..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herkesin derdi baþka. -Orhan Veli
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Mustafa CÝLASUN




6 Aðustos 2007
Hafta Sonu Tatilinden Sonra Tuhaf Bir Yorumu Sildim.  
Haftanýn tatil gününü efradým ve dostlarýmla önceki bir zaman diliminde bir programlanan haliyle icara etmek için hazýrlýklarýmýzý olanca titizliði ile yapmýþtýk.

Mustafa CÝLASUN


Haftanýn tatil gününü efradým ve dostlarýmla önceki bir zaman diliminde bir programlanan haliyle icara etmek için hazýrlýklarýmýzý olanca titizliði ile yapmýþtýk. O vakte kadar gelen dost ziyaretçi ahbaplarla genel deðerlendirmek için sohbeti koyulaþtýrmýþtýk.


:AFHG:
Haftanýn tatil gününü efradým ve dostlarýmla önceki bir zaman diliminde bir programlanan haliyle icara etmek için hazýrlýklarýmýzý olanca titizliði ile yapmýþtýk.



O vakte kadar gelen dost ziyaretçi ahbaplarla genel deðerlendirmek için sohbeti koyulaþtýrmýþtýk.

Bu arada arkadaþlarým olan en sevgili çocuklar kendileri için hasredilen bir zaman için sürekli müracaat yapýyorlar ve melülleþerek o güzelim yüzleriyle bana nazar ediyorlardý. Artýk mazeretim tükendiði için müsaade almak durumunda kaldým dostlarýmdan.

Nasýl bir oyun oynayalým deyince, hep bir aðýzdan yakýn temas, bir saldýrýya kaþý yapýlacak mutat çalýþmalar idi. Tabiî ki güreþ, judo ve kültürfizik çalýþmalarý her zaman yapýlanlardý.

Zihni fýrtýna ve bir anlamýyla beyin jimnastiði en çok yaptýðýmýz ve fevkalade beðenilen gayretlerimizdendi, çocuk (10–15) arkadaþlarým sanki bir yarýþ içine girerlerdi.

Resim, musiki ve konuþama dilinde ki beceriler de ayrýca bu çalýþmadan olanlardý.
Ama onlarýn gülmelerine ve sevinmelerine vesile olmak benim yorgunluðumu ve stresimi tahliye etmem için çok güzel uðraþlardý.

Müþterek ve kolektif çalýþmalarýn zenginliðinin tesisi için fedakârlýðýn, sabrýn, nezaketin, paylaþýmýn ne kadar elzem olduðunu ve bunu tercih ederken neleri illet için kullanacaðýmýzý konuþarak paslaþýrdýk.

Nihayet bir ter atmak ve muhabbete katký saðlamak çalýþmalarýmýz ikram ve izzet için ara verilmiþti program için gitme vaktimizde gelmiþti.

Dört aileden müteþekkil bir kalabalýkla (16 kiþi) yola koyulmuþtuk saat 17.00 civarýnda. On kilo metre uzaklýktaki mesafede bulunan mekâna doðru gidiyorduk.

Çok müstesna bir yer, sanki terkedilmiþ bir harman yeri, havlayan köpekler, ötüþen kuþlar, selviler, alkým söðütler, susuz kalan dereler, oylayan hayvanlar, kadim dostlarýmýz buluna karýncalar.

Çocuklar þehir kültürünün yaþatmamak için uðraþ verdiði bir monotonluktan kurtararak çok hoþ çalýnan bir kavalýn sesine, akþamýn hüznüne, gecenin matemine, nazar eden mahýn hayranlýðýna, umudu muþtulayan yýldýzlara, hicaz makamýnda okunan muhteþem ezana hayran kalmamak mümkün olmayan hallerdi.

