..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sorularla dolu bir kitap... hiçbir zaman eksiksiz olamaz. -Robert Hamilton
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Beklenmedik > ragýb metin




12 Mayýs 2006
Bulacaksýn... Þaþýracaksýn...  
ragýb metin
Ruh ikizini bulmak konusuna farklý bir yaklaþým belki.


:AIHJ:
Bulacaksýn...Þaþýracaksýn...

Gene ayný rüyayý gördüm. Bu beþ oldu ama artýk görmezden gelmeye çalýþýyorum. "Aldýrmayýnca görmezsin." dedi bir tanýdýk. Pek haklý çýktýðýný söyleyemem, hala basbayaðý görüyorum iþte. Hayýr, bir de herkes uyanýnca unutur sonra "Unutuyorum, kahretsin! " diye dövünür. Eþek sýpalarý... Ben, rüyalarýndan sýkýlmýþ biri olarak bu tabiri uygun görüyorum o ismi lazým deðil kiþilere; ama siz de iki günde bir, önceki gece gördüðünüz rüyanýn týpkýbasým versiyonunu görseydiniz, muhakkak benim gibi düþünürdünüz. Hatta bazýlarýnýzýn koþar adým psikiyatriste gittiðini görüyor gibiyim ya da kendinden þüphelenmeye baþladýðýný. Neyse ki bende o gibi tedirginlikler belirmedi. Yalnýz, her sabah kalkýnca odadaki bir objeye lanet okuyorum hýrsýmdan, öfkemden (genelde ilk ne görürsem ona oluyor bu tepkim). Mesela üçüncü seferimde çay bardaðýna sövmüþtüm, hatta dayanamayýp duvara yapýþtýrývermiþtim güzelim bardaðý, sonra üzüldüm ama ne fayda.
Güne iyi baþlamak nedir, hatýrlayamýyorum artýk. Yataðýmdan ýsrarla saðdan kalkmama raðmen, içimde bir yerlerdeki öfkem beni aþýyor, rüyalarým da beni aþýyor, kendimi buruþuk bir mendil gibi hissediyorum; ezik büzük... Doktorlar bunun depresyon belirtisi olduðunu söylüyor ama sanmam. Son depresyonumun üstünden daha altý ay geçmedi. Depresyon kabakulak gibidir; fakat zaman aralýðý daha kýsadýr. Ýki depresyonu ardarda geçirmek için ihtiyacýnýz olan minimum süre 6 aydýr. Neyse, bu rüya hezeyaný içerisinde arkadaþlarýn da tepkileri pek olumlu olmadý tabi. "Nedir derdin? " diye sorduklarýnda sabýrla rüyamý anlattým. Kendilerince yorumluyorlardý. Onlar yorumlarken benim midem bulanýyordu. Ýki gün sonra tekrar soruyorlardý: "Derdin ne?". Ayný diyaloglar beþ hafta boyunca tekerrür etti ve bugüne geldik. Artýk derdimi merak etmiyorlar, suratým beþ karýþ olduðu zaman her þey normal seyrinde devam ediyor, tam güleyazýyorum ki hepsinin yüzü bana doðru dönüyor. "Ayý oynatýyoruz sanki. " diyorum içimden. Bunu derken yüzüm yine o bilindik çatýk kaþ, büzüþük dudak, sarkýk yanak haline geri dönüyor. Herkes iþine devam ediyor.
Geride býraktýðým on günlük süreç içerisinde belki de her þey kötü gitmedi, yanlýþ aktarmayayým. Ev sahibem öldü, veraset iþlemleri tamamlanana kadar kira ödemeyeceðim, bütçeme büyük katký. Diðeriyse, Nurgül'le tanýþmam. Topu topu iki iyi vaka var ama hiç olmamasýndan iyidir. "Nurgül de kim oluyor? Sýradan biri olsaydý Nurgül'le tanýþmam diye özel bir cümle ayýrmazdýn ona" diyeceksiniz, aðzýmdan laf almaya çalýþacaksýnýz. Hay hay efendim ...
