..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Her gün yeniden doğmalı. -Yunus Emre
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Yazar Kütüphaneleri

Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  

Arama Motoru

İzEdebiyat > İnceleme > Toplumbilim > Güngör Karauğuz

23 Temmuz 2011
Devrek Lisesi ve İlk Rüştü Onur Gecesi  
Güngör Karauğuz
DEVREK LİSESİ ve İLK RÜŞTÜ ONUR GECESİ

:BBCH:
    'Benden zarar gelmez
    yuvasındaki kuşa,
    Kovanındaki arıya.
    Ben kendi halimde yaşarım
    Şapkamın altında.' ,
    Bu dizeleri -lise arkadaşım Asaf Acar'ın sesinden- duyalı tam yirmi altı yıl geçmiş… Neler değişti o günden bu yana yaşamımızda, yazılsa bir roman olurdu herhalde. İlk defa Rüştü Onur adı ile Devrek Lisesi'nde, lise 3. sınıfta tanışmıştım edebiyat hocam Mehmet Yaşar Bilen Bey ve O'nun başkanlığında Kültür ve Edebiyat Kolu'nun hazırladığı Rüştü Onur'u anma “Şiir Gecesi” etkinliği ile. Şairin ifadeleri o kadar akıcı ve yalındı ki, insanı çeken bir tarafı vardı şiirlerinin.
    Rüştü Onur, şiirde 'Garip' akımının, Orhan Veli, Oktay Rıfat, Melih Cevdet gibi temsillerinden biri. Edebiyatta yeni şeyler söylendiği için, bugün bu edebiyat akımının temsilcileri unutulmadı elbette. Bugün yeni şeyler söyleyebilmek oldukça güç. Bu yüzden olacak ki Mevlana Celalettin-i Rumi çağlar ötesinden: “Dün dünle birlikte geldi geçti cancağızım, bugün yeni şeyler söylemek lazım” diyordu. Rüştü Onur'u bugün unutulmaz kılan tek şey, herhalde edebiyatta yeni şeyler söylemiş olmasıydı. Yirmi iki yıllık kısa yaşamına Rüştü Onur, altmıştan fazla şiir, hikâye ve denemeler sığdırabilmişti. Çünkü on altı yaşında yakalandığı ince hastalığın tedavisi ile uğraşacaktı ölümüne kadar.
    Bir hastalıktan sonra,
    Mektup yazdım eşe dosta
    -İadeli taahhütlü-
    Ve yıldırım telgraf çektim yâre
    -Cevaplı-
    Neler olmuş Rabbim, neler.
    Ben tüberkülozdan yatarken, hastanede
    Dostlar unutmuş adımı,
    Yar kocaya gitmiş…
    III
    Ve dünyamız Rabbim
    Bir hastalıktan sonra
    Eskisi gibi değil.
    Bu şairimiz belli günlerde Devrek'te gündeme getirilmektedir, tıpkı 1983'deki gibi. 29 Nisan 1983, Cuma günü saat 21.00'de şimdi yıkılmış olan Halk Eğitim Merkezi salonunda gerçekleştirilen Rüştü Onur için yapılmış bu etkinlik, ilkti ve Rüştü Onur Devrek halkına görücüye çıkarılıyordu, A. Suphi Altınok imzasıyla; o zamanın imkânlarında oldukça pahalı, şık ve zarif bir davetiye eşliğinde. Rüştü Onur'un hayatını ve sanat yaşamını, Mehmet Yaşar Bilen Bey anlatmıştı gecede. Gecede görev alan Devrek Lisesi öğrenci arkadaşlar, onun şiirlerini okuyor ve onunla neden şimdiye kadar tanışmamış oldukları için hayıflanıyorlardı içten içe. Şairin şiirleri okundukça salonda bir duygu seli yaşanıyordu. Hatta şairin mahalle arkadaşlarından biri, şairin yaşamından kesitler sunmuştu, duygulanarak ve duygulandırarak. Unutulmuş olan böyle yetenekli bir şairi, Devrek halkına yeniden tanıtan Devrek Lisesi'nin o dönem öğrencileri de, şüphesiz haklı bir gurur içinde idiler. Sırasıyla sahneye çıkan arkadaşlar büyük bir coşkuyla okuyorlardı Rüştü Onur şiirlerini:
    Söyle Bana Çocuk, Endişe: Asuman Bayramoğlu
    Robenson, Memnuniyet: Asaf Acar
    Dua: Ülkü Demiroğlu
    Şükret Allah'a Çocuğum, Tanrıma, Ellerime ve Ayaklarıma Veda: Güngör Karauğuz
    Gün Sonu, Kuşluk Vakti: Ayşe Yağcı
    Şair Leyla Sokağı, Nostalji: Muhteşem Sarı
    Geçmiş Gün, Gece Yarısı, Beddua: Ercan Değirmencibaş
    Denize Serenat, Bir Şarkı Söyle Yavrum: Füsun Bostancı
    İtiraf I, II: İlkin Taşçı
    Nedamet, Nasip: Kader Kadem
    Sen, O'nun Hikayesi: Elif Ünal
    Sonra Devrek Lisesi Müdürlüğü, gecede okunan şiirler ile şair hakkında yapılan konuşmayı, o zamanın kısıtlı imkânları içinde teksir ile çoğaltıp, geceye katılan öğrencilere bir nüshasını Mehmet Yaşar Bilen imzasıyla dağıtmıştı. Rüştü Onur adına Devrek'imizde bazı etkinlikler yapılıyor. Hatta şairin düşünüp de kısa sürmüş yaşamından dolayı çıkaramadığı, ancak “Petek, Yaşamak, Şehir” isimleriyle hep zihninde hayal ettiği dergisinin ismi, şimdi 'Şehir' başlığıyla Devrek'te yayımlanıyor.     Şüphesiz Devrek böyle sanat ruhlu pek çok insan, hatta Kurtuluş Savaşımızda önemli rol oynayan pek çok şahsiyetler yetiştirdi. Şimdi halkımızın bu insanlara da vefa borcunu ödeme zamanının geldiğini düşünüyorum. Bunlar arasında bugün unutulmuş ancak hatırlanmayı bekleyen Abdullah Sabri Efendi, Muharrem Saraçoğlu, büyük amcam Hüseyin Başocakcı (Karauğuz), Arap Kazım, Sağır Recep, Pat Ahmet'in Niyazi ve nice vatan evlatları var. Çanakkale'de, Balkanlar'da ve Kurtuluş Savaşı'nda şehit olmuş diğer Devrekli ecdadımız adına Cumhuriyet Alanı'nda bir anıt yapılması, zannedersem bölgenin münevverlerince de şiddetle arzulanan ve beklenen bir projedir.     Aslında daha önce de yazdım ama beni duyan olmadı! Devrek'te, her yıl Baston Festivallerimiz kapsamında ya da uygun görülecek tarihler arasında, Belediyemiz ve Devrek Meslek Yüksek Okulumuz işbirliği ile iki ya da üç gün sürecek Devrek tarih ve kültür sempozyumları tertiplenmiş olsa, her yönüyle münevver olan halkımız daha da aydınlanacaktır. Ulusal ya da uluslararası noktada Devrek'te düzenlenecek olan bu bilgi şölenleri ile Devrek ve çevresinin kültür, edebiyat ve tarihi dokusu bilimsel temellere dayalı olarak ele alınacak ve bölge halkı doğru, bilimsel bilgiler çerçevesinde aydınlanmış olacaktır. Dolayısıyla sunulan bu bildirilerin yayımlanmasıyla, hem bölgemiz ve hem kültürümüz, hem de tarihimiz, ulusal ve uluslar arası camiada daha tanınır ve takdir edilir bir konuma gelecektir.
    Kalın sağlıcakla…

Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.

İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın toplumbilim kümesinde bulunan diğer yazıları...
İbrahim Hamdi Efendi'nin Kaleminden Devrek ve Bölgemiz
"Devrek ile Çevresi Tarih ve Kültürü Üzerine" Başlıklı Kitabımız Hakkında
Zonguldak Bölgesi'nin Yetiştirdiği Bir Yerel Tarihçi ve Düşündürdükleri
Osmanlı Devleti Döneminde Devrek'te Yaşanmış Bazı Büyük Felaketler
Müzeler ve Devrek Arkeoloji - Etnografya Müzesi Kurulmalı mı?
Hızırbey İli - Devrek - Hamidiye
Abdullah Sabri Efendi
Zonguldak Bölgesi"nde Medeniyetin İlk Filizlendiği İlçemiz: 7500 Yıllık Devrek"in Eskiçağ Tarihi Üzerine
Bölgemizi Ziyaret Eden Bir Seyyah: Wıllıam Francıs Aınsworth
İstiklâl Savaşı Gazisi Hüseyin Başocakcı

Güngör Karauğuz kimdir?

Daha çok eskiçağ dünyasını konu alan hikaye ve roman tarzı edebi yazıları okumayı severim. Gezi-inceleme yazılarına karşı da büyük ilgi duymaktayım.

yazardan son gelenler

| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2025 | © Güngör Karauğuz, 2025
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.