..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Kirazlar ve dutlarýn tadýný çocuklar ve serçelerden sor." -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aný > eyüp doðru




3 Aralýk 2009
Kirman  
eyüp doðru
Uzun iriyarý , kapkara sakalý bir adam. Baþý sarýklý, ayaklarýnda kara lastik, pantolonu yün çoraplarýnýn içinde. Topuðundan dizine kadar çorabýný iplerle sarmýþ. Sýrtýnda kara uzun bir palto. Dev gibi bir adam. Adam dingin, duru bir sesle “Muallim evde mi?” diye soruyor. Þaþkýn bakýyorum yüzüne. Ne dediðini anlamýyorum. Gerçek bir yaþam öyküsü Kirman.


:BJJC:


http://static.guncel.net/archive/6418/inawwkgEzPR.jpg Kar yaðýyor. Kara kýþ bastýrmýþ. Dað taþ kar altýnda. Beyaz kefen örtülmüþ köyün üstüne. Okul köyün orta yerinde. Babam köyün öðretmeni. Lojman okulun bahçesinde. Hafta sonu. Tatil, kimseler yok. Soðuk kýþ günleri tükenmek bilmiyor.
Kapý vuruluyor. Koþup açýyorum. Saatlerdir evde kapalý kalmýþým soðuk kýþ gününde. Gelen her kimse sevineceðim geldiðine. Evde þenlik olurdu birisi geldiðinde. Kapýyý açýyorum. Uzun iriyarý , kapkara sakalý bir adam. Baþý sarýklý, ayaklarýnda kara lastik, pantolonu yün çoraplarýnýn içinde. Topuðundan dizine kadar çorabýný iplerle sarmýþ. Sýrtýnda kara uzun bir palto. Dev gibi bir adam. Daha önce hiç görmediðim . Gördüðüm karþýsýnda donup kalýyorum. Adýný köyün çocuklarýndan duyduðum Kirman olmalý gelen. Köydeki çocuklarla evinin önünde oyunlar oynadýðýmýz, bazen onlara uyup evinin içine kadar girdiðimiz Kirman olmalý. Çocuklarýn Kirman ile ilgili anlattýklarýný dinlerken bile ürperiyordum. Oysa þimdi karþýmda duruyordu. Ne diyeceðimi bilemeden öylece donup kalmýþým. Adam dingin, duru bir sesle “Muallim evde mi?” diye soruyor. Þaþkýn bakýyorum yüzüne. Ne dediðini anlamýyorum. “Evde mi?” dediðini anlýyorum. Ancak ”muallim” nedir bilmiyorum. Adam tekrar ediyor “ Muallim evde mi?” diye. Þaþkýn bakýyorum adama. Dilim tutulmuþ.
Kimi kimsesi yoktu Kirman’ýn. Varsa da ben bilmezdim. Dediklerine göre bir zamanlar köyün en varlýklý adamýymýþ Kirman. Þimdi yaþadýðý ev o zamandan kalma. Birbirine ulanmýþ bir yýðýn toprak damlý ev. Yýllardýr ayakta duruyor, yýkýlmamýþ. Ancak evde yaþam belirtisi sadece yað tenekelerinden yapýlmýþ sobaydý. Bunun dýþýnda ne bir ev eþyasý ne bir yatak ne kap kacak hiç bir þey yoktu. Yaðmur yaðdýðý zaman yada soðuk kýþ günlerinde bacasýnýn tüttüðünü görürdüm. Bacanýn dumanýna dalar giderdim. Bu koca evde yapayalnýz yaþayan adamý merak ederdim. Çocuklarýn dediðine göre bir gece Kirman’ýn evini basýyor eþkýyalar. Kirmanýn elini kolunu baðlýyorlar. Ahýrdaki hayvanlarýný, evinde elinde avucunda ne varsa çalýyorlar. Yetmezmiþ gibi güzeller güzeli karýsýný da daða kaldýrýyorlar. Kirman’a da iþkence ediyorlar. O gece Kirman aklýný oynatýyor. Ýflah olmuyor Kirman. Kendi suskunluðuna gömülüyor. Kendi baþýna dað taþ dolanýp duruyor. Kimi acýyor Kirman’a kimi bilgeliði önünde eðiliyor.
“ Muallim evde mi?” diye soruyor. Muallim nedir bilmiyorum. Ancak adamýn duru akýcý düzgün konuþmasý þaþkýnlýðýmý bir kat daha artýrýyor. Adamýn heybeti karþýsýnda korku ve hayranlýkla karýþýk bir duygu yaþýyorum. Derken içeriden babam yetiþiyor imdadýma. “Evdeyim Kirman bey buyur” diyor. Babam kapýda karþýlayýp içeri alýyor Kirman’ý. Kirman Saman doldurduðu lastiklerini çýkarýyor ayaðýndan. Özenle temizliyor ayaðýndaki samanlarý. Ýçeri giriyor. Kanepenin kenarýna oturuyor. Babam evin baþ köþesine oturtuyor Kirman’ý . Kirman sanki Osmanlýca konuþuyor. Dediðinin çoðunu anlamýyorum. Ama Kirman kendinden emin söylediði her kelimenin üstüne basarak konuþuyor. Babam ilgiyle dinliyor. Babamýn verdiði cevaplardan anlýyorum Kirman’ýn dilekçe yazdýrmak istediðini.
Çizgisiz bir kaðýda dolma kalemiyle inci tanesi yazýsýyla bir dilekçe yazýyor Kirman’a babam. Kirman dilekçeyi alýp okuyor. Yüzü gülüyor. Katlayýp, cebinden çýkardýðý bir naylona sarýp paltosunun iç cebine koyuyor dilekçeyi. Babamýn bütün ýsrarýna raðmen Kirman önüne konan yemeklere elini bile sürmüyor. Ýki bardak çay içip kalkýyor. Ýki eliyle babamýn elini sýkýyor. Geldiði gibi gidiyor Kirman. Bütün gizemiyle heybetli bir adam Kirman. Hayranlýkla bakýyorum arkasýndan. Köye kar yaðýyor.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mehmet Dede

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bitlis' Te Beþ Minare [Þiir]
Hani Olmaz Ya [Þiir]
Çekip Gideceðim [Þiir]
Çocukluðum Üþüyor [Þiir]
Toprak Olsam [Þiir]
Gökkuþaðý [Þiir]
Savaþta Çocuk Olmak [Þiir]
Geleceðim [Þiir]


eyüp doðru kimdir?

1966 Ardahan doðumlu. Halen Ýzmir de öðretmen olarak çalýþýyor.

Etkilendiði Yazarlar:
Çehov, Nazým, Hasan Hüsyin, Ataol Behramoðlu, Arif Damar, Yaþar Kemal.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © eyüp doðru, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.