Nurgül'le sýradan bir otobüs yolculuðu sýrasýnda karþýlaþtýk. O gün rüya periyodumun ikinci basamaðýndaydým, çarþamba günü, hiç unutmam. Bileti yoktu kýzcaðýzýn, ben de çýkarýp bilet verdim. Neden sonra kýz sadece teþekkür etmedi, adýmý da öðrenmek istedi. Güzel bir bayanýn benimle ilgilenmesi hoþuma gider-di, rüyalar baþlamadan önce. Ama o gün, aðzýmdan çýkabilecek en güzel laf “ Benden uzak durun!” olabilirdi. Neyse ki, kýsýk sesle de olsa “Rica ederim” demeyi baþarabildim ve derin bir sessizliðe gömüldüm gazetemin içinde. O adýmý sordu ben baþlýklarý okudum; o bana iþini anlattý, ben bulmacaya göz attým; gazetenin arka sayfasýný okumak için eðildi, bana þirinlik yaptý, gazeteyi ikiye katladým. Çok adi bir insandým. O "ben"den nefret ediyorum. Hep o lanet rüya yüzünden. Otobüsten indim, gazeteyi bir kenara býraktým, ne halt yediðimi düþünmeye durdum. Kimi umursamadýðýmý bilmek için bile tanýþmam gerekmez miydi? Köpürdüm kendi kendime. Neyse ki, ertesi gün hoþ beþ edebildik zira o gün üstümde herhangi bir rüya etkisi yoktu, çok hafiftim. Onun yanýnda kendimi tanýyamadým, ben çok ama çok komik bir insandým, esprilerime arkamýzda oturan yaþlý bayan bile kikirdedi. Nurgül beni sevmiþti ve ertesi gün bana rüyamý sordu. Çünkü ertesi gün rüya günüydü, hiç espri yoktu, hep bozuk surat vardý; hiç gülümseme yoktu, hep öfkeli gözler vardý. Ben de anlattým .
"Issýz bir kumsaldayým , sadece yakýcý güneþ, incecik sýcak kum tanecikleri, sað tarafýmda görebildiðim, deniz; sol tarafýmdaysa, kumsal ve havanýn birleþtiði noktada, ufuk noktasýnda, kýmýldanan aðaçlar. Þüphesiz kumsaldan ötesi tropik bir orman ama rüyamda oraya gitmeyi hiç düþünmedim. Çünkü o kadýn vardý bütün rüyalarýmda. Kan kýrmýzýsý elbisesi, omuzlarýna düþen tek tek örülmüþ saçlarý ve muhteþem ten rengi. Buðday tenli, fakat bir gariplik var, sanki vücuduna yapýþmýþ olan ama görülmeyen kavuniçi bir tayt gibi... Ten rengi, turuncu filtrenin önündeki sarý buðdaylarýn rengini andýrýyor, derisini soymak geliyor içimden, muhteþem. Fakat yüzünü göremiyorum kadýnýn, bana arkasý dönük biçimde kumsal boyunca yürüyor. Gözlerimi alamýyorum, bir þeyler mýrýldanýyor, duyamýyorum, kadýna bakýyorum sadece. Gözden kaybolana kadar uzaklaþýyor ve ben uyanýyorum. O mýrýldandýðý þeyse dilimin ucuna gelip de hatýrlayamadýðým sözcüklerden biri oluyor ve çýldýrýyorum. Ama mýrýldandýðý neyse, duyabilirsem bir çözüme kavuþturabileceðimi sanýyorum çýkmazýmý."
