..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Yaşamın her anı hakkını ister. -Goethe
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
İzEdebiyat - Yazar Portresi - Cezbe Derketo
Cezbe Derketo - Belki de ben inatçı biriyim.
Site İçi Arama:

Öykü
  Kaçık (Cezbe Derketo) 4 Ocak 2013 Beklenmedik 

Bir an duraksayıp vitrindeki aynadan kendimi inceliyorum. Yeşil, bedenimi sımsıkı saran elbisem, onunla aynı boyda önünü düğmelemeyerek, elbisemin ve onun altın sarısı kemerinin görünmesine izin verdiğim siyah montum, ince topuklu bilekte biten kısa botlarım, aynı deriden portföy çantam ve özenle yapılmış makyajımla iyi göründüğüm kanısına varıp, karşıya geçiyorum.

VE YAZMAK ...

"Yazmak beynin kendine yönelttiği hırslı dikkatinden doğan güçlü bir boşalma isteğidir." (Yarım Kalan Yürüyüş, syf: 269)

"Yazmaya kalkışmak, suç işlemenin eşiğinde, önyargılı, tedirgin adımlarla gezinmekti; yazarak herkesi yargılayacaktı. Bu da bir anlamda suç değil miydi?" (Yürek Sürgünü, syf: 9)

"Her yazar bir anlamda hem katil, hem yaratıcı değil midir? Bazen Tanrı, bazen de cellat olma ayrıcalığına sahip olmaktır yazmak." (Yürek Sürgünü, syf: 133)

"Yazıyorsunuz, çünkü anormalliğinizi bir anormallik olarak yaşayabileceğiniz ve ardına gizlenebileceğiniz bir kimlik edinme peşindesiniz." (Yürek Sürgünü, syf: 297)

"Yazmak keşfetmektir. Her satır ise keşfin öncüsü." (Yürek Sürgünü, syf: 480)

"Yaratmak, obur, arsız bir doyumsuzluktur, elde edilen ve var olanla yetinmeme yetisidir." (Yürek Sürgünü, syf: 481)

"Acıyı yadsıyan, acıyı sevmeyen, acıyı yazdıklarının belkemiği yapmayan, amacı sadece eğlendirmek olan yazar olamaz." (Yüz: 1981, syf: 377)

"Birden yazarlığın aslında, kötü, sahibinin bile reddetmek istediği bir hayatı, kazanılacak ünle kanıtlanılabilir olana dönüştürme çabası olduğunu kavradım. Sanat da, bu acılı dönüşüm sürecine verilen ad olmalıydı." (Yüz: 1981, syf: 378)

"Bazı sözler, önemli ya da güzel olduklarından değil, yol açtıkları sonuçlar yüzünden unutulmaz değiller midir?" (Zamanın Manzarası, syf: 8)

"Bazıları gelecek için, sonsuz hayat edinmek için yazarlar; durumumun bu ikiyüzlü, ödlekçe tavırdan oldukça farklı olduğunu burada, hemen başta, şimdi söylemeliyim. Aksine yazarken amacım, geleceği şimdiki zamanla buluşturmaya çalışmak oldu." (Zamanın Manzarası, syf: 10)

"Yazmak -tıpkı öldürmek gibi- kendimi Tanrı'ya denk hissettiğim bir alan." (Zamanın Manzarası, syf: 11)

"Yazmak için aşkın kendisine değil, acısına gerek duyarız." (Zamanın Manzarası, syf: 11)

"Büyük yazarlar erkekleri ya da kadınları değil, insanı, aşkı yazarlar." (Zamanın Manzarası, syf: 24)

"Kalemim, coşkun bir ırmak gibi varoluşumun yatağını döve döve yeniden biçimlendirerek, yeni ben'i oluşturuyordu." (Zamanın Manzarası, syf: 25)

"Belki hayatımda bulamadığım ilahiliği edebiyatta arıyor, varlığımı onaylatmaya çalışıyordum; belki de kendime hayran olmak için yazıyordum. Sonradan anladım. Asıl neden buydu: Hayran edinmekten çok, kendime hayran olmak." (Zamanın Manzarası, syf: 25)

