..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
640K bellek herkese yetmelidir. -Bill Gates, 1981
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Baþkaldýrý > YOLCU DERGÝSÝ




29 Aralýk 2007
Morgun Son Delikanlýsý  
YOLCU DERGÝSÝ
Ferhat KALENDER, yaklaþýk sekiz yýldýr Yolcu Dergisi’nin editörlüðünü yürütüyor. Kendisini “söz dergisi” olarak tanýmlayan derginin aksatýlmadan yürütülmesinde bir hayli çaba gösterdiðini bildiðimiz yazar, bu kez dergide yayýnlanan ve yayýnlanmadýðý deneme ve öykülerinden oluþan bir kitapla karþýmýza çýktý. Yolcu Dergisi Yayýnlarý’nýn bu ikinci kitabý. Daha önce Sýdýk Akbayýr’ýn “Ebebiyat Karýn Doyurmaz Çay Ýçirir” kitabýyla yayýn dünyasýna oldukça iddialý giriþ yapan yayýnevi “Morgun Son Delikanlýsý” kitabýyla yürüyüþünü sürdürüyor.


:BJAC:
Ýki bölümden oluþan “Morgun Son Delikanlýsý”nýn birinci bölümü þiir tadýnda denemelerden oluþuyor. Yazar, akýcý bir dil, serinkanlý bir üslupla ele aldýðý metinlerinde özellikle denediðini sandýðýmýz yarým kalmýþlýk, yarým býrakýlmýþlýk hissini uyandýran bir tarzý tercih ediyor. Denemelerinde kullandýðý söylem kulaklarýmýza aþina bir durumu fýsýldýyor fakat metnin içine girildikçe insanýn karþýlaþtýðý darboðaz, içinden çýkýlamaz hal ve bir dünya serüveninin getirmiþ olduðu tedirginliði hissediyorsunuz. Daha çok mesel tarzýna yakýn, kiþileþtirilmelerin ön plana alýndýðý bir süreci okuyorsunuz. KALENDER’in kalemi anlatmak istediðini coþkulu ve bir o kadar da kelimelerin en buruk halinden en çetin haline doðru savrulan bir edayla okuyucusuna sunuyor. “Gül Bakýþlý bir Günce” isimli denemedeki son paragraf bunu belki de en iyi ifade edenlerden: “ kapýmý açtým. Karþýmda soluk ve ürperen bir gül bakýþý: “özür dilerim, yalancý bir bahar tarafýndan kandýrýldým, özür dilerim.”
Satýr aralarýnda kullandýðý aforizmik savrulmalar belki de tarzýný oturtmuþ bir yazar olarak KALENDER’i ele veren cümleler. Bir örnek: “Sesesizlikten Sonra”adlý denemeden: “Bana kendine dair bir cümle kur, yeter ki içinde yeþereyim.”
Öykülerden oluþan ikinci bölümün giriþinde yazýlan þu cümleleri burada yazmadan geçemeyeceðim: “hýrçýn düþersen bilmezliðim say/ say ki efkârlý gecelere öykündüm/sana açýldý murad/ seninle açýlan kapý/ geçiversem hayatý düþüverirdim gözlerine/ bitkin savaþçý dünya.”
26 öyküden oluþan ikinci kýsmýn ilk öyküsü “Sýr Aðacý”. Bir daðýn eteðinde tek baþýna büyümüþ bir aðacýn dünyayý ve insanlarý algýlayýþýný akýcý bir dille anlatýyor. Yazar, bu ve öteki öykülerin bir çoðunda olduðu gibi her hangi bir nesne üzerinden yola çýkarak kendine ait anlam dünyasýnýn örgüsünü kuruyor. Kitaptaki ürünlere bakýldýðýnda olay örgüsü içerisinde kendine mutlaka bir rol biçiyor. Ya kendinden yola çýkan ya da kendine doðru sürüklenen veya öykünün bir yerinde olan biteni gözleyen bir halet-i ruhiyeyle devam ediyor öyküler. Metinleri okuyup bitirdiðinizde dimaðýnýzda hala öyküyle özdeþ bir þeylerin serüvenini sürebilirsiniz. ‘Düþ’ isimli minik öyküde yaþlý bir trenin kýzaða çekildiði müzedeki küçük bir dalgýnlýk anýnda içinden geçirdiklerini coþkulu bir anlatým ile vermesi ya da ‘Kapýnýn Ardýnda Ne Var?’la birlikte bir çok hikaye de okura yaptýðý þaþýrtýcý sürprizler… Veya ‘Gecenin Ölümü”nde insanýn fark edemeyeceði küçük bir ayrýntýnýn neler getirebileceðine yaptýðý vurgu, benim kitaptan aldýðý lezzeti artýran etkenler. Yazarýn bu dil ve üslubu ile Lübnanlý ünlü filozof – yazar Halil Cibran tarzýný, doðu yazýn geleneðindeki mesel örgüsünü verdiði ürünlere yansýttýðýný söyleyebiliriz.
Kullandýðý muhalif dil ve sözün yürüyüþüne kattýðý ayrýntýlar, kitabýn görsel açýdan tattýrdýðý lezzet birleþtiðinde Ferhat KALENDER ile çýkýlacak kýsa yolculuðun size keyif vereceðini düþünüyorum. Bunun yanýnda kitapta birkaç yerde rastladýðým dizgiden kaynaklanan yazým hatalarýnýn ve üslup kaymalarýnýn ikinci baskýda düzeltileceðini umuyorum. Arka kapaktan verilen þu cümle belki de her þeyi toparlýyor aslýnda: “ Her þey önümüzde açýlmýþ bir kitaptýr çünkü.”
Kitabýn kimlik kartý: 20 deneme ve 26 öykü. 150 sayfa. Tasarým ve grafik iþleri derginin bünyesinde kotarýlmýþ. Birinci basýmý tarihi, mayýs 2007. Bilgi için: Yolcu Dergisi Yayýnlarý 0 362 432 97 97. Fiatý: 5 YTL.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn baþkaldýrý kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Derman Arýyorsan Derdine Dön!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kara Yazýlar [Þiir]
Yolcu Dergisi 76. Yürüyüþü: "Gökyüzüne Bak!" [Eleþtiri]
Ferhat Kalender Söyleþisi [Eleþtiri]


YOLCU DERGÝSÝ kimdir?

dergi, kalbi olan bir dergi. . . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © YOLCU DERGÝSÝ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.