Nurgül'le iliþkimiz beþ rüyadýr devam ediyor þu an itibariyle. Bu güzel bir olay. Nurgül beni rüyalarýmla kabul ediyor, onu seviyorum ama yarýn annesiyle tanýþmam için bana çok baský yaptý, bu yüzden biraz tartýþtýk, lakin pabuç dilli beni ikna etti. Yarýn annesiyle tanýþacaðým, babasý þehit olmuþ. Bu gidiþle onuncu rüyamda ben bu kýzla evlenirim. Çok hýzlý ilerledi iliþkimiz, neyse ahengi bozmayalým.
Ayaða kalkýp, banyoya yürüdüm. Yüzümü yýkarken þimþek çaktý kafamda. Su elimden lavaboya deðil, beynime akýyordu.Temizleniyordu sanki birtakým þeyler. Ve geldi. " Bulacaksýn ... Þaþýracaksýn ..." bu iki kelime. Evet. Bu iki kelime ve kalan boþluklar. Kýrmýzýlý kadýnýn mýrýldandýðý sözler bunlar. Rüyamda iki adým atabildiðimi hatýrlýyorum. Demek bir kaç adým daha atsam, tamamiyle öðrenebileceðim. Ama bu kadarý da yeter herhalde. Bulacaðým ... Þaþýracaðým... Hiç bir anlam ifade etmiyor bana. Yapmam gereken annemi ziyaret etmek.
Annem mahallenin Münire teyzesidir, tanýmayan yoktur. Seksen küsür yaþýnýn verdiði aðýrlýk vardýr üstünde ama akranlarýna nazaran hala dinçtir; yalnýz yaþar, yalnýz yer, yalnýz uyur. Babamdan ayrýldýktan sonra bir daha evlenmemiþ, kendini dine vermeyi tercih etmiþ. "Bana yardýma geliyorlar oðul, halbuki onlarýn yardýma ihtiyacý var da söyleyemiyorlar. Ben anlýyorum onlarý, Allah-ü Teala beni onlara yardým edeyim diye ayakta tutuyor hala. ". Her gittiðimde sarfeder bu cümleleri, nurlandýðýný, onu merak etmemem gerektiðini söyler. Ben de merak etmem zaten, ayda bir giderim. Buzdolabýný güzelcene döþer, bütün dertlerime sýkýntýlarýma deva bulur, elini öper, dönerim. Rüyamý da açýklayabilecek biri varsa þüphesiz ki o, annemdir.
Annemi yine iyi gördüm. Elinde bir tespih karþýmda oturuyor, birer birer çekiyor tespihi, "Allah Allah..." diye de eþlik ediyor kýsýk sesle. Bu ay ikinci defa geliyorum. Uzun zamandýr ikilememiþtim, bu yüzden annemi bir endiþe sarýyor, fark ediyorum. "Ziyaretinin sebebi nedir oðul, derdin mi vardýr? ". Anlatýyorum her þeyi, Nurgül'ü, rüyamý, halimi. Sabýrla dinliyor. Onun karþýsýnda dilim çözülüyor sanki, cümlelerim birbirine baðlanýyor, susamýyorum. "'Bulacaksýn ...Þaþýracaksýn...' nedir, ne anlama gelir? " diye soruyorum . Duraksýyor. " Bulacaksýn oðul. Aramadýðýn birþeyi bulacaksýn. O þey ki senin araman gereken, hayatýný sürdüreceðin kadýn. Rüyana gireni bulamazsan, yalnýz yaþayacaksýn benim gibi. Zamanýn gelmiþ oðul, bu rüyalar sen eþini bulana kadar sürecek. Þansýn var oðul, melekler sana yol gösteriyor ."