Yamaçlarda etrafýmýzý çevreleyen mamurluðum ve sabrýn muhayyilesinde ki daðlar tam kaþýmýzda bir Erciyes, yaný baþýnda âli dað, onun eteklerinde hasan dað, batýsýnda yýlanlý dað, kuzeyinde Erkilet tepesi o kadar çok mana haykýrýyordu ki sinemdeki tefekkürü kamçýlýyordu, hasretlerime, özlemlerime, reddiyelerime, temennilerime, unutmaya çalýþtýðým hatýratlarýma, akýbetim için bekleyen zamana derken…

Gece saat 24.00 kadar yazýnýn ortasýna, ýþýklarýn aydýnlýðýnda yapýla bilecekler dâhilinde her þey yeri geldikçe yaþanýyordu.

Muhabbetimiz zirve yapmýþtý finale doðru yaþlaþýrken hazan ve hüznü kamçýlayan naðmeler bir biri ardý sýra mýrýldanmaya baþlamýþtý, gönül fýrtýnasýný dindiremeyenlerde.

Neler yoktu ki bu naðmeler arasýnda, gecenin matemi, çaresiz derdimin, böylemi esecekti, anlatamam derdimi, ömrümüzün son demi, benzemez kimse sana v.s.

Derken ateþte piþirilen kahvelerimizi içiyorduk, fevkalade güzel ikramlardý.
Toparlandýk ve geldiðimiz istikamete doðru vedalaþarak yola koyulduk.

Haylide yorulmuþtuk top (maç) oynamak en zevkli ve yarýþ için seferber olunandý. Tezahürat yapanlarda eksik olmuyordu.

Hafta baþý olduðundan, çok önemsediðim iþgünü baþlamýþtý. Tekit ve organizeden sonra hafta baþýnýn ilk toplantýsý daire baþkanlýðý nezaretinde ifa edilmiþti.

Artýk hafta içi planlarý ve kahve içimi için bilgi sarayý açtýðýmda biriken mailleri ve yapýlan yorumlarla karþýlaþmýþtým. Ortalama yüz yorumdan 98 i fevkalade müspet olan ve takdirin beyaný niteliðinde yapýlanlardý.

Ancak iki yorum vardý ki bu talihsiz yorum haleti ruhiye mi tahrip etmeye yetmiþti. Çünkü bu yorumu yapanýn güya bir sýfatý vardý, toplum adýna çaresiz kalan hastalara ilaç yazandý.

Fanatik bir ruh haleti içinde sürekli saldýrýlarla okur kitlesine bir türlü ulaþamýyordu, sanki bir zavallýlýk içinde hamaseti önceliyordu. Kullandýðý tabirler, seçtiði kelimeler asla bir tefekkür ehlinin halini yansýtmayandý.

Tahakküm etmek en büyük marifet olandý kendi zanný galibine göre.
Bir paylaþýmý bile erkeklik ölçüsü yapabilecek yiðitlik fakiriydi.
Kalýbýný þiþirirken namertliði marifet telakki ediyordu.

Aslýnda bu ana kadar kendisini asla muhatap almadým, gerekli görmedim çünkü çok sýðlýk vardý, ön yargý en çok baþvuru kaynaðýydý.

Tarihten, maziden atiden, erdemlikten nezaketten anlamayan bir eþkâli gayri kabil olandý. Kiþilik zafiyeti bulunduðundan, makamýný ve diplomasýný ön plana çýkartan bir zavallýydý. Kendisini muhatap almayýnca sanki çýldýrýyordu ve hala yorum yazmaya devam ediyordu.

Aðzýndan çýkaný kulaðý duymayan birinin yorumun nasýl yayýnlardým. Galiz ve hiddet kokan kelimeleri nasýl sayfama koyardým, oysaki bu hadsizliði yapan týp doktoru olduðunu beyan eden biriydi.

Yani beni tercih hakkýmdan dolayý, bir önemli yazarýn makalesini paylaþtýðýmdan ötürü o kadar þiddetle ve aðzýndan saçýlan salyalarla hakaret ediyordu ki þaþkýnlýðým peyda etti.

Çünkü be ne yapmýþtým ki bu insana, onu bu kadar kýzmasýna ve aðza alýnmayacak küfürler yapmasýna vesile olmuþtum.

