Ben bir öğretmen değil, bir uyandırıcıyım. -Robert Frost |
|
||||||||||
|
Gözler! insanı hülyalara daldıran, aşık eden,nefrete iten, öfkeyi ve hırsı gösteren, bazen merhameti, sevgiyi bazen de şehveti yansıtan gözler! kimi siyah, kimi mavi, kimi yeşil, kimi ela...Bence gözler sadece görme organımız değil, duygularımızı yansıtan bir çift pencere.Dünya penceresi. nefsin dışavurumu.İçimizin bir yansıması belki de... Gözler neler anlatır neler?Çocukluğumdan beri bilinçsizce yaptığım şey insanların gözlerinin içine bakmak ve ne hissettiklerini anlamaya çalışmaktı.Bu konuda başarılı olduğumu da söyleyebilirim.Hatta ben de gözlerimle çok şey anlatırım her insan gibi.Gözler insanı eleverendir.Maske taktıramazsın onlara.Yüzüne riya maskesini takıp gülümsersin belki; ama gözler nefreti kusmaya devam eder. Öfkeyi gördüm insanların gözünde şimşek gibi çakan,şehveti gördüm alev alev yanan, riyayı gördüm gözlerini nereye kaçıracağını bilmeden bir yer arayan, aşağılanmayı gördüm kibirle bakan, korkuyu gördüm keskin bir bıçak gibi, merhameti gördüm,sevgiyi gördüm gözlerde. Sonra anladım ki hepsi aynaydı bana. Yüreğim dedi ki bana sen sevda insanısın sevgiyi yaşamalı ve yaşatmalısın işte böyle arkadaşlar sevgi hayatın özüymüş ve yüreğime söz verdim sevgiyi yaşatmak için ve gözlerde yansıtmak için yaşadığım kadar. Ve ben sonunda gerçekten öylesine çok tatlı öylesine çok şirin öylesine güzel bakan göz gördüm ki kendimi ondan ayıramıyorum.Öylesine güzel bakıyor ki biran bile olsun onun gözlerinden gözlerimi alamıyorum.Çünkü çok masum çok tatlı çok ama çok güzel bakan böyle gözler görmedim daha önce. Onun gözleri bakışı beni en çok etkileyen nedenlerden biri oldu.Öylesine tatlıydı ki biran bile olsun ondan gözlerimi alamaz hale geldim.Ona kaçamak bakışlar atarken beni yakalıyordu.Buda beni utandırıyordu bazen ama sonraları alıştım doya doya uzun uzadıya bakıyordum gözlerine yüzüne.Bazen ona bakınca oda benden gözlerini kaçırıyordu. Oda benim gibi utanğaçlık duygusuna bürünüyordu. Ona baktığımı gözlerini seyrettiğimi görünce hemen gülümsüyor dudağını ısırıyor.İşte o an öyle çok tatlı oluyor ki anlatamam.Çünkü anlatması kelimelerle ifade edilmesi çok çok bir şey bu.Ancak yaşamalı ancak o anı yaşamalı ki insan anlamalı nasıl oluyormuş.Ben onun gözlerinde gerçekten güzelliği,sadeliği,saflığı,iyi niyeti,hayata güzel bakmayı ve en önemlisi sadakatı gördüm.Bir insan başka birisinin gözlerine bakarak hiç kaybolur mu.Ben kayboluyorum onun gözlerine bakınca.Bir bakıyorum bir diyardan başka bir diyara yolculuk ediyorum.Dedim ya işte bu duygu anlatılmaz kelimelere dökülmesi zordur hatta imkansızdır.İşte bir gözden benim gördüklerim benim yaşadıklarım benim hissettiklerim bu kadar diyecem aslında değil.Yani uzun uzadıya yazmaya kalksam artık kelimeler gerçekten yetmez cümleler yetmez.Hangi kelime,hangi cümle anlatabilir ki o gözleri.Siz anlatabilirmisiniz gerçekten öylesine güzel gözlere baktığınızda neler hissettiklerinizi tek bir kelime tek bir cümle ile özetleyebilirmisiniz.Bence zok çok zor böyle bir şey yapmak. Herkesin böyle gözlere bakması dileğiyle.
İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.
|
|
| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık | Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi | |
Book Cover Zone
Premade Book Covers
İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim
Yapım, 2024 | © barış durak, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır. Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz. |