Annemin sözleri çok anlamsýz geldi. Bugün yarýn gidici olan bir annenin otuzunu aþmýþ tek oðlunun mürvetini görmek için uydurduðu þeylerdi bunlar. Hangi rüyayý görürsem göreyim, evlenmem gerektiðinden bahsedecekti annem. Onu anlýyorum. Haksýzlýk ettiðimin de farkýndayým; ama yalnýzlýktýr beni ben yapan. Mizacýmda var yalnýzlýk. Anneme bunun Nurgül olup olmama ihtimalini soruyorum. Bilemeyeceðini ama Nurgül'ün neredeyse kýzým yaþýnda olduðunu, ilahi gücün böyle bir izdivaca yol göstermeyeceðini söylüyor. O an evleneceðim kiþinin Nurgül olduðuna karar veriyorum. Ýlahi güç varsa eðer, bana en çok kýzým yaþýndaki Nurgül’ün uyacaðýný söylüyor, annemin görüþlerinin bu noktada pek de önemi yok. Elini öpüyorum annemin, bir dahakine iyi haberlerle geleceðimi söylüyorum. "Ýnþallah." diyor.
Annemin bu sözlerinin beni rahatlattýðýný söyleyebilirim. Bulacaðým, Nurgül'ü buldum; þaþýracaðým, Nurgül'ün beni sevdiðine, yaþ farkýný gözetmediðine þaþýrdým .
Cumartesi günü. Bugün Nurgül'le buluþacaðým. Birlikte annesini ziyaret edeceðiz. Annesinin kestane þekerini çok sevdiðini söyledi. Buluþmadan önce pastaneye uðramalýyým. Onu þaþýrtmak istiyorum. Annesinin yanýnda evlenme teklif edeceðim. Dün akþam aklýma geldi. Eðer bayýlmazsa "Evet!" diyeceðinden eminim. Bugün rüya görmedim. Bu iyiye iþaret, annemin dediðini doðrular gibi. Yarýn da görmeyeceðim muhtemelen. Aramadýðým aþký, buldum kazara.
Beyaz takým elbisemi giydim. Çok afili görünüyorum. Annesi damadýna bayýlacak. Sözleþtiðimiz saatte iskelede buluþtuk Nurgül'le. Heyecanlýydým, o da heyecanlýydý. Komiklik yapmamam, düzgün konuþmam konusunda beni uyardý. Yaþýmý hatýrlattým. Gülüþtük. Beþiktaþ'ta oturuyordu annesi. Ýki ay olmuþ taþýnalý, Nurgül de ikinci defa geliyormuþ ama hafýzasý güçlüymüþ. Fazla dolaþtýrmadý.
Müstakil bir ev, güzel bir bahçe, süslü bir bahçe kapýsý... Göze çok hoþ geliyordu. Nurgül'ler zengindi anlaþýlan. Bir dul için fazla bakýmlý bir evdi. Kapýya geldik. Annesinin neden evlenmediðini sordum. Sýrf bu ev için bile yüzlerce erkek talip olabilirdi annesine, çirkin olsa bile. Gerçi daha tanýþmadýk. "Hayýr!" dedi. " Sakýn neden evlenmediðini falan sorma, çok sinirlenir. Babamdan sonra bir erkeðin dahi, yanýna yaklaþmasýna müsaade etmedi. Onun hatýralarýna saygý duyduðunu söyler. Belki iletiþim kurmaya çalýþsa evlenebilirdi, ama böylesi daha iyi. Hem ben varým sýrada di mi ya? ". Gülümsedi hafifçe . Zili çaldý. Zilleri kilise çanlarýný andýrýyordu, þangýr þangýr ediyordu. Kulaklarýmý týkadým, gözlerimi kýstým. Yanký yapýyordu hala. Dayanýlmazdý .
Gözlerimi açtým. Hala rüya görüyorum. Issýz bir kumsaldayým. Kýrmýzýlý kadýn bana dönmüþ, bir melek kadar güzel, zarif. Gülümsüyor, "Bulabildiðinize çok þaþýrdým. " diyor. Demek cümlenin tamamý buymuþ. Annemin dediðini hatýrlýyorum. Tanrý bana ilahi eþimi gösteriyor.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


ragýb metin kimdir?

bi çýrpýda okunup etkileme gayesi gütmeyen öyküler yazdýðýmý sanýyorum

Etkilendiði Yazarlar:
yeraltý edebiyatý


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ragýb metin, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.