Sadece bir yazarýn makalesini yayýnlamak bu kadar mý delirtir insaný, sonra bu ruh haliyle nasýl hasta muayene edecek þaþýrdým kaldým.

Beni yiðitliðe davet eden bu kiþiyi düþünürken, halindeki periþanlýðý için bir kez mazur görmenin gereðine inandým.

Çünkü aynaya bakan birçok insan kendini yiðit zanneder, ta ki hakiki yiðidin sillesini enesinde görünceye kadar.

Yiðitler baðýrmaz, akortsuz konuþmaz, halin ne olduðunu bilirler, hareket ve kuvvetin kime ait olduðundan habersiz deðillerdir.

Baþaklar dolu ise baþlarýný öne eðerler, boþ olanlar ise cahilliðin simgesi olarak sinelerinin boþluðunu dik durmaya çalýþarak tatmin olmaya çalýþýrlar.

Lakin açtýr bu insanlar topraðýn suya hasreti gibi, yeþilin yaðmura ihtiyacý gibi, cahilliðin niþanesi olan serkeþlik gibi…

Eðer bir insan saygýyý zedeliyorsa, nezaketi dýþlýyorsa bir militaristtir. Mukallittir.

Hürriyet yalnýzca hür olduðunu zannedenlerin deðildir.

Hürriyet hür olmanýn ne olduðunu idrak edenlerin iþidir.

Bu da ancak kulluk bilincinin tezahür iletidir.
Cenabý Hakka karþý kulluk problemi yaþayan canlar, kimlere kulluk ettiklerini çok iyi bilmeliler.

Bu bakýmdan huzurunuzdan ayrýlýrken ayrýþtýrmak için deðil, þoven duygular için deðil, tahakküm için deðil paylaþým için burada olmalýyýz.

Tartýþmaktan makat nedir? Delillerin getirilerek doðrularýn tasdiki ve yanlýþlarýn tashihi için verilen bir gayrettir.





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Erdemlilik
Merak ve Öðrenmek
Su Azgýn mý?
Tasarruf Bilinci!
Vuslat Yolcusu
Kimler Yapmýyor Ki?
Korumalar Akýllandýrýyorlar mý?

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Emin Acar Hoca ve Bir Meczup!
Darende Ziyareti ve Ýzleri…
Beklenmeyen Yardým!
Siz Böyle Düþünürseniz Ben Ne Yaparým!
Liyakat ve Önemi
Bir Akþam Acil Servisi…
Ütopya
Ýçimi Sýzlatan Ne Acýydý!
Þimdi Çaresizce Etrafýna Bakýyor!
En Son Giyeceðim Elbisenin Ýzlerinden!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Buselerimi, Sessizliðin Pervazlarýnda Gizlerim! [Þiir]
Her Lahzada Bir Fark Var, Sýrrýný Ýçinde Saklar! [Þiir]
Beklemek Kar Etmedi, Nasip Sükût Ettirdi! [Þiir]
Yürekte Düðümlenir Sukut Ettiren An! [Þiir]
Ruhumun Suskun Hicraný ve Ah U Zarý! [Þiir]
Ey Hicran Aldanan Ben Olayým! [Þiir]
Kalp Hata Etmez, Nefs Vuslata Eriþtirmez! [Þiir]
Söyleyemedim, Kalbimin Figanýyla Yetindim! [Þiir]
Kýrdýn Ümidimi, Yýktýn Þu Gönül Lânesini! [Þiir]
Gönül Hüzne Ram Olunca Neyleyim! [Þiir]


Mustafa CÝLASUN kimdir?

Düþünmeye hassaten zaman ayýran, naifliði önceleyen, estetiði seven, güzelliklerden þevk alan, gönüllerin deþifresiyle uðraþan, halin dilinden haz alan, aþk için meþkin zaruretine inanan, hilkatin ve aidiyetin serinliðinde yazmaya çalýþan bir can.

Etkilendiði Yazarlar:
Mehmet Akif Ersoy,Sezai Karakoç,Necip Fazýl Kýsakürek, Cemil Meriç


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mustafa CÝLASUN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.