Hata! Klavye bağlı değil. Devam etmek için F11'e basın... |
|
||||||||||
|
Bugün sizinle yıllar önce bulduğum formülü paylaşmak istiyorum. Öncelikle burada paylaşacağım bile aklımdan geçmezdi yıllar önce bulduğum formül. :) Neden paylaşıyorsun düşüncesi olabilir ama adım anılmasa da belki zihinlerde pencere kalır ve formülü kullanırsınız farkında olmadan. Hem Euler formülünü paylaşmasaydı ya da yayınlamasaydı bilim bu kadar gelişebilir miydi? Benim formül (ya da teknik ne derseniz artık :) ) böyle abartı dağil ama pratik yaşamda kullanılabilecek birşey; olimpiyatçıların ve sınava gireceklerin hoşuna gitmeyecek değil hani. :) Kısaca bahsetmek istiyorum, tabi kapı aralayıp sorup sorgulamanızı da dilediğim için hepsini anlatmayacağım, kısaca bahsedeceğim sadece. Normalde suskunken özellikle de önceden hep zihnimden işlem yapardım, tabi artık köreldik. :) O sırada buldum yöntemi. :) Şimdi 2 basamaklı sayı alalım ab olmak üzere. Not: *:çarpım, ^: kuvvet alma, üs. (a+b)^2=a^2+2*a*b+b^2; bunu kareye uyarlayacağız. Önce 3 hane çizelim çünkü 2 basamaklı ve basamak sayısı n ise sonucu n+1'e uyarlıyoruz. Yani - - - (ab)^2=a^2 2*a*b b^2 olmalı. Mesela 11^2 bu durumda 1^2 2*1*1 1^2=121 olmalı ya da 21^2 için de 2^2 2*2*1 1^2=441 olmalı. Peki tüm 2 basamaklı sayılar bu düzene uyar mı? Küçük bir uyarlamayla evet. :) 14^2 için de onluk sistemde düzenlemeyle 196 olduğunu görürüz. Üsler için böyle tabi kural birazcık değişiyor. Hepsini anlatmayacağımı belirtmiştim. Soru ve görüşleriniz için lütfen elifzemzem.hebiloglu@hotmail.com adresine mail atın. Bilgi paylaştıkça ölümsüzleşir. :)
İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.
|
|
| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık | Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi | |
Book Cover Zone
Premade Book Covers
İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim
Yapım, 2024 | © Calculator Poet, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır. Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz. |