bir kurumda,yolda,otobüs duraklarýnda,alýþveriþ merkezlerinde,sýnýflarda sesini çoktan kaybetmiþ ikinci sýnýf bir sanatçý gibi sessiziz.

Birilerinin, adýna “durun” demesini bekleyen milyonlarca insandan oluþmuþ bir kitleden baþka bir þey deðiliz.Tepki verilmesi gereken bir anda, gözlerimiz yere çivilenip kalýrken,kulaklarýmýz arkamýzdan bir sesin yükselmesini bekliyor.Herkes o sesi bekliyor ama o ses,dipsiz bir kuyuya düþürülmüþ deðerli bir hediye gibi,bir daha hiç görünmüyor.Zaman geçiyor,bizi rahatsýz etmesi gereken tüm haksýzlýklar iri yaðmur taneleri gibi sýrtýmýza vuruyor ve biz bu vuruþtan rahatsýz olmuyoruz,bir an önce haksýzlýklarýn dinmesini bekliyor, kendimizi güvende hissedeceðimiz uðraþlara býrakýyoruz.

Geçenlerde,insanýn içinde panik atak geçirmemek için kendini zor tuttuðu bir belediye otobüsünde,yüzümü camýn saðlamlýðýna dayamýþ giderken, kulaklarý týrmalayan bir sesle irkildim.Biletçi adam,oturduðu koltuktan insanlardan para alýp, insanlara para vermenin sesine kattýðý güven duygusuyla,kafasýnda köylü þapkasý,orta yaþlara çoktan veda etmiþ,yüzü çizgilerle kat kat olmuþ yaþlý bir adama baðýrýyordu.Yaþlý adam iyi bir niyetle biletçiye bir þeyler anlatmaya çalýþýyordu ama yaþlýlýðýn ayný zamanda güçsüzlük olduðunu bilen biletçi yaþlý adama söz hakký bile vermiyordu.
“Parayý bozuk ver!” demiþ biletçi.Yaþlý adam da, “Bozuðum yok.” demiþ.”O zaman bozdur öyle bin!” demiþ biletçi.O da .”O zaman sen de kasanda bozuk bulundur.” demiþ.Bu lafý duyan biletçi vermiþ veriþtirmiþ yaþlý adama.
Düþündüm,kim haklý diye.Yaþlý adam haklýydý.Ama maalesef biletçi güçlüydü.

Sonra otobüsü týklým týklým dolduran insan kalabalýðýna baktým.Hepsi kulaklarýnda yankýlanan bu haksýzlýða sýrtýný dönmüþ,zamanýn biran önce bu haksýzlýðý küllemesini bekliyorlardý.Hepsi sýrtýný yaðmura vermiþ,dalgýn yaban taylarý gibiydi.Kimseden ses çýkmýyordu.Yaþlý adam titrek sesiyle bir þeyler mýrýldanarak kendi kendini teselli ediyordu.

Yavaþça ayaða katlým.Yaþlý adamýn yanýna gittim.Elimi, çok eskilerden kalma sadýk bir dost gibi yaþlý adamýn sýrtýna koydum.”Sen haklýsýn amca.”dedim.Adam, etrafý harelenmiþ gözleriyle bana baktý.Kýzgýn bakýþlarý tanýdýk birini görmüþ gibi sevinip küçüldü.Sonra benim ne yapmaya çalýþtýðýmý anlamaya çalýþan biletçiye baktým.Herkesin duyacaðý bir sesle,”Sana acýyorum.”dedim.Tesadüf ki otobüs tanýmadýðým bir durakta durdu ve ben nerde indiðimi bilmeden indim.Biletçi belki de hayatýnda hiç rastlamadýðý bu sözle þaþýrmýþ arkamdan bakýyordu.Yaðmur henüz dinmemiþti.Yabanýl taylar sadece göz altýndan bakmýþlardý bana o kadar.
Ýlyas Orkun Karabuða 22.10.05
   



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Çeyizim [Þiir]


ÝLYAS ORKUN kimdir?

CÜMLELERÝ SEVEN BÝRÝNÝ DÜÞÜNÜN. ONLARA SIKI SIKI TUTUNAN BÝRÝNÝ DÜÞÜNÜN. EDEBÝYAT ÖÐRETMENÝYÝM, YAZMAYA ÇALIÞIYORUM.

Etkilendiði Yazarlar:
YAZABÝLEN HER YAZARDAN ETKÝLENÝRÝM.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ÝLYAS ORKUN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.