"Edebiyat, iyiliği ve kötülüğü yeni baştan oluşturmak değil midir?" (Zamanın Manzarası, syf: 42)

"Sonu kötü biten her şeyin edebiyat için iyi olduğunun da farkındayım." (Zamanın Manzarası, syf: 42)

"Edebiyat ruhsal arınmamız için acı çekmenin etkin bir yolu." (Zamanın Manzarası, syf: 42)

"Yazmak: Kimsenin görmediği, görse de farkına varmadığı insan manzaralarının ressamı olmak…" (Zamanın Manzarası, syf: 48)

"Yazarın ölümlüye göre üstünlüğü, hikayenin sonunu bilerek başlamasıdır; oysa ölümlü için hikayenin sonu sadece yazgısına terk edilmiştir. İşte bu nedenle, sonumu kaderin atacağı zarlara bırakmamak için yazmaya başladım. Yani yaşamak, ölmemek, yaşamla baş edebilecek bir yazgı edinmek için." (Zamanın Manzarası, syf: 138)

"Bir yazarı büyütüp derinleştiren, mayasında kendini suçlama isteği ve yeteneğinin var oluşudur… İlle de sorumlu olmak gerekmiyor, önemli olan yazarın birey olarak suçlu olması da değil; önemli olan insanlığı suçlama isteğinin varlığı ve sürekliliği." (Zamanın Manzarası, syf: 218)

"Yazmak başka hayatlara duyduğumuz meraktan, başkası olma isteğimizden doğar…" (Zamanın Manzarası, syf: 219)

"

"Bir yazar, hakkındaki övgülere de, yergiler gibi aldırış etmediğinde olgunlaşmış demektir."

"Gerçek yazar, yaşarken asla ün peşinde koşmamalı; hatta olabildiğince uzak durmalı. Çünkü ün, yazarı şimdiki zamana bağlar. Oysa yazar geleceğin, ölümsüzlüğün peşinde olmalı… Gerçek, kalıcı ün gelecekte saklıdır." (Zamanın Manzarası, syf: 299)

"Yazmak, en karmaşık, en çetrefilli duygularda bile bir açık seçikliğe ulaşma, bu mahrem duyguların gizlerini keşfetme isteğinin ortaya konulması olmalı. Her yazar eninde sonunda günahlarını bağışlatmak için yazmaz mı? Onca çileyi göze almalarının, kendilerini kuşku kazanında kaynatmalarının nedeni kendi zindanlarından kurtulma umudu olmalı." (Zamanın Manzarası, syf: 300)

"Yazmak için öldürmek şart belki de! Pek çok büyük roman, savaş ya da öldürme üstüne değil midir?" (Zamanın Manzarası, syf: 300)

"İyi yazarlar kendilerini ufalayıp öğütürler, sonra da kahramanlarının hamurlarına katarlar…" (Zamanın Manzarası, syf: 301)

"Yazarlar, kahramanlarını, edinmek istedikleri hayatın ya da ölümsüzlüğün peşine salan köle tüccarlarıdır. Köle edinebilenler sadece başyapıtları olan büyük yazarlardır." (Zamanın Manzarası, syf: 301)

"Başyapıtlar aslında bize yazgılarımızın, ne denli trajik olursa olsun, katlanılabilir olduğunu kanıtlarlar." (Zamanın Manzarası, syf: 301)

"Eğer birisi hakkında yazmaya başladıysanız, bu zaten onu sonsuza kadar kaybetmişsiniz demektir." (Zamanın Manzarası, syf: 403)

"Yazarak kendim hakkındaki gerçekleri biraz değiştirmek istemiş olmam da mümkün. Kim kendi gerçeğinin çıplak haline katlanabilir ki?" (Zamanın Manzarası, syf: 431)

| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2025 | © Cezbe Derketo, 2025
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.

Bu dosyanın son güncelleme tarihi: 30.01.2025 20:45:15